ו' הכלכלה: לבטל תשלום קבוע בחשבון החשמל
הוועדה דורשת לכלול את התשלום כחלק מתעריף הצריכה, כמו בחשבונות המים. זאת עקב נתונים לפיהם התשלום הקבוע מייקר ב-13.5% את חשבונות החשמל של השכבות החלשות
ועדת הכלכלה דרשה היום (א') לבטל את התשלום הקבוע בחשבונות החשמל ולכלול אותו כחלק מתעריף הצריכה, כמו בחשבונות המים. זאת בעקבות נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת, לפיהם התשלום הקבוע מייקר בפועל ב-13.5% את חשבונות החשמל של השכבות החלשות הצורכות מעט חשמל לעומת החשבונות של השכבות החזקות.
עוד על חשבונות החשמל בערוץ הצרכנות :
- צרכנים נדהמו: חשבונות החשמל שלנו הוכפלו
- קריאה בכנסת: "לבטל את המע"מ על החשמל"
- הנחה של עד 20% בחשבון החשמל לחוסכים בקיץ
"שיטת החיוב הנוכחית היא אנטי חברתית ועליה לעבור מן העולם ויפה חשבון אחד קודם", אמר יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד). "חובתנו לחשוב ללא הפסקה כיצד להקל את יוקר המחיה בעיקר על השכבות החלשות".
התשלום הקבוע, בסך כ-30 שקל בחשבון הדו-חודשי (כולל מע"מ), מהווה בין 12.1% עד 23.2% מהחשבונות של שני העשירונים התחתונים, לעומת 1.8% עד 3% מהחשבונות של שני העשירונים העליונים.
ההסברים שניתנו לוועדה הצדיקו את החיוב הקבוע אך לא שכנעו את היו"ר, שביקש לקבל בהקדם את התחשיבים של שתי השיטות והשלכותיהם, אחרת התריע כי ועדה תעכב את חידוש הרישיון של חברת החשמל לקראת סוף השנה, ככל שהדבר יתאפשר עקב הקדמת הבחירות.
סבסוד הפוך
בדבריו ציין שאמה-הכהן כי כי התשלום הקבוע מכניס לחברת החשמל כ-440 מיליון שקל. לדבריו, הכללתו בתחשיב הצריכה הגבוהה לא תייצר גירעון לחברת החשמל, אבל תעשה צדק עם קשיש ערירי המתגורר בחדר אחד לעומת משפחה המתגוררת בווילה.
לפי חישוביו, ביטול התשלום הקבוע וגבייתו דרך תעריף הצריכה, ייקר אמנם את התעריף בכ-3.5%, אבל בשורה התחתונה יוזיל את חשבון החשמל של אותו קשיש בכ-9%, בעוד שחשבון החשל של הווילה יתייקר בפחות מ-3% ובכך ייפסק הסבסוד ההפוך. עם זאת הוא ציין, כי בעל נכס שאיננו צורך חשמל, ימשיך לשלם את התשלום הקבוע למעט אם קיבל המחזיק פטור מארנונה לחצי שנה בגין נכס ריק ממחזיק.
מרב יוסף, ראש אגף הצרכנות ברשות החשמל, טענה שהתשלום הקבוע מחויב בחוק החשמל כדי להפריד את העלויות הקבועות מעלויות צריכת החשמל, במטרה למנוע סבסוד צולב. לדבריה, התשלום הקבוע משקף בעיקר את עלויות קריאת המונה, שליחת החשבון והפעלת שירות הלקוחות של חברת החשמל, שהן שוות לכל הצרכנים ושאין קשר ביניהן לגובה צריכת החשמל בפועל.
ח"כ שאמה-הכהן אמר בתגובה, כי שיטה זו, שהיתה מקובלת עד לא מכבר בחשבונות המים בוטלה בידי רשות המים, ושאל מדוע לא ניתן להרחיב זאת גם על חשבונות החשמל. נציגי רשות החשמל טענו כי הרחבה זו איננה בסמכותם וכי הכתובת לכך היא משרד האנרגיה והמים. חקלאי מאשקלון אמר בתגובה, כי העיוותים בחשבונות המים, אפילו גדולים יותר ממה שנראה בחשבונות החשמל.
אמיר אדרי, רפרנט האנרגיה באגף התקציבים באוצר, טען שהחלופה שמציע יו"ר הוועדה תייקר את חשבונות החשמל בעיקר לשכבות הביניים. הוא הוסיף כי הפעלת שיקולים חברתיים בנושא זה היא מעמסה מיותרת וכי החלופה הראויה היא בסבסוד חשמל לחלשים בתקציב הרווחה. תגובות אלה אילצו את יו"ר הוועדה לדחות את סיכום הדיון עד לאחר קבלת ההתייחסויות להצעתו מצד משרדי האנרגיה והאוצר וגם של רשות המים.
הרחבת חוג הצרכנים החלשים
לדיון על ביטול התשלום הקבוע, קדם דיון מעקב של הוועדה אחר יישום החלטתה להרחיב את חוג הצרכנים החלשים, שנהנים ממכסת צריכה של "חשמל סוציאלי" בהנחה של 50%. החלטה זו מעוגנת בחוק שנכנס לתוקף לפני כ-5 חודשים אך טרם בוצע בפועל.
המוסד לביטוח לאומי הודיע כי ריכוז רשימות הזכאים הושלם בימים אלה ויופעל בשבועות הקרובים. חשבונות הזכאים יזוכו למפרע מחודש מאי.
הראשונים יהיו כ-60 אלף קשישים סיעודיים, משפחות עם ילדים נכים ונכים מקבלי שירותים מיוחדים. בהמשך יזוכו משפחות חד-הוריות ואחרים. לגבי חיילים בודדים הזכאים למענק שכר דירה, לא נמסרו נתונים בהעדרם של נציגי משרד הביטחון, למרות שהוזמנו לדיון.