סכנה ירוקה? בית אקולוגי שמייצר מימן
סטודנטים קיבלו אתגר יוצא דופן: ליצור בית קומפקטי ונייד שמתאים להקמה מהירה באזורי אסון ושאינו זקוק למקורות חשמל חיצוניים. התוצאה: מבנה ירוק שמתבסס על גז המימן המסוכן, המשמש לצורכי בישול וחימום מים בלי לזהם את הסביבה
גז המימן משמש בתעשייה, אך האנושות נרתעת מלהשתמש בו כמקור אנרגיה מרכזי, בעיקר מאז אסון הצפלין בגרמניה בשנת 1937. באסון זה שריפה שהתלקחה בספינת האוויר הגרמנית הינדנבורג, שהונעה על ידי מימן, גבתה את חייהם של 36 בני אדם.
עם זאת, מדובר במקור אנרגיה נקי שאינו מזהם את הסביבה. "עד לאחרונה לא ניתן היה לעשות שימוש בטוח במימן הנוטה להתפוצץ, אך הטכנולוגיה של אחסון מימן התקדמה מאוד בשנים האחרונות כך שהשימוש הפך לאפשרי", מספר אבשלומוב ממשרד אבשלומוב אדריכלים, המרצה במרכז האוניברסיטאי אריאל במסגרת לימודי האדריכלות.
כל מה שצריך: שמש ומים
המבנה תוכנן להיבנות בגודל של 25 מ"ר והוא כולל מטבחון, סלון וחדר שינה. התכנון והביצוע נמשכו ארבעה חודשים, אך האתגרים לא הסתיימו כאן. אבשלומוב מספר כי ייחודו של המבנה מתבטא בעיקר ביכולתו לייצר אנרגיה בצורה אוטונומית כמעט, ללא חיבור למקור חשמל. כל מה שצריך לשם הפעלתו המלאה הם שמש וחיבור למקור מים.
איך זה עובד? במבנה הותקנה מערכת סולארית, שמייצרת חשמל המופנה לצרכים כגון תאורה או הפעלת מכשירים אלקטרוניים, אך גם משמש למטרה נוספת – הוא מוזרם למערכת ייחודית השואבת מים ומפרקת אותם למרכיביהם: חמצן ומימן.
בעוד שהחמצן נפלט לאוויר, המימן מופנה לשימוש כגז בישול ולחימום המים כשאין שמש, למשל בשעות הלילה או כשיש עננים. "מבחינה תשתיתית, הבית מתבסס, למעשה, על שימוש במים מתוקים או מלוחים, כאשר חלק מהמים מתפרקים בתהליך קריסטליזציה ראשון מסוגו", מפרט אבשלומוב.
אך מה לגבי הסכנות הטמונות בגז הדליק? אבשלומוב מסביר שמימן יכול להתפוצץ רק כשהוא מגיע ללחץ מסוים, ולכן הסכנה העיקרית טמונה באחסון שלו. דבר זה אינו אפשרי, לדבריו, במערכת שיצר - הודות לשני מנגנוני בטיחות.
המנגנון הראשון הוא ייצור המימן במקום, ורק כאשר הדייר מבצע פעולה שדורשת חשמל - כך שאין צורך במאגר גדול כמו בלוני גז. מנגנון הבטיחות השני הוא קפסולה קטנה, שבתוכה נוצר המימן ואשר מתפקדת כתא לחץ מיוחד המשחרר את המימן לאוויר במקרה הצורך. "אם מצטבר יתר מימן והלחץ עולה, הקפסולה משחררת לחץ ופולטת את המימן לאוויר, כך שלמעשה אף פעם אין מספיק מימן בשביל ליצור פיצוץ", הוא מסביר.
"מימן הוא המקור הכי זמין והכי נקי לאנרגיה", מוסיף אבשלומוב. "הסיבה שבדרך כלל נמנעים משימוש בו היא כי הוא מתפוצץ. אבל כמו שמנצלים נפט שגם הוא חומר מתפוצץ ודליק, ומיליוני מכוניות נוסעות בכבישים ומיכלי הדלק שלהן לא מתפוצצים, כך גם במימן. זאת רק שאלה של אחסנה בטוחה".
תפיסה חדשה בבנייה ירוקה
המבנה, שנועד להוות פתרון מגורים מהיר, זמני ובר קיימא לאזורי אסון, כלל אתגרים נוספים. כך, למשל, קיימת אפשרות לייצר ולהוביל אותו בקלות ובעלויות נמוכות. ואמנם חרף התפיסה הרווחת, לפיה בנייה ירוקה תמיד כרוכה בעלויות גבוהות יותר, אבשלומוב מספר שהצליח להוזיל את עלויות הבנייה ב-600-700 שקל למ"ר לעומת בנייה קונבנציונלית.
לשם כך הסטודנטים גם נדרשו להתמודד עם אתגרים עיצוביים, כמו הקפדה שכל האלמנטים במבנה, כמו הבלוקים שבהם השתמשו, ניתנים לתיעוש, כלומר לייצור המוני. "הראנו שבנייה ירוקה יכולה להיות יותר זולה אם לא מייצרים מוצרים במיוחד", מסביר אבשלומוב. "באופן זה אפשר לעשות מחר שכונה שלמה ממבנים כאלה".
אבשלומוב מוסיף כי הוא והסטודנטים התבססו על תפיסה חדשה בבנייה ירוקה בשם CRADLE TO CRADLE, במסגרתה ניתן לפרק את המבנה ולעשות שימוש חוזר בכל חלקו. לשם כך הקפידו על שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, כמו דבקים מחומרים טבעיים או קירות ממרכיבים כמו זכוכית, עץ ובדים ממוחזרים, שמאפשרים בידוד תרמי וחיסכון במיזוג.
בנוסף תוכננה מערכת ביולוגית מיוחדת לסינון מים, שמשתמשת בחיידקים ופילטרים לטיהור מי הכיורים, המקלחת ואפילו האסלה. בסוף התהליך יוצאים מים נקיים, שמוזרמים לצינורות על הגג ומצננים את הבית. בהמשך הם מתאספים ויורדים עם השיפוע הטבעי של הגג לכיוון אחד מקירות הבית ומשמשים להשקיית צמחיה שנשתלה עליו במאונך (קיר ורטיקאלי).
מאפיין נוסף עליו הושם דגש בתכנון, היה שתפעול המבנה יוכל להתבצע באופן מיידי, כך שחשיפה לשמש וחיבור למים מפעילים מיידית את כל המערכות. "בפני האנושות עדיין עומדים אתגרים מול איתני הטבע, בצורות, מלחמות ואסונות שגוררים צורך מיידי לפתרון דיור, תשתיות וכלכלה עבור מיליוני בני אדם ברחבי הגלובוס", אומר אבשלומוב.
"השאיפה שלי היא שפרויקטים מסוג זה יתנו תחילה מענה אמיתי לצרכים אלו, ובהמשך יצליחו לייצר בתים גדולים יותר בשיטות אקולוגיות", הוא מוסיף. "כך, כל אחד יוכל לרכוש בית אקולוגי, לנייד אותו למקום המתאים ולהפעילו מיידית עם חיבור למים וחשיפה לאור יום ושמש - כל זאת תוך שמירה על הסביבה ושימוש מושכל בחומרים מתכלים".