מועצת הביטחון בעד התערבות צבאית במאלי
המועצה אישרה הצעה להתערב צבאית במדינה שמורדים מוסלמים השתלטו על צפונה וכפו בו את חוקי השריעה. הכוח הבינלאומי שיישלח למדינה צפוי לכלול 3,000 חיילים. ארה"ב: חיזוק הדמוקרטיה צריך לעמוד בלב הלחימה בקיצוניות
מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הצעה שתפעיל לחץ על מדינות מערב אפריקה להיערך בהקדם להתערבות צבאית בינלאומית בצפון מאלי. המועצה קראה לרשויות מאלי ולנציגי המורדים השולטים בצפון "לפתוח בהקדם במשא ומתן רציני", ואמרה כי עליהם לשאוף "לפתרון מדיני קבוע תוך שמירה על האחדות ועל הטריטוריה של המדינה".
- בחירות בארה"ב 2012
- דיווחים נוספים ב-CNN ו-ynet
מועצת הביטחון ביקשה ממזכ"ל האו"ם באן קי מון לפעול יחד עם גוש "הקהילה הכלכלית של מדינות מערב אפריקה" (ECOWAS) ועם האיחוד האפריקני ולהגיש למועצה בתוך 45 יום "המלצות מפורטות וישימות" לקראת פריסת כוח צבאי בינלאומי במאלי. התוכנית צריכה לכלול "אמצעים ופירוט של הפריסה בהיבטי מבצעים, כוח אדם ועלויות". על האו"ם לספק "תכנון צבאי וביטחוני" לארגונים האפריקניים ולסייע בהכנות. ההצעה נוסחה בעיקרה על ידי צרפת.
כמו כן, ההצעה מגנה את מצב זכויות האדם בצפון מאלי וקוראת למורדים לנתק את קשריהם עם ארגוני טרור, בפרט עם אל-קאעידה בארצות המגרב. ההצעה קוראת לממשלת המעבר בבמאקו לזרז את המאמצים להשלטת סדר במדינה. בהצעה נכתב כי המועצה נענית לבקשתה של מאלי וקוראת לספק לצבאה "תמיכה, סיוע וייעוץ".
ההצעה אושרה פה אחד על ידי 15 המדינות החברות במועצת הביטחון. לאחר שיימסרו הפרטים על ההתערבות הצבאית, תועבר ההצעה לקריאה שנייה במועצה לשם אישורה הסופי – ככל הנראה עד סוף 2012.
נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר שמטרת ההצעה אינה רק לאשר התערבות צבאית וכי יש בה מרכיב פוליטי – להפסיק את התקיפות מצד חמושים ולשתפם במאמצי הפיוס: "הקהילה הבינלאומית תעמוד לצד מאלי במאמץ הזה. כעת על הארגונים האפריקניים לגבש את תגובתם לבקשת הסיוע מממשלת מאלי".
במקביל איימו אתמול איסלאמיסטים בעלי קשר לאל-קאעידה ש"יפתחו את דלתות הגיהינום" לאזרחי צרפת אם היא תמשיך לעודד התערבות צבאית במדינה. דובר אחד הארגונים, עומר אולד חמאחה, אמר על נשיא צרפת: "אם הוא ימשיך להוסיף שמן למדורה, אנחנו נשלח לו תמונות של שבויים צרפתים מתים. הוא לא יוכל לספור את הגופות" – בהתייחסו לששת אזרחי צרפת השבויים בידי החמושים במדינה.
שרי החוץ של האיחוד האירופי ידונו מחר (יום ב') בשליחת 150 מאמנים לצבא מאלי. דיפלומט אמר שהמטרה כעת היא "לנצל את המומנטום ולהניע את הקהילה הבינלאומית לפעולה". הכוח כולו צפוי לכלול בסופו של דבר 3,000 חיילים.
במרס השתלטו חמושים על הבירה במאקו וסילקו את הנשיא אמאדו טומאני טורה, וצפון המדינה ומזרחה נפלו לידיהם של המורדים משבט הטווארג ושל חמושים בעלי קשרים עם אל-קאעידה. מאז כפו המורדים האיסלאמיסטים את חוקי השריעה באזורים רבים שנמצאים תחת שליטתם. במאי השתלטו המונים על ארמון הנשיאות בבירה והיכו את הנשיא הזמני דיונקואנדה טראורה. זאת לאחר שדווח כי ראש החונטה הצבאית שביצעה את ההפיכה במאלי, אמאדו סנוגו, הסכים לאפשר לנשיא הזמני להישאר בתפקיד בתמורה לכך שהוא עצמו יקבל משכורת לכל החיים והטבות נוספות.
זה שישה חודשים שמועצת הביטחון מבקשת לקבל פרטים על מעורבות אפשרית במאלי, אולם בקשתה לא נענתה. רק מעט משכנותיה של מאלי אמרו כי הן מתחייבות לשתף פעולה ולשלוח כוחות למדינה. ב-19 באוקטובר צפויה להיערך פגישה של נציגי מדינות אפריקה, אירופה והאו"ם בבמאקו בניסיון לפתח "אסטרטגיה קוהרנטית", לדברי דיפלומט.
שגריר גוואטמלה באו"ם והנשיא התורן של מועצת הביטחון, גרט רוזנטל, אמר: "ההרגשה היא שהמצב בצפון מאלי נורא ושעלינו לפעול, אך זהו מבצע מסובך ביותר. אני מקווה שזה יהיה הצעד הראשון לכיוון משהו יציב יותר".
שגריר מאלי באו"ם עומר דאו הבטיח כי מדינתו תשתף פעולה והדגיש את החשיבות ואת הדחיפות בהתערבות צבאית במדינה. מחלקת המדינה האמריקנית בירכה על אימוץ ההצעה. הדוברת ויקטוריה נולנד אמרה כי היא משקפת "גישה מקיפה למשברי הממשל, הביטחון וזכויות האדם במאלי". נולנד הוסיפה: "חיזוק מוסדות דמוקרטיים צריך לעמוד בלב הלחימה בקיצוניות ובתהפוכות פוליטיות".