חידת האנטישמיות בצרפת: למה דווקא עכשיו?
בקבוק תבערה הושלך לעבר מרכול כשר, כדורי סרק נורו על בית כנסת ורשת איסלאמית הכינה פצצות נגד יהודים. יהודי צרפת טוענים כי הם נמצאים בפני גל אנטישמי חדש ולא ממש מבינים מדוע הוא מתפרץ דווקא עכשיו: "חייבים לנקוט אמצעי זהירות"
הנה בא עוד גל גדול - של אנטישמיות: ביום ראשון בבוקר, אחרי שלוש יריות הסרק שנורו לעברו, נותר בית הכנסת היחיד בעיר ארג'נטי הסמוכה לפריז שומם. לא הייתה סביבו התאספות של חברי קהילה יהודית או בכלל. מתברר שבית הכנסת כמעט תמיד ריק משום שבארג'נטי מתגוררים רק כ-40 משפחות יהודיות.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-yney
עוד חדשות בעולם :
אובמה: הייתי מנומס מדי בעימות נגד רומני
איסלאמית עם שיוויון לנשים. זו מצרים החדשה?
האלמונים שירו את שלוש היריות לעבר בית הכנסת עשו זאת באותו היום שבו פשטה משטרת צרפת על התא האיסלאמי שאחראי על השלכת הרימון לעבר מרכול כשר בחודש שעבר בסרסל שמצפון לפריז. במהלך הפשיטה נהרג הצעיר שהשליך את הרימון, 11 חברי תא הטרור נעצרו ונמצאה רשימה של כמה ארגונים יהודיים - מטרותיהם הבאות לפיגוע.
סרסל, עיר המונה 60 אלף תושבים, נודעת גם בשם "ירושלים הקטנה" בשל המספר הרב של יהודים הגרים בה. רבים מהם היגרו לשם מצפון אפריקה בשנות ה-60 של המאה הקודמת.
"נמצאים בפתחו של גל אנטישמי חדש"
מערכת היחסים בין היהודים לבין צרפת היא ארוכת שנים. רבי שלמה יצחקי, הלא הוא רש"י, נולד בעיר טרואה שבצפון צרפת ובה פעל רוב ימיו. צרפת הייתה מקום מושבם של האמנים היהודים מרק שגאל הצרפתי, אמדאו מודיליאני האיטלקי וחיים סוטין יליד בלרוס, וגם הייתה המדינה הראשונה שבחרה ראש ממשלה יהודי, לאון בלום, ב-1936. עם זאת, בפרוס השנה היהודית החדשה ושמחת תורה, ליווה רצף האירועים האחרונים בצל כבד את הקהילה היהודית.
"אנו נמצאים בפתחו של גל אנטישמי חדש שלא ברור מדוע הוא מתפרץ עכשיו", הסביר ל-ynet אבי פזנר, לשעבר שגריר ישראל בצרפת, ומוסיף: "אמנם היו כבר בעבר גלים אנטישמיים, אף חמורים מעכשיו, אך הם קרו בסמיכות למתרחש במזרח התיכון, למשל בזמן האינתיפאדה השנייה ומבצע 'עופרת יצוקה' בעזה. עכשיו אין קשר והתופעה חמורה במיוחד כי מדובר בצרפתים שהתאסלמו ומשתייכים לזן הקיצוני ביותר של האיסלאם. הקהילה היהודית צריכה לנקוט אמצעי זהירות, להגביר את השמירה המשטרתית על מוסדות יהודיים, את השמירה על בתי ספר יהודיים ובתי כנסת".
צרפת היא השנייה אחרי ארצות הברית בגודל הקהילה היהודית החיה בה, וכיום מתגוררים בה כחצי מיליון יהודים - רובם בפריז ובפרבריה. אך בעוד חלק גדול מהמהגרים לצרפת הם מוסלמים ומספרם רק הולך וגדל, יהודים רבים מחליטים דווקא לעזוב אותה. "על כל יהודי יש בין 10 ל-12 מוסלמים", הסביר פזנר והדגיש כי "עם הכמויות בא גם הכוח הפוליטי. ברגע שיש פער כזה במספרים, זה משפיע גם בפוליטיקה הצרפתית".
סרקוזי התרחק, הולנד מתקרב
ממשלת צרפת הנוכחית בראשות פרנסואה הולנד מקלה את האינטגרציה של המהגרים, יש שאומרים בניגוד למדיניות שאותה נקטה ממשלתו של הנשיא הקודם ניקולא סרקוזי. במסגרת התקרבותה ל"אחר", התחייבה הממשלה בפריז לחוקק בין היתר חוק שיאפשר למהגרים מוסלמים שאין להם אזרחות להשתתף בבחירות המוניציפליות. "מובן שאם החוק יעבור, זה יגביר את כוחם של המוסלמים במדינה", הסביר פזנר.
