שתף קטע נבחר
 

אחרי אכזבת ויטמין C: גם ויטמין D לא מונע צינון

הוא מועיל לספיגת הסידן בגוף ומפחית תמותה כללית - אבל מחקר חדש בניו זילנד מגלה כי ויטמין D אינו משפיע על מספר מקרי ההצטננות בשנה או על משך הופעת התסמינים המטרידים

אין הוכחה לכך שוויטמין D מסייע להצטננות, כך עולה ממחקר חדש שנערך בניו זילנד: הממצאים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת JAMA של איגוד הרפואה האמריקני.

 

למה חשוב לצרוך ויטמין D?

 

בעבר הראו מחקרים כי בניגוד לאמונה הרווחת, ויטמין C אינו מסייע להצטננות. אחד המחקרים האחרונים נערך באוסטרליה ובפילנד, שם ניתחו החוקרים 30 מחקרים שכללו מעל 11 אלף איש, ומצאו כי עבור רוב האנשים השפעת ויטמין C על מהלך ההצטננות זניחה.

 

הוויטמין קיצר את משך ההצטננות אצל כ-8% מהמבוגרים ו-13.6% מהילדים שנסקרו, אולם מאחר שרוב האנשים מצטננים כארבע פעמים בשנה, יתרון זה אינו משמעותי.

 

כעת החליטו חוקרים לבדוק כיצד משפיע ויטמין D, אם בכלל, על הצטננות. צוות החוקרים בדק 161 איש שנטלו ויטמין D במשך 18 חודשים, ומולם קבוצת בקרה בת 161 איש שנטלו גלולות פלצבו שאינן מכילות חומר פעיל.

 

תוצאות המחקר הראו כי החברים בקבוצה שנטלו ויטמין D לקו בהצטננות 3.7 פעמים בממוצע לאדם, בהשוואה ל-3.8 פעמים לאדם בקבוצת הבקרה. כאמור, שכיחות ההצטננות הממוצעת אצל מבוגר היא כארבע פעמים בשנה, ואצל ילדים - עד עשר בשנה.

 

עוד מצאו החוקרים כי אין הבדל משמעותי בין הקבוצות מבחינת מספר ימי ההיעדרות מהעבודה כתוצאה מתסמיני הצטננות, ואין הבדל במשך ההופעה של התסמינים.

 

ויטמין D הוא חבר במשפחת ויטמינים מסיסים בשומן, שעמם נמנים גם ויטמין A, E ו-K. הוויטמין מגביר את ספיגת הסידן והזרחן מהמעי והעברתם לעצמות, והוא חיוני לבניית העצמות והשיניים.

 

מחקרים הראו שוויטמין D יעיל במיוחד עבור קשישים: הוא מונע שברים בעצמות, מקטין את שיעור נפילות השיניים, משפר את תפקוד השרירים ומקטין את הסיכון לסרטן המעי ולסרטן הערמונית.

 

אף שישראל מדינה שטופת שמש, מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי שליש מהאוכלוסייה סובל ממחסור בוויטמין D, כולל קשישים, צעירים העובדים במקומות סגורים ודתיים הנוהגים לכסות את רוב גופם. גם אצל הסובלים מהשמנת יתר קיים סיכון למחסור בוויטמין, שכן הוא נוטה לשקוע בשומן העודף במקום להתפזר בגוף דרך מחזור הדם.

 

הסיבות למחסור בוויטמין זה הן צריכה לא מספיקה של מאכלים המכילים ויטמין D (כגון דגים, פטריות ומוצרי חלב מועשרים), חשיפה מועטה לקרניים אולטרה סגוליות של השמש, וירידה ביכולת העור לייצר את הוויטמין.

 

סיכום של 18 מחקרים שבדקו קשר בין תמותה ומתן תוסף ויטמין D מצא כי נטילת ויטמין D קשורה בירידה בשיעור התמותה. מסיבה זו, הוצאה הנחיה חדשה לרופאי המשפחה שלפיה יש מקום לשקול המלצה למתן ויטמין D לכלל האוכלוסייה הבוגרת.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא נמצא שיפור בעקבות נטילת ויטמין D
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים