המהפכן נגד היהודי. ונצואלה שוב תבחר בצ'אבס?
14 שנה עמד הקולונל במיל' מהשמאל, הוגו צ'אבס, בראש ארצו והקים בה מנגנון היררכי הנאמן לו באופן מלא. אך בבחירות היום מצפה לו משוכה גבוהה ביותר - מנהיג האופוזיציה בעל השורשים היהודיים קפרילס, שלמד כמה דברים בניהול קמפיין מצ'אבס עצמו. בכל מקרה, תושבים רבים אגרו מזון מחשש למהומות
מתח אוחז בשבוע האחרון ברחובות קראקס, בירת ונצואלה, לקראת הבחירות היום (יום א'), שיכריעו בעיני רבים את הכיוון האידיאולוגי של המדינה בשנים הקרובות, ושישפיעו במידה רבה על הכיוון הפוליטי של מדינות האזור. זהו קו פרשת מים עבור מנגנון פוליטי ענף שהתפתח לאורך 14 שנה תלוי בהמשך כהונותו של הנשיא הוגו צ'אבס, כמו גם עבור ציר המדינות האידיאולוגי שבנה הנשיא השמאלני. מהצד השני, זהו רגע האמת של האופוזיציה בוונצואלה לבנות על ההישגים מהבחירות לפרלמנט מהשנה שעברה, ולהחליף את הנשיא שנוא נפשה.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד
המרוץ לנשיאות השנה מתפתח לאתגר הפוליטי החשוב ביותר של הנשיא הוגו צ'אבס מאז שנבחר ב-1998, והושבע לתפקיד ב-1999. הסיבה העיקרית לכך היא מועמד האופוזיציה, המושל אנריקה קפרילס רדונסקי, שמעבר לעובדה המיוחדת שהצליח לעמוד בראש איחוד חסר תקדים של מתנגדי צ'אבס, גם נראה כמי שהצליח בימים האחרונים לצבור תנופה.
אם האופוזיציה תצליח לבצע מהפך, דבר שלא עלה על דעתו של איש במשך 13 שנה, זה יהיה היום. אמנם רוב הסוקרים המקומיים חוזים ניצחון לצ'אבס, אך לפחות סקר אחד חזה שוויון סטטיסטי עם יתרון קל לקפרילס.
באופן ההולם את המשקל ההיסטורי של הבחירות במדינה, אזרחים רבים כבר חוששים מתוצאה צמודה שעלולה לטמון בחובה האשמות על הונאה וזיוף, כמו גם הפגנות סוערות במדינה מקוטבת עם שיעור מאיים של אחזקת נשק בלתי חוקית. "אני חושבת על משפחתי, עלולה לפרוץ אלימות, הכול אפשרי במדינה הזאת", אמרה דיאנה אלבארס, בת 38, אחת מעשרות קונים שהצטופפו בסופרמרקט בעיר כדי לרכוש מוצרים בסיסיים.
התופעה הזאת אינה בודדת בימים אלה בוונצואלה, ובלא מעט חנויות אזלו המלאים של מוצרי יסוד כמו פסטה, קפה, נייר טואלט, אורז וחלב. "אני קונה מעט כל יום. אנחנו צריכים להיות מוכנים - מי יודע מה יקרה?", תהתה מריה אאוחניה מאדורו, שהגיעה לקניות של טרום-בחירות בחנות ברובע עשיר של קראקס, מעוז תמיכה של מועמד האופוזיציה קפרילס.
למתיחות הזאת המבעבעת מעל פני השטח תרמה לא מעט תקרית שהתרחשה לפני כשבוע - שלושה פעילי אופוזיציה נורו למוות בהפגנה. כמו כן, נמסר על מספר משמעותי של חילופי אש וידויי אבנים באירועים שונים במדינה. עם זאת, האלימות המתמשכת שכולם חוששים ממנה טרם הרימה ראש.
"צ'אבס לא הולך לשום מקום!"
במשך 14 שנה עמד הוגו צ'אבס כמנהיג הבלתי מעורער של ונצואלה. הקולונל במילואים, שב-1992 ניסה לבצע הפיכה ולתפוס את השלטון, יצר תנועת שמאל עממית רחבה ומנגנון היררכי הנאמן לו באופן מלא. "הצ'אביסטים" (Chavistas) הם עמוד השדרה של "המהפכה הסוציאליסטית" המתנהלת בוונצואלה מאז 1998. גם אם עבור רבים במערב הוא נראה כדמות מגוחכת לעתים, ועבור הימין במדינתו ובאזור כאויב מספר אחת, הרי שבזירת הפנים זכה הנשיא באופן עקבי לתמיכת ההמונים, גם אם זו נשחקה בשנים האחרונות.
את תומכיו של הנשיא הכריזמטי אפשר לזהות בקלות: הם ידועים בחולצותיהם האדומות הבוהקות. "צ'אבס לא הולך לשום מקום!", צעקו רבים מהם בעת שמילאו את רחובות ערי המדינה בשבועות האחרונים. האהבה האותנטית למנהיג השמאל אינה יודעת גבולות בחוגים אלה, וקל לשמוע צרחות מסוג "צ'אבס, אני אוהבת אותך!" בעצרות הבחירות או לראות רבים הנוהרים להצטלם עם המנהיג.