זה כמה עשורים שהאוכלוסייה המוסלמית בצרפת עולה על זו היהודית. לפי רישאר פרסקייה, ראש קרי"ף (ארגון הגג של הארגונים היהודיים בצרפת), "אני שומע הרבה יהודים בצרפת שאומרים שבעבר היה פה טוב יותר עבור היהודים, אבל זה לא נכון. אנשים נוטים לשכוח. לפני שש שנים התבצע הרצח של אילן חלימי ולפני עשר שנים בוצעו התקפות בבניינים של יהודים בגלל האינתיפאדה. אני לא ממעיט בפעולות של החודש האחרון, אבל כל שנה קורים אירועים אנטישמיים ויש תקופות שבהן המתח עולה בגלל אירועים ספציפיים במזרח התיכון".
חלימי, צרפתי-יהודי בן 23, נחטף ועונה במשך שלושה שבועות לפני שנמצא בפברואר 2006 עירום וכפות באזיקים סמוך למסילת רכבת בפרבר של פריז. הוא היה בהלם ולא יכל לדבר. גופו היה מכוסה בכוויות, חתכים ופצעים והוא מת בדרך לבית החולים. שנה לאחר מכן הובא לקבורה בהר הרצל בירושלים. ב-2009 גזר בית משפט בצרפת מאסר עולם על מנהיג "כנופיית הברברים" יוסף פופאנה שחטפה, עינתה ורצחה את חלימי והטיל עונשי מאסר כבדים גם על שותפיו הבכירים.
"איך אפשרה צרפת לפעולות כאלה לקרות?"
בקהילה היהודית בצרפת אף פעם לא התאוששו מפרשת הרצח המזעזע של חלימי ובתחילת השנה הם נאלצו להתמודד עם תקיפה נוספת על רקע אנטישמי - הפעם בטולוז. גבר רכוב על קטנוע פתח באש מחוץ לבית הספר "אוצר התורה" בעיר בעת שתלמידים ירדו מאוטובוס ונכנסו למוסד. ארבעה נהרגו: המורה הישראלי יונתן סנדלר ושני בניו אריה וגבריאל והילדה מרים מונסונגו.
בעקבות חקירה משטרתית מאומצת איתרו כוחות הביטחון של צרפת את הבית שבו התבצר מוחמד מראח - צרפתי בן 23 ממוצא אלג'יראי שנחשד בטבח בטולוז - כיתרו אותו וניהלו עמו משא ומתן ממושך. מראח סירב להיכנע, דיבר עם השוטרים מאחורי הדלת ואף ירה בשני שוטרים והם נפגעו באורח קל. לאחר 32 שעות של מצור, פשטו הכוחות על הבית. מראח יצא אליהם לבוש שכפ"ץ וירה מנשק אוטומטי. הוא קפץ מהחלון ונורה למוות בראשו בידי השוטרים.
לפי דעתו של ראש קרי"ף, יש להתמקד בלהבדיל בין החברה הצרפתית ככללה, יהודים ומוסלמים יחד, לבין קבוצות האיסלאם הרדיקליות שמהוות מיעוט בצרפת. "האידיאולוגיה שעל פיה פועל האיסלאם הרדיקלי מנוגדת לערכי החברה הצרפתית ככלל. מה שצריך לשאול הוא איך החברה הצרפתית אפשרה לפעולות הללו לקרות?".
אירועי האנטישמיות בצרפת בחודש האחרון מילאו את כותרות העיתונים בצרפת ובשאר העולם. בצרפת יש יהודים שאכן חוששים ומודאגים מהמצב, אבל מנגד יש שרואים זאת כאירועים חולפים שמהווים סכנה לחברה הצרפתית ולא לקהילה היהודית בלבד. אף על פי שבשנים האחרונות ניכרת עלייה במספר היהודים שיוצאים מצרפת, לא ניתן להכריע אם הסיבה לכך היא אנטישמיות. פעולות ממשלתו של הולנד נגד תא הטרור האיסלאמי שנלכד אולי נותנות קצת תקווה וביטחון. אך למי שאינו חש ביטחון לפחות יש תקווה שמדינת ישראל תמיד תהיה שם בשבילו ובשביל אלה שמרגישים נרדפים מחוצה לה.