המו"מ עם סוריה: "ניסיון לנתק קשריה עם איראן"
בהמשך לחשיפת "ידיעות אחרונות" כי ישראל קיימה בסוף 2010 מו"מ עקיף וחשאי עם סוריה, אמר תת אלוף במיל' מיכאל (מייק) הרצוג, שהיה מעורב בשיחות, בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי "הרעיון היה לנסות לתקוע טריז בין ציר חיזבאללה-סוריה- איראן". לדבריו, השלב הבא בתוכנית היה הסכם שלום עם לבנון
תת אלוף במיל' מיכאל (מייק) הרצוג, שהיה המזכיר הצבאי וראש המטה של שר הביטחון אהוד ברק, אישר הלילה (שבת) בראיון ל"ניו יורק טיימס" את חשיפת "ידיעות אחרונות", לפיה התקיימו שיחות חשאיות בתיווך אמריקני בין ישראל לסוריה לפני פרוץ המהומות במדינה. הבסיס לשיחות היה נסיגה ישראלית מלאה מרמת הגולן תמורת שלום. הרצוג הדגיש כי "דבר לא סוכם בין שני הצדדים. זו הייתה עבודה באמצע תהליך". לדבריו, ישראל ניסתה לפגוע בקשרים של דמשק עם איראן וחיזבאללה.
- בחירות בארה"ב 2012
- דיווחים נוספים ב-CNN ו-ynet
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- דיווח: איראן מנהלת מתקפה מקוונת נגד ארה"ב
- צה"ל שב ותקף בעזה בתגובה לירי על נתיבות
- של מי העין הכחולה הענקית שנסחפה לחוף?
הרצוג, כיום עמית ב"מכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב", ציין בראיון הטלפוני שערך עם העיתון האמריקני כי נקרא לסייע בשיחות בשנת 2010, לאחר שכבר פרש מתפקידו. לדבריו המתווכים בשיחות היו בכירי משרד החוץ האמריקני - דניס רוס, יועצו המיוחד של אובמה למזרח התיכון, ופרדריק הוף, המתאם המיוחד של הממשל ללבנון ולסוריה.
"הייתה רשימת דרישות מקדימות שישראל הגישה כבסיס לשיחות", אמר הרצוג, שהוסיף כי הדיונים התמקדו בהסדרי הביטחון ובהתרחשויות בכלל האזור. "הרעיון היה לנסות לתקוע טריז בין ציר חיזבאללה-סוריה-איראן", הסביר הרצוג, שציין כי השלב הבא בתכנון היה הסכם שלום עם לבנון.
עם זאת, נראה היה כי הנשיא אסד לא נתן סימנים ברורים לגבי נכונותו להתנתק מאיראן, בעלת בריתו הקרובה, וראש הממשלה, בנימין נתניהו, בחר להתקדם בזהירות רבה, מכיוון שחשד כי יש סיכוי רב שאסד לא יהיה מסוגל לקיים את הבטחותיו. השיחות לא התקדמו מעבר לנקודה זו בשל פרוץ מהומות האביב הערבי בתחילת 2011.
ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי יותר משנה לפני שהתקיימו השיחות ניסו גורמים אמריקנים רשמיים לתווך בין ישראל לסוריה. ביולי 2009 אמר דובר מחלקת המדינה דאז, איאן קלי, לכתבים כי פרדריק הוף, שעבד אז בלשכתו של השליח האמריקני המיוחד ג'ורג' מיטשל, נפגש עם בכירים בישראל ואמור להמשיך משם לביקור בדמשק.
לפי הדיווח, בסתיו 2010 המגעים הפכו אינטנסיביים, בערך בתקופה בה החל הקיפאון המדיני בשיחות בין ישראל לפלסטינים, ונתניהו וברק היו מעורבים בשיחות עקיפות. הישראלים המעטים שהיו מעורבים בשיחות חתמו על הסכמי סודיות.
בתגובה לדיוון ביום שישי ב"ידיעות אחרונות" נמסר מלשכת נתניהו כי "מדובר ביוזמה אחת מבין רבות שהוצעה לישראל בשנים האחרונות. בשום שלב ישראל לא קיבלה את היוזמה האמריקנית הזו. היוזמה ישנה ולא רלוונטית, ופרסומה כעת נובע מצרכים פוליטיים".
Read this article in English