שתף קטע נבחר

מישהו לרוץ מולו

נתניהו חש שלא תהיה לו בעיה בבחירות הקרובות ושאם לא יתמודד מולו מועמד רציני הוא ירכיב גם את הממשלה הבאה. עכשיו אולמרט מתלבט אם להיכנס לתמונה

מי שפגש את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בימים האחרונים סיפר כי הוא פגש אדם רגוע, בטוח בעצמו. לאחר שהבין סופית כי לא יוכל להעביר את התקציב, החליט נתניהו להקדים את הבחירות - והודיע על כך לשותפיו הקואליציוניים.

 

ישראל הולכת לבחירות - דיווחים קודמים ב-ynet:

שלי יחימוביץ': רוצה בחירות ב-29 בינואר

ההיסטוריה מלמדת: מי שהקדים בחירות - לא נבחר

לבני חוזרת? "ישראל צריכה לבחור דרכה מחדש"

  

ראש הממשלה חש שלא תהיה לו בעיה בבחירות האלה, שבלית מועמד רציני במרוץ לראשות הממשלה, יהיה זה הוא שירכיב את הממשלה הבאה. אחר כך, התפנה לבדוק סקרים. גם הם חייכו אליו. המספרים הראו כי גוש הימין נע סביב 68 מנדטים. בשיחות סגורות הוא אפילו לא ספר עוד את שר הביטחון, אהוד ברק, כפרטנר עתידי.

 

 

אך הנחת היסוד לפיה אין לראש הממשלה אלטרנטיבה היא הנחה שגויה. במדינה דמוקרטית זהו משפט שאין לו זכות קיום. אם בנימין נתניהו יכול היה לכהן כראש ממשלה ב-1996, לאחר שכיהן כסגן שר החוץ, כשגריר באו"ם וכמוכר רהיטים בחברת רים – כל אחד מראשי המפלגות האחרות ראוי להתמודד על ראשות הממשלה. אך הפוליטיקה היא משחק של דימויים, לא של מציאות וירטואלית. ובמשחק הדימויים, נתניהו משחק כרגע לבד במגרש.

 

לא שלי יחימוביץ' ולא יאיר לפיד מאמינים באמת כי הם ירכיבו את הממשלה. לא כי הם לא רוצים או לא מעוניינים בכך. הם פשוט מכירים את המשחק הפוליטי: ובמשחק הפוליטי, לא יימצאו מספיק מפלגות שימליצו עליהם להרכיב את הממשלה.

 

מחפשים אלטרנטיבה

וזו בדיוק הסיבה לתזזיתיות במרכז המפה הפוליטית, ולא רק שם. חברי הכנסת של קדימה מובילים כמובן בלחצים שהם מפעילים על אהוד אולמרט, אך הם לא היחידים. אנשי עסקים, פעילים של ארגונים חוץ פרלמנטריים, מובילי דעת קהל ואזרחים מן השורה מציפים בימים האחרונים את ראש הממשלה לשעבר בטלפונים.

 

"רוץ", הם אומרים לו, "רוץ". אולמרט מתלבט. השנים שעברו עליו השאירו בו חותם קשה. בני משפחתו, ובראשם רעייתו עליזה, מתנגדים אפילו לשמוע על ההצעה שיתמודד שוב. סבלנו מספיק, הם אומרים. אלא שאולמרט, כמו אולמרט, מתקשה לעמוד מן הצד. הדרך שבה הודח מראשות הממשלה לא נותנת לו מנוח. הוא סוער, ובתוך תוכו, הוא רוצה לחזור.

 

כעת הנושא נבחן לעומק בדרכים שונות ובאמצעים שונים. הבדיקות המעמיקות האלה עשויות להכריע אם אולמרט ישוב או לאו למשחק הפוליטי. יועציו, בעבר ובהווה, מפצירים בו להתמודד, לשוב לזירה ולהוות "אלטרנטיבה של תקווה לשלטון נתניהו". תוך כמה ימים אולמרט יחליט. חזרה אפשרית לזירה הפוליטית תטלטל את הבחירות מן היסוד. הלוחות הטקטוניים של הפוליטיקה ינועו. שלי יחימוביץ' ויאיר לפיד, שנהנים בימים אלה מסקרים מפנקים, עשויים להיפגע בקלפי, אך הם יוכלו לשתף פעולה עם אולמרט. וכך גם אלי ישי, אביגדור ליברמן ואריה דרעי.

 

אם בבחירות האחרונות הביאה הסיסמה "ביבי או ציפי" 28 מנדטים לקדימה, הרי שבבחירות הללו, עשויה הסיסמה "אולמרט או נתניהו" לייצר את הדרמה הפוליטית הבאה. לאחר שבמשך ארבע שנים חסר היה למרכז שמאל מנהיג דומיננטי, אולמרט יכול לשנות את התמונה. אל מול הקיפאון המדיני מול הפלסטינים, היחסים העכורים עם מדינות המערב, תחושת הפחד מפני מלחמה קטלנית עם איראן וחוסר התקווה לעתיד טוב יותר - אולמרט יכול להציג אלטרנטיבה. ולאחר שבית המשפט המחוזי בירושלים זיכה אותו בשתי פרשיות שבגללן נאלץ לעזוב את ראשות הממשלה, ברור לגמרי כי תהיה ההחלטה שלו אשר תהיה – לאולמרט זכות להזדמנות נוספת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. יתמודד?
צילום: אוהד צויגנברג
נתניהו. ראה הסקרים וחייך
צילום: אבי אוחיון לע"מ
מומלצים