העולם קטן: הזדמנויות נדל"ן בגיאורגיה
עם צמיחה יציבה וגבוהה וביקוש הולך וגובר לתשתיות תיירותיות, האם גיאורגיה היא האטרקציה החדשה למשקיעים בנדל"ן עולמי? לדברי יו"ר לשכת העסקים גיאורגיה-ישראל, נדל"ן בעיר הבירה טביליסי מניב תשואה של לפחות 8%
השבוע החולף היה משמעותי מאוד לגיאורגיה . מפלגתו של הנשיא המכהן, מיכאיל סאאקשווילי, הפסידה בבחירות לפרלמנט לזו של איש העסקים והמיליארדר איוונישווילי, בבחירות שהוכתרו כדמוקרטיות והנקיות ביותר שידעה מזרח אירופה מאז ומעולם.
בחירות אלו, הן עוד סימן לכיוון שאליו נעה המדינה, שנמצאת בצמיחה מהירה המבוססת על השקעות עצומות המגיעות ממדינות מהמערב. את גיאורגיה הכירו הישראלים בעיקר כיעד תיירותי, אך לצד התיירות, הפעילות העסקית הישראלית שם תופסת תאוצה, ואחד הענפים המרכזיים בה הוא ענף הנדל"ן.
עד כה השקיעו הישראלים בגיאורגיה כ-300 מיליון דולר, בעיקר בתחום הנדל"ן. השקעות הישראליות הגיעו ב-3 גלים: הגל הראשון של המשקיעים היה בשנת 1988, תקופה קצרה לאחר נפילת הקומוניזם ונקטע בשנת 2002 בשל השחיתות הגבוה בגיאורגיה וברפובליקות הסמוכות.
הגל השני החל ב-2004 עם עלייתו של סאאקשוילי לשלטון. בגל זה נכנסו חברות ישראליות להשקעות במדינה וביניהן ניתן למנות חברה בבעלות אייל עופר, הבונה כעת קניון במרכז טיבליסי, וחברות ישראליות כמו לפידות, אשטרום, שפיר, גאון, נמרודי ועוד. הגל השני פסק ב-2008 עם התגברות המתיחות הצבאית בין גיאורגיה לרוסיה והתחדש בסוף 2011. הגל השלישי והנוכחי - לפי יושב ראש לשכת העסקים ישראל-גיאורגיה, איציק משה - הוא שקול וזהיר הרבה יותר מקודמיו.
המשקיע הפרטי: דרך קרן השקעות בפרויקט או דירה בטיבליסי
על פי נתוני לשכת העסקים, בבירת גיאורגיה קיים מחסור אדיר בשטחי מלונאות ומסחר. "בשנת 2015 יהיה מחסור של 10,000 חדרי מלון בגיאורגיה ומתוכם כ-3500 חדרי מלון בטבליסי", אומר משה. לדבריו, כיום צריך לשלש את כמות שטחי המסחר והמלונאות על מנת להדביק את הפער בין גיאורגיה למדינות עם חתך סוציואקונומי דומה.
בסוף 2011, לדוגמא, קרן ישראלית שחידשה את השקעותיה בגיאורגיה החלה בבניית מלון 5 כוכבים בשם "ריקסוס" במעגל הראשון של לב העיר. "ריקסוס" היא רשת מלונות יוקרתית במזרח אירופה ואלו מכוונים את המלון להפוך להיות המפואר ביותר בעיר.
ההשקעה בנדל"ן אינה מתמצה בבניית מלונות. משה מספר כי בעקבות הרפורמות הממשלתיות שהתבצעו במדינה, עסקת נדל"ן שם היא דבר פשוט ביותר. "העסקאות מתבצעות תוך מספר שעות, כאשר בסוף אותו יום ניתן לראות את שינויי הבעלות במערכת הטאבו והרישום הממשלתי", אומר משה. עוד מוסיף משה כי "חילופי השלטון לא משפיעים על ההשקעות וההגנה על המשקיעים היא מוחלטת".
התשואה בטבליסי הבירה גודלת בטור גיאומטרי, טוען משה, כלומר בהשקעות גדולות יותר התשואה גבוהה יותר. "בנדל"ן של 50 אלף דולר התשואה 8% ובהשקעה של 500 אלף התשואה יכולה להגיע ל-12%", הוא אומר.
מחירה של דירת דירת 2 חדרים בטבליסי עומד על כ-100 אלף דולר בממוצע והיא מושכרת ב-800 דולר לחודש (תשואה של 8%). בפרוייקטים יוקרתיים, כגון
"טראמפס טאוור", מאריוט וגם ב"ריקסוס" מחיר דירת 2 חדרים יעמוד על כ-350 אלף דולר, והשכירות תעמוד על כ-3500 דולר, לאחר הוצאות חברת הניהול. בפרויקטים מחוץ לטבליסי, במרחק של כ- 5 קילומטרים ממנה, ניתן למצוא דירות ב-70 אלף דולר שיושכרו ב-500 דולר.