שתף קטע נבחר

מח"ט בעזה מסביר: חיסול גם במחיר קסאמים

אל"מ טל חרמוני מסיים שנתיים בגזרת דרום הרצועה. הוא רואה בחמאס גוף שרק סובל מהטרור, מבטיח שמבצע קרקעי בוא יבוא ומבקר את המצרים השאננים בפיגוע בסיני. המסתננים? מקומם רק מעבר לגבול, הוא בטוח. ראיון על חבית נפץ

ביישובי הדרום חוששים מחידוש הירי מרצועת עזה, אחרי שאמש (שבת) חיסל צה"ל עוד פעיל טרור בכיר. בצה"ל מעדיפים לקחת את הסיכון הזה, כשיש חשש מיידי לפיגוע גדול יותר. "אם לא היינו מסכלים, אז אותם מחבלים היו חודרים הגבול ורוצחים 20 ילדים במסיבת החג", אומר ל-ynet על פעולה דומה לפני כשבועיים אלוף-משנה טל חרמוני. היום הוא מסיים את תפקידו כמפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה, ומעיד על "דילמות קורעות" בסיטואציות האלה.

 

חרמוני ממעט לדבר על כך, אבל במהלך סבבי ההסלמה האחרונים בגזרתו צה"ל היה דרוך לפתוח במבצע קרקעי - מוגבל - בתוך השטח הפלסטיני. יש בצבא מי שכבר העניקו שם למבצע (זה לא עופרת יצוקה 2), ויש מי שטוען שההכנות בחטיבות שיכבשו את הרצועה הגיעו עד לרמת המבנים הספציפיים שכל מ"מ ומ"פ למד והתאמן לתפוס. "ההתרעה מול חמאס נשמרת מאז עופרת יצוקה, כי אנחנו משמרים אותה, באמצעות חיכוך יומי וסבבי הסלמה", מסביר חרמוני.

 

"הגראדים יוצרים סדקים באותה חומה, אבל אנחנו מגיבים לזה בירי מהאוויר ומהקרקע. כמעט כל יום יש כאן ירי תלול מסלול או נ"ט או מטענים או ניסיונות חדירה, וכוחות צה"ל כאן סופגים הכול כמו שכפ"ץ. החקלאים כאן מעבדים את אדמתם עד המטר האחרון וזה ביטוי לנחת. הילדים משחקים בחוץ גם בשעות הערב ומשפחות חדשות נקלטות ביישובים. לא רק הפרחים מלבלבים בעוטף עזה", הוא מצייר תמונה אופטימית.

 

300 כדורים על המשוריין

ימי הקיץ הלוהטים היו החמים ביותר בשנים האחרונות בגזרה הדרומית של הרצועה. בערב ההוא באוגוסט ישבו בבסיס הסמוך למעבר הגבול בכרם שלום קציני האוגדה הבכירים ועמם קציני פיקוד הדרום. על הפרק היו הכנות לתרגיל אוגדתי רחב שצפוי לדמות חדירת מחבלים לשטח ישראל. דריכות אופיינית הורגשה בחדר. ואז הגיעה ההתראה. השב"כ דיווח: פיגוע בדרכו ממצרים לישראל.

 

רק לפני חודשיים התמודדו כוחות צה"ל עם מתקפת טרור משולבת נגד ישראל ומצרים. באירוע שהתרחש על הגבול, הצליחו המחבלים להרוג 16 חיילים מצרים, להשתלט על משוריין מצרי ואיתו לחדור לשטח ישראל. צה"ל פגע בחוליית המחבלים באמצעות כוחות אוויר ויבשה. על האירוע המורכב ביותר מאז מבצע "עופרת יצוקה" פיקד חרמוני. "ההתראה הייתה של דקות בלבד. הם היו כיתת מתאבדים, כולם עם חגורות נפץ", מסביר חרמוני. בזמן קצר עברה החטיבה משגרת ביטחון שוטף למצב חירום. פקודות מדויקות יורדות לחיילי הצנחנים, לגדוד הסיור הבדואי ולשריון: "היו מוכנים למגע עם האויב".

 

"פיגוע שיכול היה להיגמר בעשרות הרוגים". המשוריין שאיתו חדרו המחבלים לישראל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"פיגוע שיכול היה להיגמר בעשרות הרוגים". המשוריין שאיתו חדרו המחבלים לישראל(צילום: דובר צה"ל)

  

"זה פיגוע שהיה אמור להיגמר בעשרות הרוגים ישראלים, רובם אזרחים", אומר המח"ט היוצא. "החיילים ירו על המשוריין יותר מ-300 כדורים, אבל לא חדרו אותו. המחבלים התברברו קצת ונסעו בטעות דרומה על ציר המערכת, מה שנתן לנו זמן לקדם טנקים וכלי טיס". בסופו של דבר, פגזי טנק מרכבה סימן 4 היו אלו שהכריעו את המשוריין המצרי.

