שתף קטע נבחר

 

דו"ח: התחממות כדוה"א נפסקה לפני 16 שנה

נתונים חדשים לפיהם בין 1997 ל-2012 לא נרשמה עלייה משמעותית בטמפרטורות העולמיות, מעוררים ויכוח בקרב קהילת מדעני האקלים: חלק לא לוקחים אותם ברצינות, בעוד שאחרים סבורים כי המודלים לחיזוי עד כה, לא היו מדוייקים

ההתחממות הגלובלית נפסקה לפני 16 שנה - כך קובע דו"ח שפרסם לאחרונה שירות מזג האוויר הבריטי (Met Office) והיחידה למחקר אקלימי של אוניברסיטת מזרח אנגליה. הדו"ח מתבסס על נתונים שנאספו ביותר מ-3,000 נקודות ברחבי העולם.

 

עוד על ההתחממות גלובלית - בכלכלה ירוקה :

 

מהנתונים החדשים עולה כי מתחילת 1997 ועד אוגוסט 2012, לא נרשמה עלייה משמעותית בטמפרטורות העולמיות. משך זמן זה חופף למשך הזמן שבה הטמפרטורות טיפסו, מ-1980 ועד 1996. לפני כן, הטמפרטורות היו יציבות במשך כ-40 שנה.

 

הדו"ח סותר נתונים שהתפרסמו לפני 6 חודשים, מהם עלתה מגמת התחממות. עם זאת, הפרסום הקודם כלל רק את הטמפרטורות רק עד שנת 2010, בעוד שהדו"ח החדש כלל גם את 2011 ואת 8 החודשים הראשונים של 2012, שהיו קרירים בהרבה ומחקו את מגמת ההתחממות.

 

 

קרחונים נמסים באנטרטיקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרחונים נמסים באנטרטיקה(צילום: רויטרס)

 

אז העולם מתחמם או לא?

ואכן, חלק ממדעני האקלים לא התייחסו לנתונים החדשים ברצינות, בהם אפילו מנהל היחידה למחקר אקלימי שערכה את הדו"ח, פרופ' פיל ג'ונס. לדבריו, 16 שנים היא תקופה קצרה מידי בשביל להסיק מסקנות. "אני עדיין חושב כי העשור שהחל ב-2010 יהיה חם יותר בכ-0.17 מעלות לעומת העשור שקדם לו, שהיה חם יותר משנות ה-90", הוסיף. 

 

מנגד, מדענים אחרים סבורים כי הנתונים משנים את התמונה וכי הם מלמדים, שהמודלים הממחושבים בהם עשו שימוש עד כה לחיזוי ההתחממות אינם מדוייקים. כך למשל פרופ' ג'ודית קארי, ראש מחלקת מדעי האקלים באוניברסיטת ג'ורג'יה טק, הגדירה את המודלים הללו כ"פגומים מיסודם". גם ג'ונס מודה כי הנתונים מורים על עצירה, ש"עשויה להמשיך לזמן רב".  

 

אנשי מרכז מזג האוויר הבריטי דבקים בנתונים החדשים. דובר מטעמם מסר כי "בחירה של נקודת התחלה או סיום בסדרי גודל קטנים, עלולה להטעות. ניתן לזהות שינוי אקלימי רק על פי טווחי זמן של מספר עשורים". עם זאת לדבריו, הסבירות שהעצירה בהתחממות תימשך ליתר מ-15 שנה היא "נמוכה".

 

מאז החל איסוף מהימן של נתוני מזג אוויר, ב-1880, העולם התחמם ב-0.75 מעלות צלזיוס בממוצע. חלק מהמדענים סבורים שאם פליטות גזי הפחמן הדו חמצני לא יקוצצו, קצב זה צפוי להתגבר משמעותית, עם תחזיות קטסטרופליות של עלייה של 5 מעלות עד לסוף המאה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מראה כדור הארץ מהחלל
צילום: shutterstock
מומלצים