שתף קטע נבחר

 

אלרגיה לפני החורף: למה זה קורה - ואיך לטפל

כבר לא חם ועדיין לא קר מאוד ובכל זאת, רבים מאיתנו מוצאים עצמנו עם נזלת טורדנית, דלקות עיניים ואפילו קוצר נשימה. למה האלרגיות תוקפות אותנו דווקא בעונות המעבר, איך אפשר לזהות שמדובר באלרגיה ולא בהצטננות ואיזה טיפולים יכולים לעזור

מרגישים מצוננים וקשה לכם לנשום? אולי יש לכם אלרגיה. נגמרו החגים, מזג האוויר מצוין, כבר לא חם כל כך ועדיין לא גשום ובכל זאת דווקא עכשיו, אנשים רבים חולים. זה מתבטא בנזלת אלרגית טורדנית וקשה, המלווה פעמים רבות בתופעות כמו סינוסיטיס, דלקות עיניים, שיעול ואפילו קוצר נשימה.

 

  • רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט

 

קרוב לוודאי שהגורם לכך היא אלרגיה לאבקני הצמחים (עצים, שיחים ופרחים) הפורחים בתקופה זו של השנה. אבקני צמחים אלו נישאים ברוח, חודרים לדרכי הנשימה שלנו וגורמים שם לגירוי ודלקת היוצרים את דלקות העיניים, הנזלת או אפילו אסטמה עונתית.

 

עוד כתבות על אלרגיה ב-ynet

 

למה דווקא עכשיו?

אמנם עיקר הפריחה אמור להיות באביב, הרי שבאקלים הישראלי שלנו צמחים רבים פורחים דווקא בחורף ובסתיו ובמיוחד בולטים בפריחתם הלענה, קזוארינה, אמברוזיה וצמחים שונים ממשפחת הסילקיים.

 

האבקנים שצמחים אלו מפזרים הם למעשה מבנים חלבוניים מקרוסקופיים. חדירתם לרקמת האף, העיניים ודרכי הנשימה של החולים האלרגיים תגרום לתגובה מידית שתתבטא בהתעטשויות, נזלת מימית, גרד, עיניים אדומות ודומעות, שיעול טורדני ואפילו התקף אסטמה.

 

התגובה עשויה להיות קצרה ולהימשך כמספר שעות, או לחזור על עצמה שוב ושוב באופן התקפי ולא צפוי. לעיתים התגובה הדלקתית הופכת לכרונית ואנו עלולים למצוא את עצמנו עם נזלת מוגלתית וסינוסיטיס – ממש כמו שפעת ממושכת.

 

מדוע אנו כל כך סובלים מאלרגיות?

האלרגיה הפכה למגפה של ממש בעשורים האחרונים ומעריכים שכרבע מהאוכלוסייה עשוי לסבול מנזלת אלרגית. מדובר לא רק בסבל אינדיבידואלי למי שלוקה באלרגיה אלא גם בפגיעה משמעותית באיכות החיים ובעומס כלכלי רב, כולל אפילו היעדרויות מהעבודה עקב כך.

 

הסיבה לעלייה המשמעותית בשכיחות האלרגיה בעולם המערבי נעוצה ככל הנראה באורח החיים ההיגייני מדי שלנו. הגישה הרפואית כיום דוגלת בכך שאין צורך לשמור על ילדינו בסביבה סטרילית מדי – קצת לכלוך אינו מזיק, להפך, הוא ככל הנראה יהפוך אותנו לחסינים יותר ולבריאים יותר.

 

לא רק באביב.הפרחים פורחים גם בסתיו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא רק באביב.הפרחים פורחים גם בסתיו(צילום: shutterstock)

 

איך מזהים אלרגיה?

למרות השכיחות הגבוהה של התסמונות האלרגיות בעולם, עדיין אנו נתקלים בחוסר מודעות ואפילו בורות בנוגע לאלרגיה מצד רופאי המשפחה והילדים. לוקח זמן רב לחולה ולרופא שלו להבין שווירוסים ושפעות אינם נגרמים מזיהום, אלא דווקא מאלרגיה. 

 

האבחנה היא פשוטה יחסית ומתבססת בעיקר על בדיקות האלרגיה שמבצעת על פני עורו של הנבדק. הבדיקות כיום השתכללו וניתנות לביצוע גם ללא דקירות של ממש, במיוחד כשמדובר בילדים. אבחון האלרגיה מאפשר לחולה להבין ממה נובעת בעייתו וכיצד להתמודד עמה ומאפשרת לרופא לאשר שמדובר באמת באלרגיה וכיצד להתאים עבור החולה את הטיפול האופטימלי.

 

טיפול תרופתי 

אם בעבר התבסס הטיפול באלרגיות בעיקר על תרופות אנטי-היסטמיניות או טיפות אף שגרמו לתופעות לוואי לא רצויות כמו עייפות והירדמות ולתלות ונזק לרירית האף, הרי שכיום הטיפול באלרגיה מתבסס על דור חדש של תרופות שפועל מהר ביעילות ובבטיחות רבה.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם, מפרטת:

  • מפחיתי גודש כמו אוטריווין ואלריון שטובים גם לצינון.

  • ויברוסיל ואלנז, מפחיתי גודש ויש בהם גם מרכיבים אנטיהיסטמיניים. (השימוש בהם מוגבל עד חמישה ימים ברציפות. למשתמשים תקופה ממושכת יותר, עלולים להתמכר)
  • r49 של ד"ר רקבק – תכשיר הומיאופתי
  • אלרג'יל של חברת היל.
  • כרומוקומוד – תרסיס המונע את התהליך הדלקתי שעלול להיווצר.
  • תרסיסי מי מלח. 

 

יש תרופות שניתן לקחת עם מרשם רופא:

  • לורסטין (או אריוס) 
  • טלפסט
  • לורטטין
  • אלרג'י איקס
  • ז'ילרגי - ניתן גם ללא מרשם
  • היסטזין – ניתן גם ללא מרשם

 

בנוסף, אומרת קטרון יש משחות לעור כמו פניסטיל, לנקורט ואלוורה.

 

חיסון: ניתן לקבל טיפול חיסוני בשם אימונותרפיה - מדובר בטיפול שבו אנו מנסים לגרום לחיסון או הפחתה ברגישות האלרגית כלפי הגורמים האלרגיים.

 

מניעת אלרגיה: התאמת הסביבה

במקביל לטיפול התרופתי יש כמה צעדים בהם מומלץ לנקוט כדי לצמצם את החשיפה הסביבתית לגורמי האלרגיה, כמו למשל:

1. ניקוי החצרות מעשבים שוטים – תליית יהודה, אמברוזיה ולענה למשל.

2. הימנעות משימוש בשטיחים אשר צוברים אבק ואבקנים וקשים לניקוי ואוורור.

3. שימוש מוגבר במיזוג אוויר המאפשר סגירת חלונות הבית למניעת חדירת אבקני הפרחים ואבק.

4. כביסה תכופה של מצעים, וילונות ובגדים בטמפרטורה של 60 מעלות לפחות.

 

לעתים התגובה האלרגית מפתיעה אותנו בעת טיול בחיק הטבע או אפילו בעת אימון גופני - אז התגובה עשויה להיות חזקה מהרגיל ולהתבטא אפילו בקוצר נשימה חריף, לכן חשוב להיות מצוידים בטיפול אנטי-היסטמיני יעיל ומהיר ולעיתים גם במשאף מתאים.

 

טיפולים טבעיים לאלרגיה: נלחמים בכל הכוח

לדברי מורן אבן Dipl.Ac.Brt, מטפל ברפואה סינית וביו-רזוננס, ניתן לחלק את האנשים שסובלים מאלרגיה לשתי קבוצות, המתארות (באופן מעט צבאי אך מדויק) את התנהגותה של מערכת החיסון:

 

1. כוח גדול תוקף מטרות קטנות: הקבוצה הראשונה, בה נמנית קדחת השחת. הגוף תוקף באגרסיביות כל גורם חיצוני שאותו הוא מזהה כמאיים. זו יכולה להיות תוצאה של מערכת צבאית שלא אומנה כיאות בבלוטת התימוס בגיל הילדות, או בגלל שפלורת המעיים (החיידקים הטובים במעיים) לא מאוזנת וגם לה יש תפקיד מכריע בכל מה שקשור לאימון תאי דם לבנים.

 

הטיפול: מארגנים צבא חכם. יוצרים הדמיה של שדה קרב, כלומר של הגורמים אליהם יש רגישות, על ידי שימוש בשדות אלקטרומגנטיים עדינים ואז על ידי דיקור סיני ורפואת תדרים מווסתים ומלמדים את הגוף תגובה חדשה ונכונה. זהו טיפול מהיר יחסית ורואים תוצאות בזמן קצר. טיפול באלרגיה לאבק בדרך כלל נראה כך.

 

2. צבא קטן ואיכותי שלא מגן על הגבולות: כאן יש בעיה פנימית שגורמת לכך שלא נבנתה חומת הגנה, ולכן האויב חודר בלי מאמץ. אלו סוגי אלרגיה המלווים בעייפות, נזלת אלרגית, כאבים או גירודים שנעים ממקום למקום, מחלות שונות וסימפטומים משתנים, וברוב הפעמים באבחון האלרגיה מתגלים מצבורים של וירוסים, בקטריות או טפילים שניצלו את המצב, "התיישבו" בגוף ומרגישים בבית.

 

הטיפול: בניית צבא מגן. לשם כך דרושים חומרי בניין – ויטמינים ומינרלים המותאמים באופן אישי לכל אחד. על מנת שהגוף יוכל להשתמש בחומרי הבניין, כדי לבנות יחידות לוחמה ולהדריך את הצבא החדש, נשתמש בדיקור סיני ורפואת תדרים שמעודדים פעילות של מערכת החיסון ופעילות אנזימטית. כמובן שלא נוותר על המדריכים שלנו – חיידקים ידידותיים שישבו בפלורת המעי.

 

במקביל מתחילים לגרום לכל הטפילים, הווירוסים וחבריהם להרגיש "לא בבית". לכך יש לפעמים מחיר של עליות וירידות בהרגשה הכללית בזמן התהליך הטיפולי, שהוא ארוך יותר ודורשני יותר. אבל עם מעט סבלנות, יש תוצאות והן מחזיקות לאורך זמן.

 

יתרה מזו, צורת טיפול זו תצליח ברוב המקרים למנוע הידרדרות למחלות כרוניות שונות, שקשה עד כמעט בלתי אפשרי להירפא מהן לחלוטין ואשר ללא טיפול מתאים בשלב ההתחלתי, ההידרדרות אליהן בלתי נמנעת.

 

ד"ר קובי שדה הוא מומחה באלרגיה ואימונולוגיה; מורן אבן , Dipl.Ac.Brt, הוא מטפל ברפואה סינית וביו-רזוננס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלרגיה גם לפני החורף. יכול להתפתח לחוסר נשימה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים