בקרוב: אוננות מרובה תוגדר כהפרעה נפשית
מחברי ספר האבחנות הפסיכיאטריות (DSM) שוקלים להגדיר התמכרות לסקס כהפרעה נפשית. הסיבה: מחקרים רבים שהראו כי עיסוק אובססיבי במין, בין היתר אוננות מרובה וצפייה בפורנוגרפיה, פוגעת בשגרת החיים, בלימודים בעבודה ובמשפחה
אוננות יתר וצפיה ממושכת בפורנוגרפיה עשויים להתווסף בקרוב לרשימת ההפרעות הפסיכיאטריות: חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה מצאו כי עיסוק יתר במין הוא הפרעה נפשית לכל דבר, והגישו בקשה לאיגוד הפסיכיאטריה האמריקני להוספת האובססיה לסקס כאחת מההפרעות הפסיכיאטריות במהדורה הבאה של הספר.
הקריטריונים לאיבחון עדיין במחלוקת
עד כה המונח "התמכרות לסקס" היה שנוי במחלוקת בקרב מומחים. חלקם טענו כי מדובר למעשה בהפרעה אובסביבית קומפולסיבית. אחרים טענו כי מדובר בעצם באנשים המחפשים תירוץ להימנע מנאמנות לבן או בת זוג.
אבל כעת סבורים החוקרים כי הפרעה היפרסקסואלית היא הפרעה נפשית אמיתית, וכאמור, הגישו בקשה לעורכי ספר האבחנות הפסיכיאטריות בארצות הברית (DSM), להכלילו ברשימת האבחנות במהדורה הקרובה DSM5 שתצא בקרוב.
עם זאת, עדיין נותרה במחלוקת השאלה מהם הקריטריונים לאיבחון ההפרעה. כרגע מקובלת הקביעה כי עיסוק במין המפריע למהלך החיים התקין ופוגע בחיי החברה, חיי המשפחה, היכולת ליצור או לשמר זוגיות, היכולת להצליח במקום העבודה ולהגיע להישגים אישיים הוא שיוביל לאבחנה של "הפרעה היפרסקסואלית".
לא מצליחים להתמיד בעבודה בשל ההפרעה
המחקר האחרון שבדק את העיסוק האובססיבי במין כלל 207 נחקרים שהופנו למרפאות לבריאות הנפש, מתוכם 152 הופנו עקב הפרעות בהתנהגות מינית, 20 הופנו עקב התמכרות לסמים ו-35 הנותרים הופנו עקב הפרעות פסיכיאטריות אחרות.מתוך אלה שהופנו עקב הפרעות מיניות איבחנו החוקרים 134 כסובלים מהפרעה שכונתה "היפרסקסואליות" עקב העיסוק הרב במין. את 18 הנותרים איבחנו החוקרים כסובלים מהפרעה אחרת או כאלה שאינם סובלים כלל מהפרעה נפשית.
הרופאים ביקשו מהמטופלים לדווח אילו מהבעיות שכיחות ביותר אצלם ושעימם הם מתקשים להתמודד. אלה כללו אוננות, צפיה בפורנוגרפיה, יחסי מין מרובים, שיחות "סייבר-סקס" או ביקורים רבים במועדוני חשפנות.
מרבית המטופלים שאובחנו עם "הפרעה היפרסקסואלית" סיפרו על אוננות יתר או צפיה מרובה בחומר פורנוגרפי. חלק מהמטופלים סיפרו כי אינם מצליחים להתמיד בעבודה, או שפוטרו עקב העיסוק הרב באוננות או בפורנוגרפיה. בשלב הבא מתכוונים החוקרים לבדוק האם הסובלים מהפרעה היפרסקסואלית סובלים גם משינויים מוחיים, הדומים לשינויים המצויים בהפרעות התמכרות.
החוקרים הדגישו כי אין כוונה להפוך אנשים בעלי "תיאבון בריא" הנהנים מסקס בתדירות גבוהה לסובלים מהפרעה. אולם כשהעיסוק האובסביבי במין באופן מעשי או במחשבות מיניות מרובות נמשך מעל שישה חודשים, ופוגע בחיי היום היום הסבירים והתקינים, במירקם היחסים עם הסביבה ובמהלך החיים התקין בעבודה, במשפחה ובלימודים, הרי שמדובר בהפרעה הדורשת טיפול.
הפרעה היפרסקסואלית. לא סתם "תיאבון בריא"
צילום: shutterstock
מומלצים