בגיל 14: פעלה נגד הטליבאן - ונורתה בראשה
מללה יוסופזאי לא שתקה כשהטליבאן השתלט על האזור שבו גרה בפקיסטן והייתה דוברת נחרצת למען השכלה לנשים. מחבל ירה בה ובחברתה בהסעה לתלמידים. "היה צריך לסגור את הפרק השפל"
האוטובוס עמוס הילדים עמד לנסוע מבית הספר לעבר בתי התלמידים כשגבר מזוקן ניגש אליו ושאל מיהי מללה, סיפר רסול שה, מפקד המשטרה בעיר. אחת הילדות הצביעה לעבר מללה אך הפעילה הכחישה כי בה מדובר. בתגובה, ירה המחבל בשתי הילדות.
יוסופזאי נורתה פעמיים, בראשה ובצווארה, אך לדברי בית החולים היא לא נתונה בסכנת חיים. היא פונתה במסוק לבית חולים צבאי בפשוואר. מצבה של הילדה השנייה יציב.
יוסופזאי נודעה כדוברת למען השכלה לנערות ואף זכתה בהכרה לאומית כשראש הממשלה, יוסוף רזא ג'ילאני, העניק לה את פרס השלום הלאומי. הטליבאן הפקיסטני נטל אחריות לירי. דוברו, אנסנוללה אחסן אמר בראיון טלפוני: "זה היה פרק חדש של שפלות ועלינו לשים לו קץ".
בעבר איים הטליבאן על יוסופזאי ועל משפחתה בשל פעילותה. כשהייתה רק בת 11 פרסמה בלוג תחת שם בדוי ב-BBC באורדו וכתבה על חייה תחת שלטון הטליבאן. לאחר שהטליבאן סולק מעמק סוואט בידי צבא פקיסטן בקיץ 2009, היא החלה לדבר בגלוי על הארגון ועל הצורך בחינוך לנשים.
"שווייץ של פקיסטן"
עמק סוואט היה ידוע בעבר כ"שווייץ של פקיסטן" וזוגות נהגו לבלות את ירח הדבש שלהם בבתי המלון שלאורך גדות הנהר שזורם בו. אך ב-2008 השתלט הטליבאן על האזור והחיל בו את כלליו הקיצוניים. הם כפו על הגברים לגדל זקנים ואסרו על הנשים לפקוד את הבזאר. הם נהגו להלקות נשים שנחשבו ביניהן "לא מוסריות" ולהתיז את ראשיהם של מתנגדיהם. הם הרסו כ-200 בתי ספר, רובם של בנות. הם הכריזו על ביטול החינוך לבנות.
בזמן המבצע הצבאי שהביא לסיום שלטונם הצליחה הנהגת הטליבאן להימלט ונוכחותה מעבר לגבול, באפגניסטן, או באזורים השבטיים, ממשיכה לאיים על התושבים.
פקיסטן מתמודדת בימים אלה עם מקרה נוסף שנוגע למעמד נשים ונערות במדינה. בבית המשפט נדונה פרשת מסירתן של שבע ילדות כדי ליישב סכסוך דמים בין שתי משפחות באזור בלוצ'יסטן המרוחק. המסורת שלפיה ילדות מועברות ממשפחה למשפחה אסורה על פי החוק בפקיסטן והרשויות מקוות להביא למשפט את אנשי מועצת השבט שהורו על כך.