שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

פייגלין: נתניהו צריך אותי. לא יהיו רשימות מומלצים

ראש חטיבת מנהיגות יהודית בליכוד, שרשימות המומלצים בפריימריז הפכו לשמו השני, טוען כי מייצרים לו תדמית שלילית ומתחייב: "הפעם לא תהיה אף רשימה". הוא מזהיר: "אם יעשו לי תרגילים, הליכוד עלול להפסיד את השלטון"

מאז הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על הקדמת הפריימריז, חברי סיעת הליכוד מדברים רק על נושא אחד: הפריימריז לרשימה. וכשמדברים בליכוד על פריימריז, אי אפשר שלא להזכיר תכופות את שמו של ראש חטיבת מנהיגות יהודית, משה פייגלין, האיש ורשימות המומלצים. אבל פייגלין, שהפך בשנים האחרונות לאיום מרכזי על תדמיתה של תנועת הליכוד, מתכונן בעצמו לפריימריז ונשבע שמה שהיה הוא לא שיהיה. הוא מאשים את מי שמשרבב את שמו ב"דילים" וב"רשימות החיסול והמומלצים", בניסיון לפגוע בסיכויו להיבחר.  

 

בחירות בפתח - דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

נובמבר או דצמבר? ויכוח בליכוד על הפריימריז

בדרך לקלפי: 5.6 מיליון איש בפנקס הבוחרים

לפיד: לא שונא חרדים; ש"ס: הוא משפד אותם

 

"אני לא מאושר מהחגיגה סביבי", אומר פייגלין בשיחה עם ynet. "אנשים ממהרים לקבוע שאני כבר בפנים, אבל זה נועד כדי להפחיד את נתניהו מפניי. מנסים להזיק לי ולסיכויים שלי, ואני רואה טביעות אצבע של מי שלא רוצים בטובתי. עובדתית, כל זה לא נכון. מי שיעשה חשבון פוליטי, יבין היטב שכל מי שיתמודד - יהיה לו מאוד קשה. מי שמדבר עליי, עושה זאת כדי לגרום לנתניהו לפעול נגדי".  

 

רשימות החיסול או רשימות המומלצים של פייגלין ואנשיו הפכו לשם דבר בליכוד. בעשור האחרון, מי שרצה להיבחר למקום גבוה ברשימה היה צריך לעבור דרך פייגלין. גם כעת מבססים ח"כים ושרים את המיקום על אלפי המתפקדים שלו.

 

בבחירות האחרונות אסר נתניהו על שריו להופיע באירועים של חטיבת מנהיגות יהודית, אולם  בשנה האחרונה משהו השתנה, ויותר ויותר שרים וח"כים העזו להופיע באירועים של פייגלין ואנשיו. מי שהצליחו להגיע להבנות שקטות עם פייגלין, התברגו בעשירייה הראשונה. הפעם, מבטיח פייגלין, שמנסה לשדר תדמית של אדם מרוכך, מפוכח, בוגר יותר ושבע קרבות - זה יהיה שונה לחלוטין.

 

"אני אחדש לך משהו: בבחירות האלה לא תהיה רשימת מומלצים. לא שלי ולא של אנשיי. אני מתמודד כמו כל מועמד אחר, ואבקש את אמונם של חברי הליכוד. פקדתי לא מעט אנשים במשך השנים, אך אני לא קבלן קולות". להערכתו מספר האנשים שפקד מגיע לכדי חמישה אחוז בלבד מחברי הליכוד. "מי שעושה חשבון, מבין שדברים הם לא כפי שמנסים לצייר אותם".  

 

לא כולם קונים את התדמית החדשה של משה פייגלין, אך הוא מבטיח כי לא מדובר בהצגה: "תהליך הכניסה שלי לליכוד לא היה פשוט. כי אני בא עם תוספת אידאולוגית מיוחדת משלי, ואני בא מתוך ציבור שבאופן היסטורי לא היה שייך לליכוד. לא היתה לי נחיתה קלה או רכה, אבל היום רוב הליכודניקים נמצאים פחות זמן ממני בתנועה. כשאני מתמודד, אני בונה היום פחות על האנשים שאני פקדתי, ויותר על הליכודניקים שאני יודע שבתוך תוכם חשים את מה שאני חש, ויודעים שאני הקול שלהם".

 

שוב רץ לכנסת. פייגלין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שוב רץ לכנסת. פייגלין(צילום: גיל יוחנן)

פייגלין מאמין שבסופו של דבר, מעבר לכל הדילים והחרושת הפוליטית, הקולות החופשיים הם שיכריעו מי ייבחר ומי לא. "אחרי הבחירות לראשות הליכוד (מול נתניהו – א"ש), הבנתי שאני צריך להפסיק להפחיד. הבנתי שיותר ממה שהרשימות שלי עוזרות, הן מרתיעות את הליכודניקים. מי שמצפה שבחירתי לרשימה תוביל למחנאות ולמלחמות עולם עם נתניהו, צפוי להתאכזב. לא בשביל זה אני נכנס לליכוד. אתווכח ואשכנע, אבל אני לא נכנס כדי לשרוף את המועדון".  

 

קשה להאמין שתוותר בכזו קלות על הכוח הרב שצברת במשך השנים, שתוותר על היכולת להשפיע על הרשימה, על הדילים ועל רשימות המומלצים והחיסול.

 

"אני אומר לך", חוזר פייגלין ומדגיש, "לא תהיה אף רשימה. שום דבר. המתפקדים שלנו נמצאים כבר הרבה שנים בסניפים, והאנשים יוכלו לבחור את מי שהם רוצים. חברי כנסת ושרים באים לאירועים שלי כי הם רוצים שהאנשים שלי יכירו אותם. אך אין פה צבא של אנשים חסרי דעה. מי שרוצה את האנשים שלי, שיבוא לדבר איתם. אני מייצר היום את הבמות שעליהן יכולים כולם להתחבר. זה תהליך יפהפה. אני רק פלטפורמה. אני אותו משה פייגלין, רק עם תובנות יותר בוגרות ובשלות".  

 

ומה לגבי אידאולוגיה? פייגלין אומר כי הוא מאמין בשלושה עקרונות: זהות, חירות ומשמעות. "הכול נמצא בתוך העקרונות האלה", הוא מסביר. "אנחנו סובלים ממתקפה קשה מאוד על הזהות שלנו, הלאומית, המשפחתית, מה שלא תרצה. צריך לזכור שאנחנו יהודים, מאיפה באנו ולאן אנחנו הולכים. בנוגע לחירות אני מוצא עצמי מוביל את הנושא בקצוות שלא ייאמנו. מצד אחד תפילות בהר הבית, ומצד שני מאבק על תחילת הרגולציה של הקנאביס. המאבק על חירות הפרט בישראל הוא מבחינתי מהותי מאוד. ויש גם שאלה של המשמעות שלנו במקום הזה, כי יש סימן שאלה על הלגיטימציה הלאומית שלנו. לכל זה אני נותן מענה, וחשוב שהתשובות יבואו לידי ביטוי בכנסת".  

 

מה בדבר המתקפה על בתי המשפט, ההתנגדות לתהליך מדיני, למדינה פלסטינית, מה על ההתנחלויות?

 

"בית המשפט זה חירות", משיב פייגלין. "אך בית משפט שבוחר את עצמו, שלא מייצג את הערכים של כלל הציבור כי זו קליקה סגורה - לא יכול לבטא חירות. כך אנחנו מגיעים לסיטואציה שמאות אלפי אזרחים בישראל שלא מפריעים לאף אחד הופכים לבני ערובה של העולם התחתון, והמשטרה יכולה לפרוץ לבתיהם בכל רגע נתון.

 

"מתוך הגישה האמונית שלי אני מבשר את בשורת החירות שנשללת מהם בישראל. גם שלום לא יהיה בלי האלטרנטיבה שאני מציע. שטפו לאנשים את המוח שיש רק דרך אחת לשלום. אותה הדרך שמובילה לעוד טילים. אמרו שהדרך שמובילה למצב של אין מוצא היא הדרך הבלעדית. אמרו שאני אוביל לעוד מלחמה. אבל כולם מבינים שאני הילד שצעק שהמלך עירום".  

 

לאחר שנבחר בבחירות האחרונות למקום 17 ברשימה, נדחק פייגלין, באמצעות תרגילים חוקתיים שהוביל נתניהו, אל מחוץ לרשימה. הפעם, הוא מקווה, נתניהו יימנע מתרגילים. "אם יעשו לי שוב תרגילים", הוא מזהיר, "הליכוד עלול להפסיד את השלטון. זו נקודה שלא קשורה לאידאולוגיה. זה חשבון פוליטי קר ופשוט. נתניהו פשוט צריך אותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פייגלין. זהות, חירות ומשמעות
צילום: מוטי קמחי
על החירות: עלייה להר הבית
מומלצים