האם הבן זכאי לדעת למי הוריש אביו כסף?
בן שקיבל בירושה רק חצי מכספים שצבר אביו המנוח בקופת גמל של פסגות, בסך 135 אלף שקל, ביקש לדעת למי יועברו יתר הכספים. פסגות סירבה להעביר מידע מטעמי צנעת הפרט. האם ביהמ"ש הורה לחשוף את זהות המוטבים הנוספים?
אדם שירש את אביו המנוח, יחד עם בניו (נכדי האב), ביקש מחברת פסגות להעביר לידיו את הכספים שצבר האב בקופת הגמל "פסגות גדיש". להפתעתו, קיבל רק 135,337.93 שקלים, שהם מחצית הסכום שצבר האב בקופה, וזאת מאחר שהסתבר כי האב מינה מוטב עיקרי נוסף. היורש, שטען כי המוטב העיקרי הנוסף הייתה אשתו השנייה של אביו, שנפטרה ערירית בשנת 2001, ביקש לדעת למי אם כך, מתכוונת פסגות להעביר את הכספים.
בתשובתה ענתה לו פסגות, כי על פי כתב מינוי המוטבים עליו חתם אביו המנוח, במקרה של מות המוטב העיקרי, עליה להעביר את הכספים למוטבי משנה, שהוא אינו נמנה עליהם. לאור העובדה, כי הבן ובניו הם קרובי המשפחה היחידים של האב עלי אדמות, הוא ביקש לדעת מיהם אותם מוטבים משניים, שכן חשש כי הוראה זו מקורה בזיוף או בהשפעה בלתי הוגנת על האב.
פסגות סירבה להעביר לבן פרטים לגבי מוטבי המשנה מטעמי חיסיון והגנה על צנעת הפרט, והודיעה לו כי תוכל לעשות כן רק אם יינתן צו על ידי בית המשפט. לפיכך, הגיש ביקש הבן מבית המשפט מחוזי בתל אביב להורות לפסגות להעביר לידיו את המידע.
סוגיה עקרונית שטרם הוסדרה באוצר
השופטת ד"ר מיכל אגמון-גונן קיבלה את הבקשה. נפסק, כי אכן, כתאגיד בנקאי, מוטלת על פסגות חובת סודיות כלפי האב וזו משתלבת גם בזכותו לפרטיות, אולם מאחר שהאב מת, ההגנה על זכויות אלו תהיה פחותה מזו שניתנת לאדם החי.
במקרה זה, קבעה השופטת, כי אל מול זכות המנוח לחיסיון ולפרטיות, קמה זכותו הקניינית של המבקש ברכוש אביו, באשר העברת הכספים למוטבי המשנה תשפיע על כמות הנכסים שיקבל.
נפסק, כי מאחר שיש הגיון בטענת המבקש כי ייתכן שכתב המינוי אינו אותנטי, וזאת בהתחשב בכך שלאב לא היו קרובי משפחה נוספים מלבד המבקש ובניו, זכותו הקניינית גוברת, באופן שיש לאפשר לו לוודא כי אותם מוטבים משניים, שעלולים להפחית את כמות הנכסים שלו, הם לגיטימיים, ומונו ע"י האב המנוח בדעה צלולה ומרצונו החופשי.
לפיכך פסקה השופטת, כי על פסגות להעביר לידי המבקש את המידע לגבי מוטבי המשנה, והורתה להעביר עותק מהחלטתה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר, בקובעה כי מדובר בסוגיה עקרונית וחשובה, שעדיין אינה מוסדרת כיאות. הוצאות לא נפסקו.
לעיון בפסק הדין
לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "