שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס

להעניק יד תומכת ופרספקטיבה למצב

"מתנדבי העמותה שלנו 'תשקופת' נכנסים לבתיהם ולחייהם של אנשים במצוקה. הם אינם יודעים אלו משימות תידרשנה מהם. אך למעשה, המטלה הקונקרטית היא בעלת חשיבות משנית. העיקר הוא שהם נכונים ומוכשרים להקשיב. לשמוע על התקוות כמו גם על האכזבות". בגוף ראשון

אם בת 38. גוססת. לאחרונה לקתה בסרטן הקיבה וחוששת פחות לגבי הפרוגנוזה שלה מאשר לעתידם של ארבעת בניה (אחד הסובל מתסמונת דאון). מתנדבת מטעם עמותת תשקופת מגיעה לביתה מספר פעמים בשבוע כדי לוודא שילדיה מוצאים את מקומם במערכת החינוך.

 

סיפור אחר. זוג נשוי מבוגר עולה לארץ מרוסיה. נוסף על לימוד השפה וניווט התרבות החדשה, עליהם להתמודד גם עם טרשת נפוצה שאובחנה אצל האישה. החודש הוא חודש דצמבר (כסלו). בעיצומה של התמיכה הלוגיסטית, מתנדב של תשקופת שם לב שיש גם נכדים בתמונה ומחליט לחלק סביבונים. סבא וסבתא מזמן נטשו את היהדות אך פתאום הם מעלים בזיכרונם חוויות חיוביות מחגים קודמים, בזמנים פשוטים יותר. הדבר מדרבן אותם להצטרף למתנ''ס המקומי באשדוד. שם יקבלו תמיכה נוספת מהקהילה. עמותת תשקופת כעת נערכת לחנוך מיזם דומה גם בעיריית רעננה.

 

בהיותי בן 11, אבי נפטר מסרטן הערמונית. על אף שטופל ב''מרכז מצוינות לרפואה'' בניו יורק, הצוות במקום לא ידע כיצד להעניק את היחס הראוי במישור הרגשי גם לו וגם לנו, המשפחה.

 

לפני כעשור, בישרתי לכמה חברים מארצות הברית שאני עומד להגשים את חלום חיי ולהקים עמותה ייחודית שתפקידה לתת מענה למכשולים האמוציונליים הסובבים את המחלה עצמה. ידידיי אחלו לי הצלחה, אולם זיהיתי קורטוב של ציניות בברכתם. הם תהו מדוע לא הוצאתי את הרעיון לפועל בטרם עלייתי ארצה. ''אחרי הכול'', טענו, ''תזדקק למתנדבים ורוח ההתנדבות נושבת בקרבו של כל אמריקאי ולאו דווקא אצל הישראלי המצוי".

 

"מה אתה יכול לעשות בשביל מדינתך?"

אמת, מסורת ההתנדבות מושרשת היטב בארה''ב. לפחות שתי דוגמאות עולות בדעתי מהעידן המודרני. כשג'ון פ. קנדי הושבע לנשיאות הוא הציב אתגר קליט בפני האזרח: ''אל תשאל מה מדינתך יכולה לעשות בשבילך, שאל מה אתה יכול לעשות בשביל מדינתך''. אמירה זו הפכה כידוע למנטרה של ממשל קנדי. יתר על כך, האמריקאים אכן הרימו את הכפפה ובכך ''חיל השלום'' (The Peace Corps) נעשה לארגון המונה למעלה מ-200,000 מתנדבים המשרתים בקרוב ל-150 מדינות לאורך 50 שנות עבודה שבאה לידי ביטוי בפיתוח חברתי-כלכלי.

 


 ''האוכל לעשות דבר-מה למענך?''

 

מחוות התנדבות מעוררת השראה לא פחות התרחשה אצל נשיא אמריקאי נוסף. ב-12 באפריל 1945, הנשיא פרנקלין דלאנו רוזוולט הלך לעולמו במהלך כהונתו הרביעית. בהבעת תנחומים לאשתו האלמנה, המחליף הטרי, הארי טרומן שאל את גברת רוזוולט ''האוכל לעשות דבר-מה למענך?'' בספר זיכרונותיו, טרומן הבהיר שכוונתו הייתה ללוותה בתוך הסבך והבלבול ההולכים יד-ביד עם המוות. גברת רוזוולט מיד השיבה באצילות ''אדוני הנשיא, האוכל אני לעשות דבר-מה למענך?''

