מחקר ישראלי: איזו דיאטה הכי יעילה לטווח ארוך?
שש שנים לאחר מחקר הדיאטה הגדול שבו השוו בין שלושה סוגי דיאטה - דלת פחמימות, דלת שומן וים-תיכונית - חזרו החוקרים אל הכור בדימונה שבו נערך המחקר וגילו: בטווח הקצר דלת הפחמימות יעילה, אך בטווח הרחוק הים-תיכונית הכי טובה
בזמן שאחמדינג'ד מתכונן להשמיד את ישראל, עובדים אנשי הכור הגרעיני בדימונה בדיסקרטיות על הנשק הסודי שלהם: גוף רזה וחטוב. מחקר חדש שנערך בקרב עובדי הכור מגלה כי דיאטה ים-תיכונית, המבוססת על ירקות ופירות, עוף, דגנים מלאים, שמן זית ואגוזים, מבטיחה לא רק ירידה טובה במשקל, אלא גם שמירה טובה יותר על תוצאות ההרזיה לאורך זמן והפחתה משמעותית בערכי הכולסטרול.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- גל רזתה 30 קילו: כשהייתי שמנה הרגשתי במיץ של הזבל
המחקר החל כבר לפני כמה וכמה שנים. החוקרים חילקו 322 עובדים בני 52 בממוצע, שסבלו מהשמנת יתר מתונה ,(BMI 31) לשלוש קבוצות. כל אחת מהן קיבלה דיאטה שונה: דיאטה דלה בפחמימות שאינה מוגבלת מבחינה קלורית, דיאטה ים-תיכונית ומוגבלת קלורית, ודיאטה דלת שומן, גם היא מוגבלת קלורית.
העובדים שהשתתפו במחקר אכלו בקפיטריה במזנונים שהופרדו זה מזה לפי מרכיבי הדיאטות השונות, ובנות זוגן עברו הדרכה לגבי עקרונות הדיאטה שלהם, על מנת שיוכלו להמשיך בה גם בבית.
העובדים שמרו על הדיאטה במשך שנתיים שבמהלכן מילאו שאלונים שעקבו אחר התקדמותם, ולאחר מכן היו במעקב עוד כמה שנים נוספות.
לאחר דיאטה שנמשכה שנתיים, ירדו העובדים בממוצע 2.9 קילו בקבוצה שניזונה מדיאטה דלה בשומן, 4.4 קילו בקבוצה שניזונה מדיאטה ים-תיכונית, ו4.7- קילו בקבוצה שניזונה מדיאטה דלה בפחמימות (דיאטת אטקינס.(
אולם במעקב ארוך טווח השתנתה התמונה. ארבע שנים לאחר תום הדיאטה גילו החוקרים כי כשני שליש מהעובדים 67) אחוז) המשיכו בדיאטה שניתנה להם, 11 אחוז החליפו לדיאטה אחרת ו22- אחוז הפסיקו לעשות דיאטה.
עם זאת, התברר כי עובדים שהיו בקבוצות של הדיאטה דלת הפחמימות והדיאטה דלת השומן העלו כמעט את כל הקילוגרמים שהשילו בחזרה: אלו שהיו בדיאטה דלת שומן העלו בממוצע 2.7 קילו בחזרה, ואלה שהיו בדיאטה דלת פחמימות העלו 4.1 קילו בחזרה. זאת לעומת עובדים שאכלו תפריט ים-תיכוני, שהעלו חזרה בממוצע רק 1.4 קילו.
פחות פחמימות - פחות כולסטרול
בתום שש שנות המחקר, הירידה הכוללת במשקל הייתה 0.6 קילו בקבוצה דלת השומן, 1.7 בקבוצת הדלה בפחמימות ו3.1- בקבוצה שניזונה מדיאטה ים-תיכונית.
החוקרים גילו עוד כי דיאטה ים-תיכונית הניבה את הירידה הטובה ביותר לאורך זמן בערכי הכולסטרול: 13.9 מ"ג לדציליטר לאחר שש שנים. לעומת זאת, עובדים שדבקו בדיאטה דלה בפחמימות נהנו מההפחתה המשמעותית ביותר ביחס בין הכולסטרול הרע לכולסטרול הטוב.
ד"ר דן שוורצפוקס, שעומד בראש המחקר יחד עם פרופ' איריס שי והחוקרת רחל גולן מאוניברסיטת בן-גוריון, סיפר כי המשתתפים לא ידעו שעומדים לעקוב אחריהם לאחר שהמחקר הסתיים.
"הם היו חופשיים לנהוג כפי שהתחשק להם. רצינו לראות איך מתנהלים הדברים בחיים האמיתיים," אמר, והסביר כי "הדיאטה דלת השומן, המוגבלת בקלוריות, קשה מאוד ולכן קשה לאנשים לדבוק בה. הדיאטה הים-תיכונית, בה ניתן לאכול כמעט הכל, יותר מתאימה לאורח החיים המודרני."
שוורצפוקס, מנהל מחלקת המחקר של הקריה למחקר גרעיני, הודה כי "אין לנו הסבר מדעי מוחלט מדוע הדיאטה הים-תיכונית עבדה טוב יותר מדיאטות אחרות. עובדתית, אלה שניזונו ממנה הצליחו לשמור על הירידה במשקל לאורך שש שנים, בגילים שבהם מעלים בממוצע חצי קילו בשנה, וזה ההישג הגדול שלהם."
ועוד הישג כביר: המחקר הישראלי פורסם השבוע במגזין הרפואי היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".
עקרונות הדיאטה הים-תיכונית
- אכלו הרבה פירות וירקות
- הקפידו לצרוך שמן זית,
ותרו על חמאה ומרגרינה
- אכלו דגנים מלאים
- תבלו מזון בעשבי תיבול ובתבלינים ולא במלח
- צמצמו בצריכת בשר אדום והעדיפו עוף או דגים
- הרבו בצריכת אגוזים וזרעים
- אכלו דגים (לא מטוגנים) פעם או פעמיים בשבוע
- העדיפו מוצרי חלב רזים
- הקפידו לשתות כוס יין אדום
מדי יום
- הפחיתו למינימום צריכת ממתקים וחטיפים