שתף קטע נבחר

 

המורה לחתן פרס נובל: חולם להיות מדען? מגוחך!

ג'ון גורדון, שזכה בפרס נובל לרפואה על מחקרו בתאי גזע, הציג בסיפוק את ההערות שכתב המורה שלו למדעים בתעודה מהתיכון: "יש לו חלומות להיות מדען, כרגע זה מגוחך, בזבוז זמן"

עלה התלמיד על רבו. טוב שחתן פרס נובל לרפואה, ג'ון גורדון, שזכייתו הוכרזה אתמול, לא שעה למורה המלומד שלו למדעים שכינה את חלומותיו להיות מדען "מגוחכים למדי". המורה, שנראה מגוחך למדי בעצמו כרגע, כתב את הדברים בתעודה שהוענקה לגורדון הצעיר ב-1949, בעת שלמד בפנימייה הבריטית היוקרתית "איטון".

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד

 

המורה, שגורדון לא חשף את שמו אך התענג על דבריו ממרחק הזמן, כתב בהערותיו בתעודה כי קריירה מדעית עבורו תהיה "בזבוז זמן".

 

התעודה מ"איטון". "הסתבך בצרות כי הוא לא מקשיב" (צילום: AP) (צילום: AP)
התעודה מ"איטון". "הסתבך בצרות כי הוא לא מקשיב"(צילום: AP)

גורדון במעבדה. "אם הוא לא יכול ללמוד עובדות ביולוגיות פשוטות, לא יוכל להיות מומחה" (צילום:  AFP, Wellcome Library, London, Wellcome Trust) (צילום:  AFP, Wellcome Library, London, Wellcome Trust)
גורדון במעבדה. "אם הוא לא יכול ללמוד עובדות ביולוגיות פשוטות, לא יוכל להיות מומחה"(צילום: AFP, Wellcome Library, London, Wellcome Trust)

 

"עבודתו רחוקה מלהיות מספקת", כתב המורה, "אם הוא לא מסוגל ללמוד עובדות ביולוגיות פשוטות לא יהיה לו כל סיכוי לעשות עבודה שדורשת מומחיות, ויהיה זה בזבוז מוחלט של זמן, הן מצדו והן מצד אלה שצריכים ללמד אותו".

 

המורה הוסיף כי גורדון הנער הסתבך לא פעם בצרות מפני שלא הקשיב למוריו, "והתעקש לעשות את הדברים בדרכו שלו". הקהילה המדעית כנראה צריכה להיות אסירת תודה על כך.

 

גורדון אמנם לא המשיך ישירות למדעים. הוא פנה ללימודים קלאסיים באוניברסיטת אוקספורד ואחר כך החליף את תחום לימודיו לזואולוגיה. ב-1962 הוא הראה ש-DNA מתאים מסוימים של צפרדעים, כמו תאי עור או תאי מעיים, יכול לשמש ליצירת דור חדש של ראשנים. על פריצת הדרך הזו הוענק לו אתמול פרס נובל לרפואה, שאותו חלק עם המדען היפני שיניאה ימאנקה.

 

ימאנקה קיבל לפני שנתיים את פרס וולף הישראלי לשנת 2011. הוא ביקר בישראל וקיבל את הפרס מידיו של נשיא המדינה שמעון פרס בכנסת.

 

בעבר הייתה מקובלת הסברה כי תאים בוגרים אינם יכולים להפוך בחזרה לתאי אב. גורדון וימאנקה הצליחו להפוך תאים בוגרים בחזרה לתאי אב צעירים (תאי גזע), שיוכלו להישתל בגוף האדם ולהפוך לכל רקמה. עבודתם זו תוביל להגדלה דרמטית של השתלות מח עצם, ולשגשוג תחום הטיפול בתאי אב שעשוי להציל מיליונים ברחבי העולם. ועדת הפרס אמרה כי תגליתם של השניים היא פורצת דרך ופותחת עידן חדש של מחקר שעשוי להביא לריפוי מחלות קשות, נדירות ושכיחות שעד כה היה קשה או בלתי ניתן לטפל בהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גורדון. ועדת הפרס קבעה שמחקרו פורץ דרך ויכול להביא לריפוי מחלות קשות
צילום: AP
מומלצים