נסגר התיק נגד השוטרים ש"תקפו" צעיר אתיופי
תלונתו של ג'ג'או בימרו כי שוטרים תקפו אותו ואת חבריו ליד מועדון בחיפה, חישמלו אותו וצעקו "תחזור לאפריקה", זכתה לעשרות אלפי לייקים בפייסבוק. מח"ש טוענת: "השוטרים נאלצו להפעיל כוח וספגו קריאות גזעניות, אין ראיה שחושמל 5 פעמים"
תלונתו של הצעיר ממוצא אתיופי שטען כי הותקף על-ידי שוטרים גזענים נגמרת בלי העמדה לדין. המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה הודיעה בצהריים (יום ג') כי החליטה שלא להעמיד לדין את השוטרים שנגדם התלונן לפני כמה חודשים ג'ג'או בימרו כי תקפו אותו ואת חבריו והשמיעו לעברם קריאות גזעניות.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
עוד חדשות ב-ynet:
תלונתו של בימרו, שטען כי השוטרים חשמלו אותו שוב ושוב וצעקו לעברו "תחזור לאפריקה", זכתה להד נרחב אחרי שפורסמה בפייסבוק. בימרו, שזכה לעשרות אלפי לייקים, טען אז שבילה עם חבריו במועדון בחיפה, ובסמוך לשעה 05:00 בבוקר הם נקלעו לאזור של קטטה בסמוך לקיוסק, אולם לא לקחו בה חלק.
"נקלענו למקום הלא נכון בזמן הלא נכון אך גם עם צבע העור הלא נכון", טען אז, וסיפר כיצד הותקפו הוא וחבריו בשוקר חשמלי ובגז פלפל. "באמצע הלילה, מרוסס ומחושמל על לא עוול בכפי, צעק לי השוטר, בליווי קללות וגידופים נוספים, 'תחזור לאפריקה'. שום צריבת גז פלפל או חשמול בעולם, חזקים ככל שיהיו, לא יכלו להכאיב לי כמו שהכאיב לי המשפט הזה", טען אז.
בימרו שירת בצה"ל ביחידת מגלן, וכיום לומד כסטודנט באוניברסיטה העברית. לפני שלושה חודשים, בשיחה עם ynet, העריך כי התלונה שהגיש למח"ש תיסגר, כיוון שלדבריו "המחלקה לחקירות שוטרים מורחת את החקירה".
היום פרסמה מח"ש את ממצאי חקירתה. מבדיקתה עולה כי ב-07.04.2012, בשעת לילה מאוחרת של ליל שישי שלאחר ליל הסדר, הוזעקה המשטרה למועדון בחיפה בעקבות דיווח על קטטת שיכורים שבה היו מעורבים כמה צעירים ממוצא אתיופי. כעשרים דקות לאחר הדיווח הראשון, כך לפי מח"ש, התקבל דיווח נוסף שלפיו הצעירים השתויים שיצאו מהמועדון הסתבכו בקטטה נוספת בתוך קיוסק המצוי בקרבת מקום ואותם צעירים גרמו נזקים לקיוסק.
"שוטרים הגיעו לזירה ועצרו את אחד הצעירים בחשד למעורבות בקטטה ובהתפרעות, תוך שהם נאלצים אגב כך להפעיל כוח נגד העצור השתוי וחבריו, לרבות באמצעות גז פלפל ואקדח חשמלי", אמרו במחלקה לחקירות שוטרים. "יצוין כי שוטרי משטרת ישראל רשאים לעשות שימוש כדין בגז ובאקדח טייזר לצורך מילוי תפקידם כאשר הנסיבות מצדיקות זאת, וביצוע מעצר חשוד, כשחבריו השתויים מתפרעים סביבו, עשוי להצדיק שימוש באמצעים אלה".
כאמור, זמן מה לאחר אותו אירוע התפרסמו דבריו של ג'ג'או בימרו בפייסבוק. לפי מח"ש, בתלונה שהגיש לה בימרו נטען כי מעורבותו באירוע הסתכמה בניסיון להפריד בין נצים בקטטה. "בימרו מסר בחקירתו כי במנותק מאירוע הקטטה, ניגש אליו אחד השוטרים וללא כל סיבה ריסס לעברו גז מדמיע ואחר-כך חשמל אותו שוב ושוב באמצעות אקדח טייזר יותר מ-5 פעמים, תוך שהוא מטיח בו 'תחזור לאפריקה'".
