מתגבר הדיון על יצירת תקציב נפרד לגוש האירו
על פי הרעיון, יוקם איחוד פיסקאלי מלא בין 17 חברות גוש האירו שעשוי להביא להקמת משרד אוצר משותף וכן תקציב מרכזי. רויטרס מדווחת כי "היקף ההתנגדות לרעיון קטן מהצפוי"
הדיון סביב אפשרות ליצירת תקציב נפרד ומשותף לגוש האירו הולך וצובר תאוצה לקראת פסגת האיחוד האירופי שתתקיים החודש.
סוכנות רויטרס מדווחת כי היקף ההתנגדות למהלך האפשרי קטן מכפי שניתן היה לצפות. בשבוע שעבר נערכה ארוחת ערב בהשתתפות שגרירים של כמה מדינות באירופה, בהן בריטניה, דנמרק, הולנד ופינלנד, וההנוכחים הופתעו לגלות כי קיימת מידה סבירה של הסכמה בנוגע להצעה.
- לכתבות נוספות בנושא המשבר הכלכלי באירופה
"לא הייתי אומר שיש תמיכה חזקה עניין, אך בהחלט היתה תחושה שהרעיון הזה ראוי לבחינה מפורטת יותר", אמר אחד הדיפלומטים שתודרך בנוגע לפגישה.
הרעיון הראשוני לתקציב נפרד הועלה על ידי הרמן ואן רומפוי, נשיא המועצה האירופית, וזאת במסמך שהופץ בספטמבר כחלק מהמאמץ להגביר את הדיון בנושא שיפור המדיניות המוניטארית באירופה. לפי המסמך, "איחוד פיסקאלי מלא" בין 17 חברות גוש האירו עשוי להביא להקמת משרד אוצר משותף ו"תקציב מרכזי שיש להגדיר את תפקידו ואת אופן ביצועו". מאז לוטשו ההצעות בנושא והוגדרו להן קווים מנחים לשם יצירת בסיס לדיון בין מנהיגי האיחוד האירופי בפסגה שתיערך ב-19-18 באוקטובר. הרעיון גם יידון בפגישת שרי אוצר של גוש האירו מחר (ב') בלוקסמבורג.
"יגיע הזמן בו יהיה צורך בשני תקציבים אירופיים"
עדיין אין הגדרה ברורה למשמעות העניין, אולם נודע שגרמניה נחשבת תומכת חזקה ברעיון, וגם צרפת פתוחה לעניין, כך שניתן להסיק שבכל הנוגע לקבלת ההחלטות בגוש האירו שיש תאוצה בתמיכה ברעיון. גם תמיכת בריטניה נחשבת למשמעותית, על אף שהיא נובעת מהרצון להרחיק את בריטניה מבעיות גוש האירו.
"יגיע הזמן בו יהיה צורך בשני תקציבים אירופיים - אחד לגוש האירו, כי כך יוכלו (המדינות החברות בו) לתמוך זו בזו יותר, ואולי תקציב רחב יותר לכולם", אמר ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון בראיון לבי.בי.סי היום, "אינני חושב שנשיג זאת הפעם, אך מדובר באינדיקציה לכיוון שאליו צועדת אירופה".
עם זאת, הסוגיה מעלה דיון בשאלות כמו ריבונות, משמעת תקציבית ויעדים ארוכי טווח. גישת גרמניה לאופן ניהול התקציב המשותף צפויה להיות שונה מאוד מזו של פורטוגל, אסטוניה, איטליה או צרפת. אחד הרעיונות בעניין הוא הצעה הנתמכת על ידי צרפת, ולפיה התקציב ימומן מרווחי מיסוי על עסקאות פיננסיות. צרפת וגרמניה כבר יוזמות הקמת מנגנון כזה בקרב תשע מחברות גוש האירו - מספר המינימום של המדינות המורשות לעשות זאת בנפרד. יש לכך תמיכה משמונה מדינות, ולפי הדיווח מדינה תשיעית עשויה להצטרף בשבוע הבא. עם זאת, מדינות כמו פינלנד עשויות להסתייג מהרעיון.