הפרלמנט בספרד קבע: לא לעצמאות קטלוניה
יומיים אחרי מפגן התמיכה הענקי של אוהדי ברצלונה בהכרזה על עצמאות החבל, דחה הפרלמנט הספרדי הצעת חוק שנועדה לאפשר לקטלונים לקיים משאל עם על פרישה מספרד. ובבריטניה: משאל העם על עצמאות סקוטלנד ייערך ב-2014
הפרלמנט של ספרד דחה הלילה (יום ד') הצעת חוק שנועדה לאפשר לחבל קטלוניה לקיים משאל עם בנוגע לפרישה מספרד והכרזה על עצמאות. זהו צעד חשוב נוסף במסגרת הקרב הפוליטי ההולך וגובר בין המנהיגים בברצלונה, העיר המרכזית בחבל, לבין מדריד, על רקע המשבר הכלכלי הקשה הפוקד את ספרד.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
עוד חדשות מהעולם :
- בג'ינס ובנדנה: ראפרית ראשונה באפגניסטן
- ליבריה: כלות פרס נובל לשלום מסוכסכות
- מחאה בצרפת: "משבר עמוק בגלל מדיניות גרועה"
- הקרב על הדולר. האם טהרן תשתלט על הסחר?
הבקשה לאפשר לקיים את משאל העם הובאה לבית התחתון של הפרלמנט על ידי המפלגה הקטלנית ERC, אולם נדחתה על-ידי מפלגת השלטון השמרנית, הנהנית מרוב מוחלט בפרלמנט, וכן על-ידי מפלגת האופוזיציה הסוציאליסטית (PSOE) והמפלגה הקטנה יותר UPvD.
החבל, האחראי לחמישית מהתוצרת הכלכלית של ספרד, הצביע בעד קיום משאל עם בסוף ספטמבר, צעד שנתפש כהתרסה נגד הממשלה במדריד. תושבי קטלוניה ילכו להצביע בבחירות מקומיות ב-25 בנובמבר אחרי שהצעתו של המנהיג האזורי ארטור מס להקים סוכנות מסים קטלנית נפרדת נדחתה בתוקף על-ידי ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, שטען כי מדובר בצעד הנוגד את החוקה הספרדית.
לאחר מכן אמר מס כי בכוונתו לקיים משאל עם על עצמאות קטלוניה, הצהרה שמתחה עוד יותר את עצביהם המתוחים גם כך של השווקים הבינלאומיים, על רקע החובות הגדולים של ספרד, הנובעים בעיקר מההוצאות הכבדות יתר על המידה של אזורים מסוימים בשטחה.
הקטלונים חשים שמאז פרוץ המשבר הכלכלי, הם משלמים יותר מסים ומקבלים פחות מהממשלה במדריד. לדברי כלכלנים, הקטלונים משלמים במסים מדי שנה לפחות 12 מיליארד אירו יותר ממה שהם מקבלים חזרה מהממשלה במסגרת השירותים שהיא מעניקה להם. קטלונים טוענים כי מדובר ב-16 מיליארד.
התמיכה בקטלוניה לפרישה מספרד והכרזה על עצמאות גברה מאז תחילת ההאטה העמוקה בספרד, ויותר מ-50% מהקטלונים מביעים כיום תמיכה בהכרזה על עצמאות. במהלך משחק "הקלאסיקו" הספרדי השבוע בין קבוצות הכדורגל של ברצלונה וריאל מדריד, אף ערכו אוהדי ברצלונה מפגן ענק בעד הכרזה על עצמאות.
אחרי 300 שנה: בריטניה תתפרק?
בחודש שעבר יצאו מאות אלפים מתושבי קטלוניה לרחובות ברצלונה להפגנת תמיכה חסרת תקדים בהיקפה באוטונומיה לחבל הארץ שלהם. הם טענו כי המשבר הכלכלי שבו שרויה ספרד פוגע בכלכלת האזור העשיר שלהם, וההמונים הניפו את דגלי קטלוניה בצבעי צהוב ואדום ושרו את ההמנון הקטלוני. הם ציינו את כיבוש החבל על ידי המלך הספרדי פליפה החמישי ב-
1714, אחרי 13 חודשי מצור על בירת החבל, ברצלונה. הממשלה המקומית העריכה כי בהפגנה השתתפו 600 אלף בני אדם והמשטרה העמידה את המספר על 1.5 מיליון.
ובתוך כך, גם בבריטניה נערכים למשאל עם היסטורי על עצמאות. שר בממשלת בריטניה אמר אמש כי הושגה הסכמה על המועד שבו ילכו תושבי סקוטלנד לקלפיות כדי להחליט אם לפרוש מבריטניה - שנת 2014. ההודעה הביאה לסיומם חודשים ארוכים של קיפאון בין הממשלה בלונדון לממשל הסקוטי באדינבורו.
ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, המבקש לשמור על אחדותה של בריטניה כולה, דרש במהלך החודשים האלה לקיים בהקדם האפשרי את משאל העם שבו ייקבע אם סקוטלנד תישאר חלק מהמדינה כפי שהיה ב-300 השנים האחרונות. קמרון רצה שבמשאל יעמדו בפני הבוחרים רק שתי אפשרויות: "כן" או "לא". מנהיג הממשלה הלאומנית של סקוטלנד, אלכס סלמונד, רצה לעומת זאת לכלול בהצבעה אפשרות שלישית, שבמסגרתה יועברו סמכויות נוספות לפרלמנט הסקוטי.
עם זאת, סלמונד תמך בדחיית ההצבעה עד ל-2014, אז ימלאו 700 שנה לקרב בנוקברן, ניצחון סקוטי מפורסם על האנגלים, מה שייתן לקמפיין שלו זמן רב יותר לשכנע את המצביעים לתמוך בפרישה. לפי סקרים בבריטניה, בין 30% ל-40% מהסקוטים תומכים כיום בהכרזה על עצמאות.
תחת המערכת הקיימת, לפרלמנט הסקוטי יש שליטה בענייני הבריאות, החינוך ובתי הכלא. הוא יכול גם להעביר חוקים
בנוגע לנושאים מסוימים ולהעלות או להפחית את מס ההכנסה הבסיסי. לסקוטלנד גם יש מערכת משפטית משלה ואפילו נבחרות ספורט עצמאיות וליגת כדורגל משלה. ראש ממשלת בריטניה קמרון טוען כי הסקוטים ובריטניה כולה ייצאו נפסדים מפרישה של סקוטלנד, והדגיש שרוב המימון של סקוטלנד מתבסס על תקציב של 48 מיליארד דולר המועבר מממשלת בריטניה. סלמונד מצדו טען כי סקוטלנד עצמאית תוכל להסתמך על הכנסות מנפט בים הצפוני.
יחד עם סקוטלנד ואנגליה חברה בבריטניה גם וויילס, ויחד עם צפון-אירלנד מהוות כולן את הממלכה המאוחדת.