האיטי אסרה על פלסטיק; האזרחים העניים מוחים
הממשלה מנסה להלחם בזיהום שיוצרים הררי אשפת הפלסטיק ברחבי המדינה הקאריבית ואסרה לחלוטין להשתמש במוצרים מבוססי-דלק. מנגד, האזרחים במדינה הענייה חוששים שלא יצליחו לעמוד בעלויות החלופות הביולוגיות היקרות יותר
מי שביקר בהאיטי בעשור האחרון, גילה שתעלות ביוב סתומות והררי אשפת פלסטיק לצדי הכבישים, הפכו לחלק בלתי נפרד מנוף המדינה הקאריבית. כעת הממשלה החליטה להלחם בתופעה והנהיגה איסור מוחלט על שימוש בשקיות ניילון ואריזות מזון מפלסטיק. כך דווח ברויטרס.
עוד בכלכלה ירוקה :
- זה נראה כמו פלסטיק - אבל זו מקלדת מתכלה
- בקרוב באירופה: תוויות לסימון "מוצרים מזהמים"
- ובישראל - חוק האריזות יוצא לדרך באיחור
מדובר בצעד ראשון מתוך שורת ממשלתיים שנועדו לשפר את איכות סביבה במדינה הענייה, במסגרתו נאסר לחלוטין שימוש במוצרים מבוססי-דלק. על פי ההחלטה, עסק שיימצא משתמש בחומרים אסורים לשימוש, ייקנס. בממשלה מקווים שצעד זה יוביל את המדינה לייצור מקומי של חלופות ביולוגיות, שמתפרקות מבלי לזהם את הסביבה.
המשלוח הראשון של אריזות ידידותיות לסביבה, שמבוססות על פסולת חקלאית, כבר הגיע להאיטי לפני שבועיים מארצות הברית. "תראו את כמות האריזות ואת ההשפעה השלילית שלהן", אמר ג'ין וילמוד הילייר, שר הסביבה של האיטי. "אם נקים תעשייה מקומית שתוכל לייצר את האריזות האלו מהפסולת החקלאית שלנו, זה יהיה הפתרון הטוב ביותר".
הצרכנים יעמדו בעלויות?
המהלך בהאיטי הגיע לאחר שננקטו צעדים דומים בערים מרכזיות בעולם וכן במדינות עניות אחרות, כמו רואנדה ובנגלדש. עם זאת, ברקע עולים חששות כי שהצרכנים העניים החיים במדינה הענייה ביותר בחצי כדור הארץ הצפוני, לא יצליחו לעמוד בעלויות החלופות היקרות יותר.
ההודעה על החוק, שנעשתה בחודש אוגוסט, הובילה לבלבול ולמחאות רבות בקרב האוכלוסייה. החשש הגדול ביותר נסב סביב שקיות הניילון שקופות בהן נוהגים למכור מים ברחובות האיטי, אך גם בשל שקיות הניילון השחורות, הנמצאות בשימוש נפוץ בקרב רוכלי הרחוב ולקחותיהם.
חלק מהאזרחים אמרו שיסכימו לעבור לחלופות ידידותיות לסביבה רק אם הממשלה תספק אותן ללא עלות נוספת. משום כך, אף שהחוק נכנס כבר לתוקף ב-1 באוקטובר, הממשלה החליטה לתת 3 חודשי חסד עד שתחל לאכוף אותו.