שתף קטע נבחר

 

צפו: מאות אזרחים קוראים להציל את עמק האלה

עמק האלה הסמוך לבית שמש התמלא בפעילי סביבה ואזרחים שיצרו בגופם "באנר אנושי" הקורא לעצור את פרויקט הפקת הנפט מפצלי שמן. ביער ירושלים התקיים הפנינג נגד תוכניות הבנייה הנוגסות בו, ובבירה עצמה הוקמה סוכה אקולוגית עם 24 אלף בקבוקים. גל ארועים ירוקים שטף את ישראל - צפו בצילומים

מאות פעילי סביבה ואזרחים השתתפו היום (ה') באירוע מחאה בעמק האלה הסמוך לבית שמש, בקריאה לממשלה לעצור את הניסוי המתוכנן באזור להפקת נפט מפצלי שמן . המשתתפים יצרו "באנר" אנושי ענק, עם הקריאה: "stop את פרויקט פצלי השמן".

 

עוד בנושא פרויקט פצלי השמן:

 

מדובר בשיאו של "מחנה האקלים", שערך השבוע במקום ארגון "גרינפיס" בשיתוף עם ארגוני סביבה נוספים בהם "מגמה ירוקה", "החברה להגנת הטבע", "אדם טבע ודין" ו"חיים וסביבה". המחנה כלל הרצאות וסדנאות, שעסקו בסכנות הקידוח המתוכנן לסביבה ולמי התהום, ובחלופות הקיימות.

 

 

פרויקט פצלי השמן של חברת IEI ניצב כבר תקופה ארוכה במרכזו של מאבק סביבתי. הפרויקט עתיד לכלול קידוח לעומק של מאות מטרים אל בטן האדמה, חימום הקרקע לטמפרטורה של 350-300 מעלות צלזיוס והנחת תשתיות נרחבות באזור. מתנגדיו טוענים כי הפרויקט יגרום לנזק סביבתי בלתי הפיך באזור ערכי וטבעי וכי מדובר בפרויקט שלא בוצע בצורה מסחרית בעולם.

 

"מעמק האלה יצא היום מסר ברור לשר לנדאו ולראש הממשלה: עליכם לעצור את הניסוי המסוכן בפצלי שמן", אמרה הילה קרופסקי, מנהלת קמפיין האנרגיה של גרינפיס. מור גלבוע, מנכ"ל מגמה ירוקה, מסר כי "לא ברור מה ההצדקה לניסוי המסוכן הזה לאור תגליות הגז העצומות שנמצאו בים התיכון. במקום לייצא את הגז, יש לייצא את הטכנולוגיה של הפקת נפט מפצלי שמן למקום אחר".

 

"באנר אנושי" נגד הפרויקט (צילום: e-eyze) (צילום: e-eyze)
"באנר אנושי" נגד הפרויקט(צילום: e-eyze)

 

אתמול התקיימה במקום "אספת עם", בה לקחו חלק גם פוליטיקאים ואנשי ציבור. "ראש הממשלה בנימין נתניהו בוחר בכסף הגדול ומפקיר את כולנו לניסוי רב ממדים שתוצאותיו מדאיגות ביותר", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). "לא די שלמדינת ישראל אין מדיניות אנרגיה ברורה, ממשלת נתניהו מוסיפה חטא על פשע ומעדיפה שוב ושוב אינטרסים כלכליים של בעלי הון על פני הדאגה לאזרחי ישראל, לבריאותם ולסביבה שלנו".

 

עורכת הדין קרן הלפרן-מוסרי, מעמותת אדם טבע ודין, טענה כי הניסוי נועד למעשה לאפשר פרויקט עצום ממדים, שיהרוס את האזור לחלוטין. "הפרויקט להפקת דלקים מפצלי שמן בחבל עדולם מאיים להפוך את האיזור היפה והייחודי לאיזור לתעשייה כימית, ולסכן את הסביבה ואת בריאות הציבור". אדם טבע ודין הגישה שתי עתירות לבג"ץ נגד הפרויקט.

 

 (צילום: תילי שרון) (צילום: תילי שרון)
(צילום: תילי שרון)

 

מצילים את יער ירושלים

חול המועד השנה כלל אירועים ירוקים נוספים, בהם הפנינג מחאה שהתקיים שלשום (ג') ביער ירושלים, למען שימור היער והפסקת תוכניות הבנייה הנוגסות בו. האירוע נערך על ידי "פורום הארגונים למען יער ירושלים", "התנועה הירוקה" ו"קק"ל", בהשתתפות אזרחים ואנשי ציבור.  