עורך הדין: החלטה מוזרה, נשקול לערער
לפי מח"ש, בעקבות התלונה וגביית הגרסה של המתלונן, הוחלט במחלקה לחקירות שוטרים לפתוח בחקירה פלילית נגד השוטרים האמורים, חקירה שבמסגרתה יצאו חוקרי מח"ש כבר למחרת קבלת התלונה לזירת האירוע, תיעדו אותה ובהמשך גבו עדויות מהמעורבים ומעדים. השוטרים אישרו בחקירתם שנעשה שימוש באקדח טייזר ובגז פלפל כדי להתמודד עם התקהלות הצעירים השתויים שגוננו על העצור, ועד ראייה שנכח בזירה אישר כי השוטרים נאלצו לעשות שימוש בכוח בתגובה לתוקפנות מצד המתקהלים.
לפי מח"ש, החקירה העלתה שאיש מעדי הראייה שנכחו באירוע, ובכללם חבריו של המתלונן בימרו, לא ראה את נסיבות השימוש בכוח נגד ג'ג'או, אף שכולם נכחו בזירה בשעת מעשה וכך לא נמצאה תמיכה לגרסתו כי הותקף באופן שרירותי, כפי שבחר לפרסם תוך כדי החקירה ברשת החברתית. עוד נמסר ממח"ש כי בדיקת מערכת ההפעלה של אקדח הטייזר שבו נעשה שימוש באירוע גילתה כי בוצעו בו שלוש הפעלות בלבד, שלפחות אחת מהן כוונה אל העצור השתוי.
"חומר הראיות הצביע על כך שנגד ג'ג'או נעשה ככל הנראה שימוש בודד בטייזר וכי הוא כנראה נפגע מהגז ומהטייזר במהלך ביצוע מעצרו של אחד מבני החבורה", לדברי המחלקה לחקירות שוטרים. "גרסת ג'ג'או שלפיה חושמל שוב ושוב חמש פעמים לא נתמכה בראיות".
במחלקה לחקירות שוטרים אמרו עוד כי מהחקירה עולה כי מאחר שמדובר היה בערב ליל הסדר, השוטרים שהיו במשמרת היו ברובם בני מיעוטים. "חלק מן השוטרים דיווחו כי הצעירים השתויים צעקו לעברם שהם 'רוצים רק שוטרים יהודים' וגידפו אותם. עוד דווח כי בין הצדדים, השוטרים בני המיעוטים שהיו במשמרת ליל החג מחד והצעירים השיכורים מאידך, הוחלפו דברים בעלי אופי גזעני, והחקירה לא שללה דיווח זה - דבר המשפיע על משמעותה של האמירה 'תחזור לאפריקה', ככל
שנאמרה, כשהיא נבחנת בהיבט של חקירה פלילית".
במח"ש מתחו ביקורת על כך שג'ג'או בחר לפרסם את גרסתו בפייסבוק עוד לפני השלמת החקירה, "וזכה בהתאם לגרסה זו, מטבע הדברים, להד ציבורי נרחב". לדבריה, "בחקירת מח"ש, שבמסגרתה נאספו והוצלבו עדויות רבות, הכוללות ראיות אובייקטיביות ועדויות עדים בלתי מעורבים, התברר כי גרסה זו איננה חזות הכול, וכי המציאות מורכבת מכפי שתואר על ידו בפייסבוק, ולפיכך לא נמצא בסיס ראייתי המבסס את העמדת מי מהשוטרים לדין".
עו"ד אביתר קנולר, ממשרד עורכי הדין ZKGS המייצג את ג'ג'או בימרו, מסר בתגובה: "תמוה בעיני שחצי שנה לקח למח"ש להגיע למסקנה שאליה אפשר היה להגיע תוך זמן קצר. תמוה עוד יותר כיצד נקבע שלא להעמיד לדין בשל חוסר ראיות כאשר בשטח האירוע היו מצלמות אשר צילמו בזמן ובמקום. אלה יכלו להוכיח אם היו דברים מעולם או לא. ואם לא היו דברים מעולם, היו סוגרים את התיק מחוסר אשם ולא מחוסר ראיות.
"אם הסרטים היו מציגים שהאירוע אכן התרחש, הרי כיצד מח"ש החליטה שאין מספיק ראיות להעמדה לדין? אלא אם כן לא נאספו הראיות על ידה. דרכי חקירתה של מח"ש מעלות תהיות נוספות לאור העובדה שהמתלונן לא זומן למתן עדות אף לא פעם אחת לאחר הגשת התלונה ולמיטב ידיעתנו אף אנשים נוספים ששמם צוין בידי ג'ג'או כעדים פוטנציאלים לאירוע, לא זומנו למתן עדות. התמיהות שמעלה עילת סגירת התיק מחייבות אותנו לדרוש את חומר החקירה בכדי לבחון את האפשרות להגיש ערר ולבחון את התנהלות מח"ש על החלטה מוזרה זו".
Read this article in English