עבור רבים, "המפקד" (El Comandante) הוא הנשיא הראשון של ונצואלה שבראש מעייניו עמדו העניים. הם עומדים ומריעים לקצין הצנחנים המהפכן על התוכניות הציבוריות רחבות ההיקף שהנהיג ("המשימות" בשמן הרשמי), בהן פתיחת מרפאות שהציעו טיפולים חינם להמונים, הרחבת הגישה לחינוך גבוה, בניית דיור ציבורי והקמת רשת מכולות ממשלתית, המציעות מוצרים במחיר שווה לכל כיס. באופן פשטני אפשר לומר שהוא לקח את רווחי הנפט מכיסי האליטות והזרים אותם לידי העניים.
"המשימות" שהנהיג צ'אבס, מתוך סרטון תעמולה:
ההערצה לנשיא בעצרות שהוא מקיים נובעת גם מהעובדה שצ'אבס הוא מומחה באומנות מסעות הבחירות. הוא מחבק ילדים בשמחה, צועק לתומכים ומצביע לעבר אנשים מסוימים בקהל. לעתים, הוא זוכר פנים של אחדים מהם וקורא להם בשמם. לכל תומך הוא משיב ב-"שלום חברי!" או "שאלוהים יברך אותך!" בלהט מדבק שאין לו מתחרים.
בשבועות האחרונים אפילו מחלת הסרטן, שבה נלחם הנשיא הוונצואלי כבר יותר משנה, אינה נראית שנותנת בו את אותותיה. בשבוע האחרון אפשר היה לראות אותו מזיע בשטח במהלך סיוריו במחוזות הכפריים שבהם נולד. "הנשיא העיר אנשים", אמרה מריה וירגס, אשה בת 60 שעמדה בתור חלוקה של הביוגרפיה של צ'אבס שהפיצה הממשלה, "אם נאבד את צ'אבס, המדינה תלך אחורה".
צ'אבס, הנשיא התיאטרלי
אי אפשר להבין את תדמיתו הציבורית של צ'אבס, בלי להבין את הניצוץ התיאטרלי המלווה כל הופעה שלו. עבור מתבונן מהצד השירה, הריקודים ונאומיו המתמשכים והפומפוזיים נראים לרוב מוגזמים, אך עבור תומכיו אלה ראיות לעובדה שהוא אחד מהם באופן אותנטי. זה משהו שהם לא ראו מעולם לפניו בנשיא, וזו אחת הסיבות שהוא נבדל משורה ארוכה של פוליטיקאים שיצאו מהאליטות המסורתיות ששלטו במדינה עשרות שנים.
צ'אבס, הנשיא התיאטרלי, וילד מהקהל:
בכל אירוע של מסע הבחירות התמקד בצ'אבס ב"סוציאליזם למאה ה-21", והדגיש שרק התנועה שלו יכולה להבטיח יציבות והטבות לעניים ולאנשים העובדים. נתוני הממשלה מצביעים על כך שהעוני בוונצואלה ירד מ-50 אחוזים עם כניסתו לתפקיד ל-32 אחוזים כיום. ממשל צ'אבס טוען כי הוציא יותר מ-300 מיליארד דולר מאז שנבחר על "פיתוח חברתי", הכולל ביטוח בריאות וחינוך. בין היתר, רופאים מקובה מספקים טיפול חינם במרפאות שכונתיות, ושיעור ההרשמה לאוניברסיטאות זינק מ-894 אלף סטונדטים ב-2000 ל-2.3 מיליון ב-2010. את ההוצאה הממשלתית מממנים רווחי הנפט (לוונצואלה עתודות הנפט המוכחות הגדולות בעולם).
אולם, האהדה לנשיא החלה לרדת מאז 2006, כשזכה בבחירות מול מנואל רוסאלס עם 63 אחוזים מהקולות, בעיקר בשל מה שנראה כצעדים אוטוריטריים כמו סגירת כלי תקשורת בשליטת האופוזיציה. כך למשל ב-2007 הוא הפסיד במשאל עם על שינוי נרחב בחוקה, שכלל את ביטול ההגבלה על מספר הכהונות שנשיא יכול לכהן בהן (שינוי שעבר לבסוף שנתיים לאחר מכן בשינוי מצומצם יותר ב-2009). עם זאת, הוא נותר פופולרי מאוד מחוץ לערים הגדולות.