 

במוקד האירוע עמד המאבק נגד מחלף המתוכנן בלב היער, במסגרת פרוייקט כביש 16. הפרוייקט אושר להפקדה בוועדה לתשתיות לאומיות ביולי 2011, אולם בעקבות התנגדויות משפטיות שהגישו למעלה מ-3,700 אזרחים לפרויקט, הוא נמצא בימים אלה בבחינה מחודשת בוועדה.

 

"המחלף צפוי להביא להרס מאות דונמים מהיער, הריאה הירוקה האחרונה שנותרה באזור ירושלים", נמסר מהתנועה הירוקה. "מדובר בפגיעה אנושה בשטח עצום של חורש טבעי, אשר כלל בעבר יותר מ-6,000 דונמים והצטמק כיום, עקב תוכניות בנייה שונות, ל-1250 דונמים בלבד. הפרוייקט צפוי לפגוע במאות דונמים נוספים מהיער". 

ההפנינג ביער ירושלים (מיכאל קורדובה) (מיכאל קורדובה)
ההפנינג ביער ירושלים(מיכאל קורדובה)

 

סוכה ממוחזרת

גם חלק מהרשויות המקומיות ערכו בחג פעילויות חברתיות בגוון "ירוק" למען התושבים. כך למשל, עיריית ירושלים בנתה בכיכר ספרא סוכה גדולה בגובה 5 מטרים, שעשויה כולה מחומרים ממוחזרים. הסוכה פתוחה לקהל הרחב עד ה-8 באוקטובר ומדי יום מתקיימות בה הופעות וסדנאות יצירה לילדים בין השעות 23:00-17:00, ללא תשלום.

 

הסוכה הוקמה על ידי העירייה בשיתוף חברת הפקות האירועים אריאל. על העיצוב הופקדה המעצבת התעשייתית הדס איצקוביץ', הפעילה בתחום המיחזור. לצורך קישוט הסוכה נעשה שימוש ב-24,000 בקבוקים ממוחזרים של ליטר וחצי מסוגים שונים. הפקקים הושחלו למחרוזות, התחתיות מדמות סוכריות ענק וליבת הבקבוקים שימשה ליצירת שרשראות ענק. כל המרכיבים האלו מקשטים את סוכת הענק, את קירותיה ואת תקרתה.

 

סוכה אקולוגית בירושלים (צילום: נל בריקמן) (צילום: נל בריקמן)
סוכה אקולוגית בירושלים(צילום: נל בריקמן)

 

היזם: אינטרס לאומי חיוני

מחברת IEI נמסר בתגובה: "משאב פצלי השמן עשוי לשחרר את ישראל מהתלות בנפט זר, לתרום מיליארדים לתוצר הלאומי ולאפשר למדינה לשלוט באספקת הדלק ומחיריו. שיטת ההפקה באמצעות מיצוי תת קרקעי, שבאמצעותה מפיקים מאות אלפי חביות ביום מחולות נפט בקנדה, תאפשר פיתוח משאב לאומי זה באופן בטוח ואחראי.

 

"ביצוע פיילוט להוכחת היתכנות שיטת ההפקה הוגדר על ידי מדינת ישראל כאינטרס לאומי חיוני ומהווה את אחד מיעדי הממשלה לשנת 2012. למרות זאת, הליך אישורו של הפיילוט מתעכב שנים ארוכות. מדינות רבות בעולם בוחנות את הטכנולוגיה הזו, בהן ירדן וארה"ב בה הוענקו בעצם ימים אלה זיכיונות לביצוע שני מתקני פיילוט נוספים (מתקנים קודמים אושרו 2007).

 

"ארגון גרינפיס מתנגד לכל פיתוח שעשוי להוביל להפקת דלקים פוסיליים בישראל, ומנסה בדמגוגיה והפחדה למנוע קידום פרויקט שהצלחתו תאפשר לכל אחד מאיתנו ליהנות מדלק זול. לא מדובר במאבק סביבתי, כי אם במאבק כנגד הזכות של מדינת ישראל לבחון את האפשרות לפתח את משאבי הטבע שלה בצורה אחראית וסביבתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
פעילי מגמה ירוקה במחנה האקלים
צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה
מומלצים