הבורסה ננעלה בירידות; פרטנר זינקה ב-7.4%
ת"א 25 ות"א 100 ירדו ב-0.1% ו-0.2%, בהתאמה ומדד הבנקים הוסיף 0.6%; פרטנר נסחרה על רקע חשיפת "כלכליסט", כי חיים סבן רוכש את החברה; אפריקה זינקה ב-8.1% ורציו ירדה ב-5.4%; מחזור המסחר: 747 מיליון שקל
מדד תל-אביב 25 ירד ב-0.1% ל-1,215.62 נקודות, מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.15% ל-1,075.63 נקודות, מדד בלוטק 50 ירד ב-0.73% ל-337.23 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-1.25% ל-276.67 נקודות.
"הקדמת הבחירות תורמת לריסון הוצאות הממשלה בראשית 2013, מאחר שללא תקציב מאושר - הוצאות הממשלה מוגבלות ל-1/12 מהתקציב ב-2012", כך לפי כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית. "החשש מחריגה ביעד הגירעון אינה משקפת בעיה חולפת, אלא מצב מתמשך שבא לידי ביטוי בעלייה בגירעון המבני החזוי של הממשלה. מכאן שיידרש פתרון יסודי למצבה הפיסקאלי של הממשלה לשנים הבאות".
גיל הוד, מנכ"ל פריקו השקעות התייחס "הירידות הבוקר בבורסה מתאפיינות במחזורי מסחר נמוכים יחסית לשבועות האחרונים. המשקיעים מגיבים לחשש הגובר מהחרפה קרובה של המשבר הכלכלי באירופה ובמיוחד ביוון ובספרד וזה בזמן שגם הכלכלות החזקות באירופה אינן מפגינות ביצועים מרנינים. יש לשים לב לכך שבכל פעם שעומדת להיות עליית מדרגה במשבר באירופה , יוצאים המנהיגים (קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ונגיד הבנק המרכזי באירופה, מאריו דראגי) בהצהרות מרשימות על הצורך באיחוד והמחוייבות של כולם לסייע ולתמוך".
הוד הוסיף: "מניית פרטנר עולה היום בחדות לאחר פרסום דבר המגעים בין חיים סבן לאילן בן דב לרכישתה של החברה על ידי סבן, בפרמיה של כ-25% מעל מחיר השוק. אחרי המהלך המוצלח של סבן בחברת בזק, נראה שהמשקיעים בפרטנר מצפים להחלפת בעלות , אך יש לזכור כי מדובר במו"מ ארוך ומפותל הרחוק מסיומו".
שוק האג"ח
"שוק האג"ח הגיב באופן חיובי להודעה על הקדמת הבחירות", כך לפי לידר שוקי הון. "קיימת ציפיייה שרק ממשלה חדשה תוכל לבצע את המדיניות הדרושה כדי להחזיר את האמון הפיסקלי, כולל קיצוץ של 15 מיליארד שקל בהוצאות הממשלה".
עם זאת, בלידר מעריכים, כי בתשואה של 4.18% בשחר הארוך קשה לצפות להמשך ירידת התשואות ללא ציפייה להורדת הריבית על ידי בנק ישראל. עוד כותבים בלידר, כי שוק האג"ח צפוי להתאכזב במידה ויתחזקו המפלגות שדוגלות בהגדלת ההצאות החברתיות.
איגרות החוב של סקיילקס מגיבות בעליות חדות לחשיפת "כלכליסט" בדבר המגעים של חיים סבן ואילן בן דב לרכישת השליטה בפרטנר. איגרות החוב מהסדרות א', ג', ד', ז', ח' ו-ט' נסחרות בעליות של מעל ל-10%, כאשר בלטה מעל כולם איגרת החוב מהסדרה ט' בעלת מח"מ של 3 שנים שקופצת ב-20% ונסחרת בתשואה של 38%.
מניות במרכז
פרטנר תיסחר על רקע חשיפת "כלכליסט" כי איש העסקים חיים סבן סיכם בסוף השבוע עם אילן בן דב את עקרונות רכישת השליטה בחברה. סבן צפוי לרכוש כ־35%-40% מהמניות ב־2-3 פעימות תמורת כ־400-450 מיליון דולר. לשם כך הוא כבר פנה לבנקים הגדולים בישראל לקבלת מימון בגובה 200 מיליון דולר, כך נודע ל"כלכליסט".
השותפות במאגר לווייתן - אבנר, דלק קידוחים ורציו – מרכזות עניין על רקע הערכתה של מפעילת הקידוח נובל אנרג'י, כי הסיכוי למציאת נפט בליוויתן עומד על 25% וכי החל מ-2018 החברה צופה קצב הפקה של 120 אלף חביות ביום.
הפוטנציאל למציאת נפט בלווייתן מוערך בטווח שבין 210 מיליון ל-1.5 מיליארד חביות נפט. גיל הוד, מנכ"ל פריקו השקעות, אמר כי "סקטור הגז והנפט רושם ירידות שערים, בעיקר במניות קבוצת דלק , על רקע ההודעה של נובל על הורדת הצפי הכמותי של תפוקת הנפט במאגר לוויתן, במקביל להעלאת ההסתברות למציאתו ל-25%". להערכתו, החברות הקשורות לקידוח לוויתן (וחלקן לקידוח תמר), נסחרות בדיסקאונט על ממצאי הגז והשוק אינו מתמחר את הסיכוי למציאת נפט, כך שההודעה על העלאת ההסתברות משפרת את יכולת תמחור האופציה של הנפט במאגר.
כלל תעשיות הודיעה כי החברה הנכדה גמידה סל, המוחזקת בידי כלל ביוטכנולוגיה בשעור של 23%, הודיעה כי המיזם המשותף (50%) "גמידה סל טבע ג'וינט ונצ'ר" במגעים מול סוכנות התרופות האירופית (EMA) לרישום StemEx לטיפול בלוקימיה או בלימפובה. עם זאת, טרם הסתיים שלב הפיתוח של התרופה וכי אין ודאות כי התרופה תגיע לשיווק על בסיס מסחרי. אלביט מדיקל טכנולוג'יס מחזיקה בגמידה סל בשיעור של 30.8%.
אלביט מערכות הודיעה הבוקר כי חתמה על חוזה אספקה למערכות קשר וארטילריה בהיקף של 50 מיליון דולר. אלביט מערכות ציינה בהודעה כי מדובר בשני חוזים עם מדינה במזרח הרחוק, אולם נמנעה מלפרסם את שם המדינה.
אינטק פארמה, העוסקת בהשבחת תרופות קיימות, קיבלה הודעה ממשרד הפטנטים האמריקאי (USPTO) לפיה בסוף החודש יוענק לחברה פטנט שיגן על שיטת הייצור של גלולת האקורדיון פרי פיתוחה וזאת עד ל-18 בינואר 2027. ההודעה על אישור הפטנט בארה"ב מתקבלת כשבוע לאחר ההצלחה הגדולה בתוצאות הסופיות של הניסוי הקליני (Phase IIb) במוצר האקורדיון-לבודופה לטיפול בחולי פרקינסון בשלבים מתקדמים של המחלה.
חברת הביומד קמהדע, המתמחה בפיתוח, ייצור ומכירת תרופות ייחודיות הניתנות בעירוי, בהזרקה או באינהלציה לשימושים מצילי חיים, דיווחה על אישור מנהל התרופות והמזון בארה"ב (FDA) האמריקאי לביצוע ניסוי קליני שלב 2 עם תרופת ה-AAT לטיפול בחסר הגנטי בחלבון אלפא 1 במתן באינהלציה.
נכשלה הצעת הרכש של קרן קרן פימי בניהולו של ישי דוידי בחברת המ-לט. פימי פרסמה באוגוסט הצעת רכש מלאה לאחזקות הציבור (39%) במחיר של 26 שקל למניה - פרמייה של 18.8% מעל מחיר השוק בעת פרסום ההצעה. זאת, לאחר שקרן פימי רכשה 60.1% ממניות המ־לט מידי חברת דיסקונט השקעות, תמורת 63 מיליון דולר.
בריינסויי הודיעה על הקשרות עם מפיץ בשבדיה לשיווק בלעדי של מכשיר ה-Deep TMS לשיווק בשבדיה, דנמרק, נורבגיה, פינלנד ואיסלנד. ההסכם מותנה ברכישה מינימלית של 1,203 מכשירים בחלוקה לא שווה על פני שנות ההסכם.
מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח פנו לחברה בבקשה להקדים את אסיפת המחזיקים שתוכננה ל-25 באוקטובר ולקיימה כבר ביום רביעי הקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי מטרת המחזיקים בהקדמת האסיפה היא למנוע העברת כספים מהחברה לפרויקט הפלאזה בלאס וגאס, כדי להגיע להסדר מול הבנקים המממנים של הפרויקט. במסגרת האסיפה צפויים המחזיקים לבחור נציגות לאי.די.בי פתוח, כשהמחזיקים הגדולים באג"ח, בהם קרן יורק (המחזיקה ב־20% מהאג"ח), הפניקס (11.8%), פסגות והראל (6% כל אחד) צפויים להכתיב את הטון.
לפני כשבוע הודיעה קמור, העוסקת בפעילות נדל"ן מניב באירופה ובתחום הספנות, כי היא מתכוונת לכנס אסיפת מחזיקי איגרות חוב ולהציע להם שיפור בתנאי איגרות החוב שבידיהם על מנת שיאפשרו לה לשלם חוב לבנק הפועלים, ולמעשה לשנות את סדר הנשייה של החברה. כעת, ל"כלכליסט" נודע כי בכוונתם של חלק ממחזיקי אג"ח של החברה, ובהם מגדל והראל פי ומיטב, להתנגד להצעה זו באסיפה שתתכנס ביום ראשון, זאת מאחר והם חוששים כי החברה לא תצליח לעמוד בהתחייבויותיה כלפיהם.
השותפות במאגר לווייתן-אבנר - דלק קידוחים ורציו - ירכזו עניין על רקע הערכתה של מפעילת הקידוח נובל אנרג'י, כי הסיכוי למציאת נפט בליוויתן עומד על 25%; וכי החל מ-2018 החברה צופה קצב הפקה של 120 אלף חביות ביום. הפוטנציאל למציאת נפט בלווייתן מוערך בטווח שבין 210 מיליון ל-1.5 מיליארד חביות נפט.