 

"השוטרים המצרים היו שאננים באירוע, להערכתי זה בהחלט יכול לקרות שוב", אומר חרמוני. הוא נזהר מלחלק ציונים לעמיתיו המצרים על פועלם נגד מיגור קִנֵי הטרור בסיני, אבל שולח אצבע לכיוון ציר פילדלפי, אותו קטע צר שמהווה גבול בין הרצועה למצרים. "מפה אפשר לראות את כל הדחפורים המצריים שהגיעו להרוס את מנהרות הטרור. במישור הטקטי היחסים שלי עם המח"ט המצרי הם ברמה של תיאום טוב. הגדר החדשה גרמה לכך שהבעיות נשארות בצד המצרי".

 

"הבעיות נשארות בצד השני". הגדר בגבול ישראל מצרים (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
"הבעיות נשארות בצד השני". הגדר בגבול ישראל מצרים(צילום: רועי עידן )

 

"בשנה האחרונה לא היו ניסיונות חטיפה". חרמוני בשטח (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
"בשנה האחרונה לא היו ניסיונות חטיפה". חרמוני בשטח(צילום: רועי עידן )

 

אל"מ חרמוני מסיים תקופה מורכבת בגזרה הדרומית. ארגוני הטרור, שהתעצמו בעזה, יצאו וחזרו לסיני דרך רפיח; מטחי הקסאמים, הגראדים והפצמ"רים שנורו מהרצועה; הטרור שזינק מסיני, וקבוצות המסתננים והמבריחים הפליליים שהידפקו על הגדר החדשה בגזרת חולות.

 

חרמוני רואה בחמאס סממנים ממלכתיים. "הארגון עושה פעולות כדי למנוע הסלמות, והופך מארגון טרור לריבון שמקבל אחריות. הוא צריך להאכיל פיות ולדאוג לחינוך, והוא מפסיד מכל פעילות טרור. אבל ביום שנחליט, נדע לגדוע אותו. תהיה פעולה בעזה, השאלה היא של עיתוי".

 

"בסבבי ההסלמה האחרונים הייתה המערכת הביטחונית כפסע מיציאה לפעילות מבצעית", מזכיר המח"ט היוצא. בגזרה הזאת נחטף גלעד שליט לפני יותר משש שנים. את אותה דרך עשה בחזרה עם שחרורו, ואל"מ חרמוני היה שם לקבלו. "בשנתיים האחרונות לא היו ניסיונות חטיפה", הוא אומר. "עוד יהיו, בטח אחרי חזרת שליט".

 

גם הם חלק מבניית הגדר. מסתננים בגבול (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
גם הם חלק מבניית הגדר. מסתננים בגבול(צילום: רועי עידן )

 

מעבר לגדר. "גאה שהיינו הומנים. נתנו מים ואוכל" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבר לגדר. "גאה שהיינו הומנים. נתנו מים ואוכל"(צילום: רויטרס)

 

סוגיית המסתננים עומדת גם היא לפתחה של החטיבה הדרומית. "עד לבניית הגדר נכנסו, לצערי, כ-8,000 מסתננים.

 בחודשים האחרונים זה ירד לבין אפס לארבעה. איפה שיש ממסתננים, עברו גם מחבלים, כמו במקרה שבו נהרג קבלן משרד הביטחון סאיד פשאפשה".

 

"לא מדובר במספרים קטנים, להגיד 'בוא נכניס אותם וגמרנו'. מאחורי הגדר הזו יש כיום עוד מאות אלפים שרוצים להיכנס", הוא מסביר את התקרית עם קבוצת המסתננים שהמתינו שמונה ימים סמוך לגדר בגבול מצרים באוגוסט האחרון. חרמוני הוא שמנע את כניסתם. "אני גאה שעד עזיבתם נתנו להם מים ואוכל. אם היו נותנים לקבוצות שיושבות על הגדר להיכנס, פרויקט הגדר שעלה מיליארדים ירד לטמיון".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כל יום ניסיון ירי או חדירה". אל"מ חרמוני
צילום: רועי עידן
גבול מצרים, בשבוע שעבר
צילום: רועי עידן
מומלצים