שתף קטע נבחר

 

ירדן: אלפים בהפגנה הגדולה זה שנתיים

בין 7,000 ל-10,000 מפגינים, רובם פעילים איסלאמיסטים, יצאו לרחובות עמאן וקראו להחרים את ההצבעה בשל החלטתו של המלך עבדאללה לפזר את הפרלמנט ולהקדים את הבחירות. "הרפורמות שנערכו עד כה הן קוסמטיות ויובילו לפרלמנט כנוע"

אלפי אזרחים ירדנים יצאו אתמול (ו') לרחובות וקראו להחרים את הבחירות הבאות שייערכו בממלכה, בעקבות החלטתו של המלך עבדאללה השני לפזר את הפרלמנט ולהקדים את הבחירות. ההפגנה במרכז עיר הבירה עמאן הייתה ההפגנה הגדולה ביותר בירדן בשנתיים האחרונות, בהן נערכו הפגנות כמעט מדי שבוע.

 

 

לפי ההערכות, אין סכנה בשלב זה כי ההמונים יובילו הפיכה בירדן בדומה

למדינות בהן התחלף השלטון בעקבות מהומות "האביב הערבי", משום שהמפגינים על פי רוב נמנעים מאלימות. כמעט כל פעילי האופוזיציה במדינה עדיין נאמנים למשטרה המלוכני של ירדן ורק דורשים רפורמות שונות בממלכה, ולא הפיכה מוחלטת.

 

 

בהפגנה אתמול בעמאן השתתפו בין 7,000 ל-10,000 בני אדם, רובם פעילים איסלאמיסטים מתנועת "האחים המוסלמים" וכן פעילי שמאל. חמאם סעיד, מהבולטים ב"אחים המוסלמים" הדגיש בנאומו את הצורך להחרים את הבחירות לכשייערכו: "לא נחזור בנו מהקריאה לחרם. אנחנו דורשים חופש, לא חסדים מלכותיים".

 

אחת המחלוקות הבולטות בממלכה, שהובילה לקריאת האופוזיציה להחרים את ההצבעה, נובעת מחוק הבחירות החדש של ירדן, לפיו כל בוחר מצביע בשני פתקים: לרשימה ארצית ולאחד המועמדים במחוז ההצבעה. ההצבעה למפלגה ארצית צפויה להוביל להקמת קואליציה רחבה על בסיס אידיאולוגי ואילו ההצבעה למועמד מחוזי מחזקת את השבטים המקומיים, הנאמנים לשיטת המלוכה.

 

ההפגנה בעמאן       (איי פי) (איי פי)
ההפגנה בעמאן (איי פי)

 

 (אי פי איי) (אי פי איי)
(אי פי איי)

 

הממשלה הסכימה לשיטת ההצבעה בשני הפתקים במסגרת פשרה עם האופוזיציה, אבל לפי "האחים המוסלמים" וגורמים אחרים בממלכה חוק הבחירות החדש אינו מספק. לטענתם, ההצבעה בשני פתקים תוביל לפרלמנט משותק, שיוצף בנאמנים למשפחת המלוכה מהשבטים המקומיים.

 

"הרפורמות שנערכו עד כה הן קוסמטיות בלבד ויובילו לפרלמנט כנוע, כמו המחוקקים שכיהנו עד כה", טען סעיד בנאומו בהפגנה. תנועתו תומכת בשחזור חוק הבחירות מ-1989, הודות לו זכו "האחים המוסלמים" כמעט במחצית המושבים בפרלמנט.

 

האיסלאמיסטים החרימו את ההצבעה בשתי מערכות הבחירות האחרונות בירדן,

אבל עדיין זוכים לתמיכה רחבה בקרב הציבור, העני ברובו. "האחים המוסלמים" פועלים באמצעות ארגוני צדקה כדי לסייע לבתי הספר ובתי החולים באזורים שבהם הממשלה הירדנית אינה משקיעה משאבים רבים. הפעילים האיסלאמיסטים מקפידים עם זאת לגלות נאמנות למלך עבדאללה, שלפי האמונה בממלכה הוא נצר בשושלתו הישירה של הנביא מוחמד.

 

לאחר כשנה וחצי של מחאות שינה המלך עבדאללה שליש מהחוקה הירדנית שנכתבה לפני כ-60 שנה והעניק לפרלמנט סמכויות מסוימות בגיבוש הממשלה - דבר שבעבר היה בתחום סמכותו הבלעדי. הוא גם הקים את בית המשפט לחוקה שנועד לפקח על יישום השינויים בחוק הירדני וכן ועדה עצמאית שתנהל את הבחירות ותפקח על ההצבעה.


פורסם לראשונה 05/10/2012 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי פי איי
אלפים בעמאן
אי פי איי
הפגנות בירדן (ארכיון)
צילום: רויטרס
שינה שליש מהחוקה הירדנית בגלל ההפגנות. המלך עבדאללה השני
צילום: רויטרס
מומלצים