תשובת האופוזיציה: מטאור פוליטי
קפרילס, שעמד בראש מדינת המחוז מירנדה, הצליח לשחוק עוד את אחוזי התמיכה בצ'אבס, בהתחייבו למצוא פתרונות לבעיות שהתוכניות החברתיות של הממשל הסוציאליסטי לא הצליחו לטפל: העלייה החדה בפשיעה, הפסקות החשמל, השחיתות הפושה והרמה הירודה של כמה מהשירותים הציבוריים. "אלה הרוצים בקדמה, במשרות, בחברות המנוהלות כהלכה, במקום שבו נוכל לפתח עסקים קטנים ובינוניים, כל מי שרוצה מדינה מסוג זה - בואו והצטרפו לאוטובוס שלי אל הקדמה", אמר קפרילס במהלך מסע הבחירות.
הפוליטיקאי המבטיח זכה עד כה בכל התמודדות פוליטית, ונהנה מעלייה מטאורית בשורות האופוזיציה. הוא היה המתמודד המוביל על מועמדות האופוזיציה מאז שהמפלגות השונות המרכיבות אותה התאחדו לקראת הבחירות לפרלמנט בשנה שעברה. במשך שמונה חודשים ניהל מסע בחירות מרתוני, שבמהלכו עבר מבית לבית, והצליח לעורר השראה בברית הפוליטית שהוא מועמדה לנשיאות, "שולחן האחדות הדמוקרטית" (MUD), הכוללת מפלגות הנעות מהימין השמרני ועד סוציאליסטים שמאסו בדרך התנהלותו של צ'אבס, והחליטו ללכת בדרך נפרדת.
מסלול הקריירה של קפרילס מרשים ביותר. הוא נכנס לפוליטיקה בגיל 25, והיה לציר הקונגרס הצעיר ביותר בהיסטוריה של ונצואלה. לבסוף הוא נבחר להיות סגן נשיא הפרלמנט. בתקופה הסוערת שלאחר ההפיכה הכושלת של הימין נגד צ'אבס ב-2002, כששימש ראש העיר בארוטה (Baruta), הוא נעצר לאחר ניסיון ההפיכה הכושל של גורמי ימין נגד צ'אבס. הוא הואשם כי סייע לתומכי הקושרים לעצור את אנשיו של צ'אבס, אך זוכה לבסוף.
ונצואלה מתקדמת, סרטון תעמולה של קפרילס:
אפשר לראות שהמושל לשעבר למד כמה שיעורים מהנשיא, היריב האידיאולוגי. אפילו כמושל נהג קפרילס להישאר בקשר אישי עם מצביעים, הוא ביקר בעיירות עניות, לרוב על האופנוע שלו, כדי לפקח מקרוב כיצד התוכניות שהגה מיושמות וגם כדי לשחק כדורסל עם המקומיים. בין השאר, צולם מהדס במי שיטפונות מלאי בוץ עד גובה החזה כשגשמים עזים זרעו תוהו ובוהו במדינת מירנדה ב-2010.
צעיר, אנרגטי, עם שורשים יהודיים
למראהו הצעיר והרענן של המתמודד מהאופוזיציה ייתכן שיהיה תפקיד מפתח בבחירות. מעבר לניגוד הברור מול צ'אבס שבמשך יותר משנה נאלץ להתמודד עם טיפולים שונים בסרטן ולא הצליח לתפקד באופן רצוף בשל כך, קפרילס גם הראה הרבה תבונה פוליטית. הוא היה מעורב בהקמת מפלגת אופוזיציה חדשה ב-2000 ששמה היה "קודם כל צדק", שהתבדלה מהמפלגות המבוססות ששלטו קודם לצ'אבס בוונצואלה, ושהיו מטרה למרבית חצי הביקורת שלו.
באופן פומבי מעריך קפרילס את דגם המדיניות של ברזיל, המכבד יוזמה פרטית לצד הגנה חזקה על מדינת הרווחה. אולם, מבקריו טוענים כי זהו רק מעטה עבור ההמונים, ושלאחר היבחרו יראה את פניו האמיתיים - פוליטיקאי אליטיסט נאו-ליברלי מהזן שעשק את הציבור הוונצואלי שנים רבות. בהתבטאויותיו התנגד המועמד להלאמות נוספות משום שהן מרתיעות משקיעים, אך גם הוסיף כי לא יפצח במסע הפרטות מיד עם היבחרו. צ'אבס עצמו ביטא החשש הגדול באופן חד: "זהו קרב על המולדת!"
מראהו של קפרילס, קתולי אדוק, חושף נדבך נוסף. בניגוד לצ'אבס שהוא בן למשפחה עובדת ממוצא ספרדי עם כמה שורשים ילידיים, המושל הצעיר הוא צאצא למהגרים מהולנד מצד אביו, ומפולין ומרוסיה מצד אמו. סביו מצד האם היו יהודים שברחו לקראקס מהשואה במהלך מלחמת העולם השנייה. אביו קתולי בעל שורשים של יהודיים ספרדיים. קפרילס זכה לילדות שלא רבים מבני עמו נהנים ממנה - הוא למד משפטים ועבד במגזר הפרטי והציבורי. הרקע העני של צ'אבס הביא אותו לבחור באקדמיה הצבאית, שממנה פצח בקריירה צבאית שהגיעה לסיומה בניסיון הפיכה כושל ב-1992 שביצע עם חבריו הקצינים.