שתף קטע נבחר

חרם צרכנים? יש לנו מה ללמוד מהסעודים

החוק בסעודיה אמנם אוסר על מחאה ציבורית, אך מלחמת העוף שניהלו הצרכנים נגד התייקרות המוצר הפופולרי הוכיחה יעילות רבה. קמפיין ברשתות החברתיות עורר את הממשל לעצירת מחירים מיידית, דבר המצביע אולי על פוטנציאל למחאות נוספות

עליית מחירי מוצרי המזון אינה נחלת הצרכן הישראלי בלבד. באחרונה סערה סעודיה נוכח מה שנראה כעלייה בלתי מוצדקת במחירי העוף. במדינת הנפט העשירה, שההפגנות והמחאות הציבוריות בה אסורות בחוק, התפתחה מחאה חברתית יעילה ברשת האינטרנט.

 

לכתבות נוספות במדור הירוקים של השכן

ובישראל: כתבות בנושא מחאת הצרכנים המקומית

 

המחאה הביאה תוצאות מהירות שגם בממשלה הסעודית לא ציפו להן, דבר המצביע אולי על פוטנציאל לקיומן של מחאות נוספות ואולי משמעותיות יותר באחת המדינות החשובות ביותר בתעשיית הנפט העולמית.

 

מוצר בסיסי

העוף נחשב כמוצר בסיסי בתזונה הסעודית. השוק מתבסס ברובו על ייבוא מוצרי עוף. המחיר של העוף המיובא עלה באחרונה בכ-25% ל-13.5 ריאל (3.6 דולר) לק"ג בעוד מחיר העוף מתוצרת מקומית טיפס ב-7% ל-12.75 ריאל (כ-3.4 דולר) לק"ג. עליית מחירי העוף גררה גם עלייה במחירי המוצרים הנלווים ובראשם הביצים.

 

 (צילום: כפיר חרובי) (צילום: כפיר חרובי)
(צילום: כפיר חרובי)

 

ההסבר לעלייה החדה במחירים ניתן בהקשר לעליית מחירי המספוא בשוקי העולם. לפי החקלאים והמשווקים, המספוא מהווה כ-70% מעלות גידול העופות ובהתחשב בעובדה שמחירו בעולם עלה בכ-30% בשבועות האחרונים לא היה מנוס מעליית המחירים.

 

שר החקלאות הסעודי, פהד באלגנים, שהתבקש להתייחס לקול זעקת הצרכנים הסעודים, לא היה איש בשורות. בראיון שפורסם בעיתון מקומי והכעיס סעודים רבים הוא הצהיר כי אינו צופה בעתיד הנראה לעין ירידה במחירי העוף, כל זאת שבועות בודדים לפני חג הקורבן בו עולה צריכת הבשר בצורה ניכרת. השר הצביע על המגמות העולמיות והאמרת עלויות הגידול, דבר שיצר לדבריו מחסור של 50% בהיצע העופות בשוק המקומי.

 

"תנו להם להירקב"

ברם, דבריו של באלגנים לא הפיסו את זעמו של ציבור הצרכנים הסעודי שהיה משוכנע כי סוחרי העופות מנסים "לעשות עליהם סיבוב" נוכח המצוקה. לפני ימים אחדים, החל ברשתות החברתיות קמפיין תחת הכותרת "תנו לזה להירקב". אחד המארגנים אף צייץ: "יש הרבה תחליפים לעוף - דגים, ירקות ובקר". אחר הוסיף: "אם תפסיקו לצרוך עופות זה יעזור לא רק להוריד מחירים אלא גם את הסוחרים המושחתים".

 

אבל מעבר לציוצים חייבים לומר כי הקמפיין היה יצירתי. לרשתות החברתיות הועלו תמונות שצולמו על ידי פעילים בחנויות ובהן כמויות גדולות של עופות שאיש לא רכש. היצירתיים שבאנשי המחאה הסעודית העלו איורים שונים לתיאור המצב ובכלל זה איור מוצלח במיוחד של עופות הקוראים עיתונים על מדפי החנויות מאחר שאין איש דורש לקנות אותם.

 

דומה כי הציבור הסעודי נרתם למאבק מעבר למצופה. הממשלה שהבינה את היקף הזעם הציבורי על עליית המחירים החלה להדליף ידיעות על כוונתה לעגן בחוק את מחיר העוף כחלק מרשימת המוצרים הבסיסיים וכן הטילה איסור חמור על ייצוא העופות למדינות שכנות.

 

רשתות השיווק מתחרות מי יוריד מחירים

במקביל, נראה כי הלחץ הממשלתי והקמפיין הציבורי עשו את שלהם על השחקנים המרכזיים בשוק. רשת הסופרמרקטים מהגדולות בסעודיה "אלעת'ים" הודיעה השבוע כי תמכור עופות במחיר עלות. גם רשת "פנדה" הכריזה כי תמכור לצרכנים עופות במחיר עלות עד לסוף השנה לפחות. קבוצת מונאג'ם – יבואנית העופות הגדולה ביותר בממלכה - הודיעה השבוע על הוזלה של 10% במחירי המוצרים המוצעים בחנויותיה.

 

חשוב להדגיש כי מאז החל "האביב הערבי", גבר החשש בקרב משפחת סעוד השלטת באשר ליציבות שלטונם. לסעודים ברור כי איראן בוחשת היטב במזרח הממלכה בקרב המיעוט השיעי, אולם גם בנושא המחייה החלו הרשויות לגלות רגישות גם כשמדובר ברזולוציה נמוכה. כך למשל במהלך יולי האחרון אילצה הממשלה את חברת "אלמראעי", המחלבה הגדולה בממלכה, לחזור בה מכוונתה להעלות מחירים.

 

במהלך השנה שעברה הכריז מלך סעודיה על חבילה מיוחדת בשווי של 130 מיליארד דולר וזאת בניסיון להרחיק את השפעות האביב הערבי מרחובות ריאד, ג'דה ושאר אזורי הממלכה. בחודש אוגוסט שיעור האינפלציה ירד לשפל של שלוש שנים (3.8%), אך למרות זאת המעמד הבינוני בממלכה אינו שבע רצון וממשיך לנצל את הרשת החברתית כדי להתלונן על עליות המחירים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים מוסלמים במכה
צילום: איי פי
מומלצים