מ-2013 נדע: איזה בית חולים בישראל טוב יותר
נתוני ההצלחה או הכישלון של בתי החולים מעולם לא דווחו לציבור. מנכ"ל משרד הבריאות שלח הבוקר מכתב למנהלי בתי החולים בו הוא מחייבם החל מ-2013 לדווח על מדדי בריאות קבועים, מה שיאפשר השוואה נוחה בין המוסדות השונים. מנהל איכילוב: "זה ישפר את השירות"
עד היום לא יכולנו לדעת היכן נמצאים הרופאים והמנתחים הטובים ביותר ואיפה מקבלים את השירות המהיר והטוב ביותר. מהשנה הבאה כל זה עומד להשתנות. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו שלח היום (א') מכתב למנהלי בתי החולים בו הוא מיידע אותם שהחל משנת 2013 הם נדרשים לדווח למשרד נתונים על שישה מדדי איכות טיפול ובהמשך יתווספו אליהם עוד חמישה מדדי איכות לדיווח בכל שנה.
חדשות בריאות נוספות ב-ynet:
- כמה ארוחות ביום יורידו רמת הכולסטרול הרע?
- צפו: חזייה חדשה מאבחנת גידולים סרטניים בשד
- סובלים מיום שיער רע? תבדקו את התרופות שלכם
צעד זה מגיע לאחר שוועדה מייעצת שמונתה במשרד הבריאות לפני כחצי שנה גיבשה תכנית לאומית למדדי איכות בבתי החולים בישראל, והתכנית. בתי החולים יידרשו לאסוף נתונים בשישה תחומים נבחרים על מנת שיהיה ניתן להשוות את איכות הטיפול בין בתי החולים השונים.
המדדים הם:
- מתן טיפול אנטיביוטיקה מניעתית לפני ניתוח קולון בחלון הזמן של שעה לפני ביצוע החתך הניתוחי
- שברים בצוואר הירך – מנותחים תוך 48 שעות
- ביצוע PCI תוך 90 דקות מההגעה לבית חולים בחולים עם סטנט
- מתן אספירין בשחרור אחרי אוטם חד בלב
- מתן בטא בלוקר בשחרור לאחר אוטם חד בלב
- ביצוע CT או MRI תוך 25 דקות מהכניסה לבית החולים בחולים עם אירוע איסכמי חד במוח. (בשלב שני מדד זה יוחלף במדד: טיפול דחוף בזילוח מחדש-רהפרפוזיה באירוע איסכמי חד במוח).
"לא רוצים שבתי החולים יבחרו את החולים הקלים"
ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות ארנון אפק מסביר בשיחה עם ynet: "יש פער מאוד גדול במדינת ישראל בין המדדים שאנחנו מודדים בקופות החולים לבין מה שקורה בבתי החולים.
קופות החולים עושות עבודה נהדרת במדידת האיכות שלהן עצמן והנתונים ההשוואתיים שקופים לכל, אבל כיום למעשה אין תהליך של מדידה מקביל בבתי החולים. גם בדו"ח –OECD שיפורסם במלואו בנובמבר, מצוינת החולשה של בתי החולים בישראל אל מול קופות החולים בעניין הזה. לכן הוקמה ועדה בראשותי יחד עם נציגים מקופות החולים ומבתי החולים ובדקנו אילו נתונים אפשר להתחיל למדוד בתוך בתי החולים ולהשוות בניהם".
- למה רק עכשיו, אם קופות החולים כבר עושות זאת?
"בניגוד לקהילה, שם ארבע קופות החולים מטפלות בכל העם, באוכלוסייה נרחבת, בין בתי החולים יש בכל זאת הבדלים. יש בתי חולים שהם מרכזי-על, כמו תל השומר, כמו איכילוב, ולעומתם בתי חולים פריפריאליים שאין להם את כל הציוד הדרוש כדי לטפל בחולים הקשים באמת. לא רצינו ליצור מצב שבו בתי החולים "בוחרים" רק את החולים הקלים".
- בעבר חששתם לפרסם נתונים השוואתיים בקשר לזיהומים בבתי החולים, שמא הם לא ידווחו. כעת אינכם חוששים?
"הדבר נעשה בשיתוף פעולה עימם. לא הורנו להם על כך בלי להתייעץ, הקמנו ועדה מקצועית והם לקחו בה חלק. לכן הם שותפים להחלטה".
מנהל איכילוב: "יגרום לשיפור הטיפול בבתי החולים"
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו אמנם דורש שהתכנית תצא אל הפועל כבר בחודש ינואר הקרוב, אך סגן שר הבריאות יעקב ליצמן סבור שזאת דרישה שאפתנית מידי.
לדבריו: "אני בהחלט תומך בתכנית הלאומית, בעיני זה חשוב מאוד שתהיה שקיפות באיכות הטיפול של בתי החולים בדיוק כפי שזה מתבצע בקופות החולים, אבל אני סבור שזה לא ריאלי לחשוב שזה ייצא אל הפועל לפני הבחירות"
מנהל המרכז הרפואי "איכילוב" בתל אביב, פרופ' גבי ברבש דווקא מרוצה מהמחשבה שבית החולים שלו יידרש לתת דין וחשבון על איכות הטיפול. לדבריו "מדובר בהחלטה מצויינת. זה רק יגרום לשיפור הטיפול והתוצאות של בתי החולים. כולם מרוויחים מזה, בתי החולים, ובעיקר החולים".