מדריך: צעדים ראשונים בעולם הצילום
לפני שיוצאים לכבוש את עולם הצילום, אספנו מספר טיפים בסיסיים למתחילים: החל מתחקיר פשוט, דרך בחירת הציוד הנכון, אימונים בצילום ועוד כמה וכמה
תחקיר
עוד לפני שאתם מרימים את המצלמה, כדאי לכם להתחיל לחקור את התחום ועל הדרך גם למצוא מקורות השראה מצילומים, צלמים ומאמרים זמינים. יש בידכם ספר ישן בבית של סבא או סבתא? מצויין, הורידו ממנו את האבק וקוו שהוא לא כתוב בשפה זרה שאינכם מבינים. אם אתם נוטים להתחבר בעיקר לדברי חדשים, בקרו באמזון, מקור עצום של ספרי צילום. אנו ממליצים על ספרים של בריאן פחטרסון, סקוט קלבי וג'ו מקנלי.
האינטרנט הוא כמובן מקור אין סופי להשראה. התחברו למשל לאתרים כמו deviantart.com , 1x.com או 500px.com. דרך מהנה נוספת היא באמצעות מגזינים מקוונים, וכמובן - קורסים מקצועיים. זה יכול להיות קורס מתחילים -ממש מהיסודות, קורסים למתקדמים או קורסים ספציפיים כגון בתאורה, סטודיו, פוטושופ וכולי.
התאימו את הציוד לרמה שלכם
אם אתם ממש רוצים לעצבן צלם תחמיאו לו על העבודות שלו ואז תגידו, טוב אין מה לעשות, יש לך ציוד מטורף. אבל אם להיות רציניים, הצלם והציוד שלו הולכים יחד, ועדיף שתתאימו את הציוד החדש שאתם רוכשים לרמת הניסיון והיכולות שלכם. גם אלו ביניכם שמחליטים שהם רוצים להטיס טיסנים, לא ילכו וישר ירכשו דגם בגודל 1:20 של F-16 עם מנוע סילון ב5,000 דולר. אין מה לעשות, חייבים להתחיל בקטן ולגדול עם הניסיון והזמן.
עולם המצלמות וציוד צילום כמעט נטול גבולות. מצלמה בעלת יכולת שליטה ידנית בצמצם ובתריס יכולה להתחיל מ כ-600 שקל ויכולה להגיע גם ל 35,000 שקל (לגוף המצלמה בלבד) ברמות המקצועיות. נשמע מטורף, נכון? אז לפני שרצים ומחליטים כמה משקיעים ובמה, כדי להתעייץ עם בעל מקצוע, מוכר בחנות, קרוב משפחה – מישהו יודע על מה הוא מדבר ויוכל לכוון אתכם.
מצלמה תמיד איתכם
על מנת לא לפספס הזדמנויות ולהמשיך לצלם כל הזמן, תתחילו לקחת את המצלמה אתכם. נכון, תמיד קיימת האופציה הקלה יותר, והיא להשתמש במכשיר הסלולרי שלכם, אך ברוב המקרים לא תצליחו לקבל תוצאות איכותיות כמו במצלמה. הדברים הכי יפים קורים בדיוק כאשר אנו לא מתכוננים אליהם, אז אם המצלמה מעכשיו כל הזמן אתכם – החוק הזה לא יחול עליכם ומרפי סוף-סוף יעזוב אתכם בשקט. בפעמים שהמצלמה לא תהיה אתכם, רשמו בפנקס או סמנו בטלפון שלכם את המקום אליו תרצו לחזור עם המצלמה.
התאמנו
נסו לצלם כל יום משהו, אם זה ממש לא מתאפשר לכם, ודאו שאתם באמת מפנים לזה זמן במיוחד. לא כיף להשאיר את המצלמה בארון, תחשבו על זה כמו אימון גופני – יש להתמיד ודרך טובה לעשות זאת היא באמצעות תחרויות שבועיות שונות בפורומים שונים, פורטלים לצילום, פליקר ועוד.
יש ניסוי מאוד מעניין בנושא אימון שביצע הפסיכולוג אנדרס אריקסון. אריקסון בדק נגנים מקצועיים על מנת להבין את הקשר בין כמה שעות התאמנו לרמת המקצועויות שלהם. הוא גילה שכדי להגיע לרמה המקצועית ביותר נדרשו מהנגן לפחות 10,000 שעות של אימון. זה נשמע הזוי אבל זה נכון גם לגבי מקצועות אחרים וכמובן לצילום.
נסו הכל
גם המצלמה הכי פשוטה היא כנראה יותר חזקה וגמישה מכם. תקראו את חוברת ההדרכה שקיבלתם עם המצלמה, בשביל להבין את הפונקציות ואיך לתפעל את כל הכפתורים השונים והמשונים שעל גבי המצלמה. כמעט לכל מצלמה יש כפתורים וטריקים משלה, בנוסף לבסיס השווה בכולם.
המדריכים הינם שימושיים מאד, אולם כמו ספר רכב, הם לא מלמדים אתכם "לנהוג", מה שחשוב כאן, מעבר לספרוני ההדרכה, הוא הניסוי והטעיה שלכם. כדי שתצלמו את הנושאים שלכם בכמה שיותר מצבים, ונסו את כל האפשרויות. כאשר תעברו אחר כך על התמונות במחשב תוכלו לבחון את הEXIF (המידע הטכני של כל צילום) בשביל ללמוד מה עשיתם בכל תמונה בזמן הניסוי.
יש לא מעט תוכנות מומלצות למתחילים, בכדי לראות את כל הפרמטרים של הצילום ולבצע עריכות בסיסיות. להלן כמה מהן: irfanview, Picasa, Fastone. בעולם הגדולים אנו נדבר כמובן על התוכנות לייטרום ופוטושופ.
החלק החשוב הוא להנות
באמת שאחד הדברים המהנים בתחביב או מקצוע כמו צילום הוא שיש תמיד מה ללמוד ומה לצלם. השראה נמצאת בסביבתכם בכל מקום. אם תתחילו לראות דברים מתוך עיניים של צלם תראו פתאום מצבים והזדמנויות צילום שלא ראיתם לפני כן. לכו לצלם ביחד עם חברים – חילקו את אהבה שלכם עם עוד אנשים ותראו כמה כיף תעשו ביחד. לא לשכוח בסופו של דבר לשתף את התמונות שלכם, עשו זאת באמצעות פורומים, פייסבוק ואתרים ייעודיים כגון 500px , פליקר ופיקשר הישראלי. שתפו איך שתרצו, רק אל תשאירו אותם בכונן הקשיח, שם אף אחד לא יכול להינות מהם.
עומר פרצ'י הוא מדריך בגליץ בית הספר לצילום.