 

כמובן, גם בארצנו אין מחסור בסיפורים הנוגעים ללב. כל ילד ישראלי מבין כבר בהיותו צעיר שחייל הוא גיבור. ויום אחד, אף הוא יהיה כזה. הוא הדין בבני ובנות השירות הלאומי - התורמים למדינה ללא לאות. ובכן ברור ליודעי דבר שרוח ההתנדבות חיה ובועטת גם פה. במבט חטוף באתר של רשם העמותות ניתן להיווכח מארגונים העמלים במגוון עבודות קודש החל מבתי תמחוי וכלה בסיוע לנפגעי טרור.

 

מתנדבי העמותה שלנו ''תשקופת'' (מקבילה עברית לפרספקטיבה) נכנסים לבתיהם ולחייהם של אנשים במצוקה. הם אינם יודעים אלו משימות תידרשנה מהם. אך למעשה, המטלה הקונקרטית היא בעלת חשיבות משנית. העיקר הוא שהם נכונים ומוכשרים להקשיב. לשמוע על התקוות כמו גם על האכזבות הפורחות באוויר.

 

המתנדבים מבקשים להיות פעילים, אך ראש וראשונה - להיות נוכחים. פציינטים ובני משפחותיהם מרבים לציין עד כמה תשומת הלב נוגעת לליבם, בייחוד שלא מדובר באנשי מקצוע. כמה נעים וטבעי להיעזר באדם שאינו זוכה לתגמול כספי אך, אדרבא, שואף למסור מתנה שאין ערוך לה.

 

הנה התחילה שנה חדשה. בבתי הכנסת ברחבי העולם, התחילו את לימוד סבב הפרשות מפרשת ''בראשית''. בקריאת מעשה בראשית, מאמינים ושאינם מאמינים גם-יחד יכולים להתפעם מהדוגמא האולטימטיבית של התנדבות. אלוקים בורא עולם ללא אינטרס אישי. בהנחת יסוד שהא-ל מסוגל בכוחותיו לברוא עולם, ברור

שהוא עצמו אינו נצרך לעולם זה.

 

על פי תורת הקבלה, אותו ריבון עולם נקט פעולה המכונה ''צמצום''. השאלה שעליה עונה מונח זה היא, כיצד יש מקום לעולם להתקיים בו. והתשובה היא שהקב''ה צמצם מעט את עצמותו האינסופית, הותיר עיגול מבלי נוכחותו שנקרא ה''חלל הפנוי'' ובנקודה זו נברא היקום.

 

הוא צמצם את עצמו למען אחרים, מתוך אהבה. הישנה הגדרה מהותית יותר למושג ''התנדבות''? האם אנו מסוגלים לצמצם את האגו שלנו, את הגאווה שלנו...למען אחרים כדי ליצור עולם מתוקן יותר?

 

  • הכותב הוא מנהל מכון הקרינה במרכז רפואי תל אביב, ויו''ר עמותת תשקופת. לפני שנה, זכה ב''אות הנשיא להתנדבות''.

 

  • "בגוף ראשון"- מדור המאפשר למתנדבים לספר בעצמם על פעילותם והמקום בו הם מתנדבים. חומרים ותמונות שלחו ל- shlomit-sh@y-i.co.il וציינו - עבור מדור "בגוף ראשון". הפרסום בהתאם לשיקולי המערכת. לעדויות נוספות של מתנדבים לחצו כאן.

 

  • רוצים להתנדב? עמותת "רוח טובה" מחברת בין אנשים הרוצים להתנדב וארגונים הזקוקים לעזרת מתנדבים. העמותה מתאימה התנדבות לפי תחומי עניין, שעות נוחות ואיזור מגורים. הכנסו או התקשרו ל 9093*.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות תשקופת
ממתנדבי העמותה
צילום: באדיבות תשקופת
צילום: באדיבות תשקופת
"לתת מענה למכשולים האמוציונליים הסובבים את המחלה עצמה"
צילום: באדיבות תשקופת
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים