איראן מקצצת בייבוא, קוראת לקנות תוצרת עצמית
הרשויות האיראניות חילקו את הסחורות המיובאות לעשר קטגריות על פי חיוניותן. יבואני הסחורות החיוניות יוכלו לקנות דולרים במחירים מסובסדים כדי להמשיך ולרכוש אותן. הסחורות הלא חיונית: נייר סיגריות, ביגוד, טלפונים ניידים ומכוניות
בניסיון להיאבק בהשלכות הסנקציות המערביות ולבלום את ירידת ערך הריאל מול הדולר, קוראת טהרן לאזרחים להימנע מרכישת מוצרים תוצרת חו"ל. סגן שר התעשייה האיראני, חמיד ספדל, הודיע היום (יום א') כי הרשויות יספקו ליבואנים דולרים במחירים מסובסדים כדי לקנות סחורות בסיסיות.
עוד על כלכלת איראן:
הקרב על הדולר. האם טהרן תשתלט על הסחר?
לא משקיעים: "פחד ממלחמה, הכול יאבד""סנקציות חדשות של אירופה על איראן ביום שני"
חמינאי על המחאה: 3 פחים נשרפו - והמערב חגג
מדיניות זו מעידה על העברת הכלכלה למצב של צנע כדי להתמודד עם הסנקציות מהמערב שהביאו לצמצום עצום בהכנסות מייצוא נפט. במקביל, האינפלציה משתוללת וערך המטבע המקומי צונח.לעומת זאת, יבואני סחורות משתי קטגוריות לא חיוניות יצטרכו לרכוש דולרים בשוק החופשי, במחיר גבוה בהרבה. סוכנות הידיעות איסנ"א דיווחה מפי ספדל כי הסחורות בקטגוריות הללו כוללות ניירות לסיגריות, טאפטים, טלפונים ניידים, מזוודות, ביגוד ומכוניות. מחירן השנתי נע בין 10 מיליארד דולרים ל-12 מיליארד.
שר התעשייה מהדי גזנפרי קרא אתמול לאיראנים להגביל את השימוש בסחורות מיובאות אלה ולפנות במקום זאת ליצרנים המקומיים כדי לסייע לממשלה להתמודד עם הסנקציות. "אם נצמצם את הייבוא של סחורות בקטגוריות האלה, שאינן חיוניות, אנחנו יכולים לחסוך מטבע זר", אמר גזנפרי. "אם אנשים לא ישתמשו בסחורות הללו, הצורך במטבע לקנייתן יגיע לאפס".
זוהי החרפה נוספת במדיניות הקיימת של איראן לנוכח הסנקציות והצניחה בערך הריאל. בחודש שעבר נפתח מרכז חדש לסחר במטבע חוץ שמספק דולרים ליבואנים נבחרים במחיר נמוך – כ-25 אלף ריאל לדולר. זאת, בזמן שבשוק החופשי הדולר נסחר במחיר 34 אלף ריאל. מחיר זה נמוך מחצי מערכו לפני שנה.
הסכנה: שחיתות
נפח המסחר במטבע בשוק החופשי מצומצם ביותר, מאז שהבנק המרכזי הגביל את אספקת הדולרים לשוק. בשבועות האחרונים נעצרו חלפנים בחשד למניפולציות בשוק והדבר הגביר את חששם של הסוחרים במטבע הזר ותרם לקיפאון.
על פי קרן המטבע העולמית, התוצר המקומי הגולמי באיראן עומד על 6,400 דולר לאדם. אף על פי כן, באיראן חיה גם שכבה גדולה למדי של מעמד בינוני עירוני, שדורש סחורות מיובאות. אלה כוללות מוצרי אלקטרוניקה של סמסונג וסוני ומכוניות פז'ו.
ספדל הודיע כי אין בכוונת הממשלה להגדיל את המסים על סחורות מיובאות. ככל הנראה, בטהרן סבורים שחולשתו של הריאל תספיק כדי לצמצם את הייבוא של אותן מותרות. על פי ממשלת איראן, הייבוא עומד על קצת יותר מ-50 מיליארד דולרים בשנה. אם היא תצליח לצמצמו ב-10 עד 12 מיליארד דולרים, הדבר יפחית את הלחץ על רזרבות המטבע הזר של איראן.
בסוף השנה שעברה עמדו הרזרבות על 106 מיליארד דולרים, על פי קרן המטבע העולמית. רמתן הנוכחית נשמרת בסוד, אך אנליסטים מעריכים כי ייתכן שמאז שהסנקציות הביאו לפגיעה בהכנסה מנפט,
נאלצה הממשלה להשתמש בכמה עשרות מיליארדי דולרים מתוך הרזרבות.
מאמצי טהרן להשתמש בשער החליפין של הדולר כדי לצמצם את ייבוא המותרות פותח פתח לשחיתות ולהגדלת השוק השחור. סוחרים יכולים לעשות רווחים עצומים על ידי קניית דולרים מסובסדים באופן לא חוקי מהיבואנים המורשים, ושימוש בהם לייבוא מותרות.
ועדת התעשייה של הפרלמנט האיראני הודיעה בשבוע שעבר כי תחקור טענות שלפיהן 750 מכוניות יוקרה יובאו באופן לא חוקי תוך שימוש בדולרים זולים שניקנו בשער מיוחד שקבעה הממשלה – 12,260 ריאל לדולר. זה השער שאמור לשמש לייבוא סחורות חיוניות כאוכל ותרופות.
Read this article in English