שתף קטע נבחר

תקלה בחיסון: מטיילים ישראלים לא מוגנים מטיפוס

חברת התרופות הצרפתית "סנופי פסטר" איתרה תקלה בייצור שבגללה החיסון נגד טיפוס הבטן אינו יעיל. התוצאה: מאות אלפים המטיילים במדינות העולם השלישי אינם מחוסנים, כולל ישראלים. משרד הבריאות: "יש להקפיד להרתיח מים תמיד"

תקלה בחיסונים נגד טיפוס הבטן הותירה מאות אלפי מטיילים בעולם ללא הגנה: חברת "סנופי פסטר" הצרפתית גילתה שבחלק מאצוות החיסון קיים מחסור באנטיגן, דבר הגורם לכך שהחיסון אמנם אינו מזיק לבריאות - אך גם אינו יעיל.

 

החיסון ניתן למטיילים מערבים לפני שהם יוצאים לשהות ממושכת במדינות העולם השלישי. כעת פנתה החברה למדינות שרכשו ממנה את החיסון, ובהן גם ישראל, ואספה חזרה את מנות החיסונים החשודות כבלתי תקינות.

 

יוצאים לטייל - ושומרים על הבריאות:

 

בארץ יצאה הודעה רשמית לכל מרפאות המטיילים, ולפני כשבועיים הוחזרו החיסונים לחברה. כתוצאה מכך, נרשם מחסור בחיסון נגד טיפוס ועל כל הטסים לטייל בהודו או בנפאל לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לצריכת מזון ושתייה.

 

"החשש העיקרי הוא לישראלים שחוסנו לפני יותר משבועיים וטסו לחו"ל במחשבה שהם מחוסנים", אומר ל-ynet פרופ' אלי שוורץ, מנהל מרפאת המטיילים בבית החולים שיבא בתל השומר. "בשבועיים האחרונים אין בישראל חיסון לטיפוס הבטן, ועל מטיילים להיות מודעים לכך, להיזהר במיוחד ולהרתיח את המים לפני השימוש".

 

זיהומים קשים ומוות

חיסון נגד טיפוס הבטן בכל מקרה אינו מבטיח הגנה מלאה ב-100%, לכן חשוב תמיד לוודא שלא אוכלים מזון שאינו חם או מורתח, ולא לשתות או לצחצח שיניים במים שאינם מינרליים או מורתחים.

 

כלל זה תקף תמיד לכל המטיילים במדינות שבהן תנאי התברואה ירודים, ובמיוחד ידועים מקרים של תחלואה בטיפוס הבטן בהודו ובנפאל.

 

לדברי פרופ' שוורץ, "טיפוס הבטן נגרם מחיידק הסלמונלה המופיע בעיקר באוכל ובמים מזוהמים. זה אינו השלשול המוכר לנו מסלמונלה, זה התוקף מטיילים רבים בתחילת הטיול בדרך כלל, אלא מדובר בחיידק הגורם לזיהום בדם.

 

"הוא נכנס במזון או במשקה דרך הבטן וחודר למחזור הדם, דבר העלול לגרום לנזק כבד, לזיהומים קשים ואף למוות".

 

הטיפול בטיפוס הבטן הוא באמצעות אנטיביוטיקה, אולם בשנים האחרונות פיתח הנגיף עמידות לסוגים רבים של אנטיביוטיקה, מה שמאריך את משך הטיפול ומצריך שילוב של מספר סוגי תרופות.

 

עם זאת, אומר פרופ' שוורץ, "אין צורך לקצר את הטיול בגלל טיפוס הבטן. אם מרגישים רע במשך כמה ימים וישנו חום גבוה שאינו עובר, יש לפנות לטיפול בבית חולים מקומי. לרוב הם עושים עבודה סבירה, אבל האשפוז אורך זמן רב וישראלים רבים מעדיפים לחזור הביתה ולהיות קרובים למשפחה בתקופה כזאת".

 

להרתיח מים - תמיד

ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, מציין כי חשוב להבין שהחיסון אינו מקנה הגנה מלאה כאמור. "החיסון לטיפוס הבטן, כמו גם החיסונים האחרים, מספק הגנה מסוימת אבל לא מלאה. בסופו של דבר ההגנה הטובה ביותר ממחלות כאלה היא להימנע ממצבים שבהם ניתן להידבק.

 

"טיפוס הבטן יכול לחדור את הגנות הגוף רק דרך מזון ושתייה, לכן חשוב להקפיד על הנושא הזה ולא לזלזל, להרתיח מים ולא לאכול אוכל שאינו חם".

 

ממשרד הבריאות נמסר שחברת "סנופי פסטר" יידעה את המשרד בדבר התקלה, והודעה פורסמה על כך באתר משרד הבריאות. עוד נמסר כי החיסון נמכר למדינה, המחלקת אותו למרפאות המטיילים, לכן החזרת החיסון נעשתה דרך מרפאות אלו.

 

במשרד הבריאות ממליצים להתעדכן מעת לעת באתר באזהרות ובהודעות חשובות הנוגעות לתרופות ולמזון.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עלול לגרום לזיהום בדם ולנזק כבד לגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים