עצמאות לסקוטלנד: גם ספרד ואיטליה יתפצלו?
ר"מ בריטניה ומפלגת השלטון הסקוטית סיכמו על משאל עם היסטורי, שבו יחליטו הסקוטים אם להיפרד מבריטניה אחרי 300 שנה. כעת גם הפלנדרים, הבאסקים והפדניאנים יכולים להתעודד, וגם למסי תהיה אולי ארץ חדשה. ומה יקרה לפרלמנט בלונדון?
ההסכם ההיסטורי שעליו חתמו אתמול (יום ב') ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון והמנהיג הסקוטי אלכס סלמונד על עריכת משאל עם, שבמסגרתו יחליטו אזרחי סקוטלנד אם לפרוש מהאיחוד בן 305 השנים עם אנגליה, וויילס וצפון-אירלנד, הפיח תקווה לא רק בקרב הבדלנים הסקוטים אלא גם בקרב תושבי חבלי ארץ אחרים באירופה החותרים זה שנים לעצמאות. פרישה סקוטית מבריטניה עשויה להביא שינויים כלכליים ופוליטיים לא רק לה עצמה, אלא גם לחברות הנותרות בבריטניה.
עוד חדשות מהעולם :
- צרפתים מצייצים אנטישמיות ב"טוויטר"
- בגלל סוריה: ארדואן מסתבך עם פוטין
- לראשונה: הזוג אובמה הצביע לפני יום הבחירות
- למה חיפש ה-CIA כלה למנהיג אל-קאעידה?
מסקרי דעת קהל אחרונים עולה כי רק 30% עד 40% מהסקוטים תומכים לפי שעה בעצמאות ארצם, אולם מדובר בשיעור די גבוה, ועד להצבעה בשנת 2014 יוכלו הלאומנים הסקוטים לפעול בקדחתנות כדי להתקרב לעבר שיעור של 50%. במסגרת ההסכם שנחתם אתמול נקבע כי גיל ההצבעה יורד וכי בני נוער בני 17-16 יוכלו להשתתף במשאל העם - הישג לסלמונד, המאמין שבוחרים צעירים עשויים יותר להצביע בעד עצמאות סקוטלנד.
ראשיתו של האיחוד בין ממלכת סקוטלנד לבין ממלכת אנגליה בשנת 1603 כשהמלך הסקוטי ג'יימס השישי הפך לג'יימס הראשון ושלט על אנגליה ועל סקוטלנד. ב-1707 הפך איחוד זה לאיחוד מדיני ושתי הממלכות נוהלו על ידי פרלמנט אחד. ב-1999 נפתח מחדש הפרלמנט הסקוטי בעקבות משאל עם שנערך במדינה, והניצחון המוחץ והמפתיע של המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP) בבחירות לפרלמנט המקומי באדינבורו בשנה שעברה העלה מחדש את סוגיית העצמאות של סקוטלנד. וכעת, כשהחלום הלאומני קורם עור וגידים, מה יהיו ההשלכות המיידיות של פרישה סקוטית?
הצוללות הגרעיניות יעברו דירה
נפט וכלכלה / אם תושבי סקוטלנד יבחרו לצאת לעצמאות, הנפט בים הצפוני יעמוד במוקד המשא ומתן בינה לבין אנגליה. המפלגה הלאומית הסקוטית מאמינה שסקוטלנד העצמאית תשגשג אם יותר לה לקבל "נתח הוגן" מההכנסות מנפט. יצוין כי ממשלת סקוטלנד מפרסמת את הדו"חות השנתיים שלה בדרכים שונות, בהתאם לשאלה אם ההכנסות מנפט נכללות או לא. בשנים 2011-2010, המאזן הכספי נטו שלה הוערך בגירעון של 18.6 מיליארד פאונד ללא הכנסות מנפט. אלא שהמספר הזה פחת ל-10.7 מיליארד פאונד כשבחישוב נכלל הנתח מהכנסות ממשאבים גאוגרפיים.
מדיניות הגרעין / המנהיג הסקוטי אלכס סלמונד הבטיח לחברי המפלגה הלאומית הסקוטית כי לסקוטלנד עצמאית תהיה חוקה כתובה, וחברי המפלגה אמרו כי היא צריכה לכלול איסור מפורש על החזקת נשק גרעיני בשטח סקוטלנד. פירוש הדבר שמערכת הטילים טריידנט של בריטניה, הכוללת ארבע צוללות "ואנגארד" ונמצאת בבסיסי בפסליין וקולפורט, תצטרך לעבור לאתרים אחרים.
נאט"ו / למפלגה הלאומית הסקוטית יש באופן מסורתי עמדה עוינת כלפי הברית הצפון-אטלנטית מכיוון שמדובר בברית גרעינית. המפלגה הלאומית הסקוטית סבורה כי אם סקוטלנד תהיה חברה בנאט"ו, הדבר יעמוד בסתירה לעמדתה נגד נשק גרעיני.
חברות באיחוד האירופי / סלמונד אמר כי הפיכתה של סקוטלנד למדינה עצמאית לא תגרום לשינוי בחברותה באיחוד האירופי, אולם אחרים אינם מסכימים עם חוות דעתו זו. יש מומחים הסבורים כי סקוטלנד תהפוך אוטומטית לחברה באיחוד, אולם אחרים מתעקשים כי היא תהיה חייבת להגיש בקשה נפרדת לחברות בו.
נשיא הנציבות האירופית, חוסה מנואל ברוסו, אמר כי מדינות צריכות להגיש בקשה רשמית כדי להפוך לחברות באיחוד האירופי, וכי מדינות חברות אחרות חייבות לתת את הסכמתן. יש להדגיש כי הפיכה של מדינה למועמדת לחברות ותהליך בחינת הבקשה שלה נמשכים בדרך-כלל שנים.
פוליטיקה / אם תיפרד סקוטלנד מבריטניה, יציאתם של 41 מחוקקים סקוטים מטעם מפלגת הלייבור ומחוקק שמרן אחד מהפרלמנט הבריטי תיתן לשמרנים יתרון מיידי של 89 מושבים בפרלמנט. מספר המחוקקים ממפלגת הלייבור יצנח מ-256 ל-215, ומספר המחוקקים השמרנים מ-305 ל-304.
האיטלקים רוצים להקים את "פדניה"
ברחבי האיחוד האירופי יש היום מיליוני תושבים שחבלי הארץ שלהם יכולים לשאוב עידוד מהדוגמה הסקוטית, עבור מאבקם לפרידה מהשלטון המרכזי ויציאה לעצמאות. הנה המרכזיים שבהם:
חבל קטלוניה בספרד / הפרלמנט של ספרד אסר רק בשבוע שעבר על חבל קטלוניה שבצפון המדינה לערוך משאל עם על יציאתו לעצמאות. הייתה זו ההתפתחות האחרונה בקרב הפוליטי ההולך וגובר בין הממשלה המרכזית של ספרד היושבת במדריד, לבין המנהיגים המקומיים היושבים בברצלונה. המשבר הכלכלי הפוקד את ספרד רק מעודד את הפילוג. לחבל קטלוניה יש שפה ותרבות משלו, והוא מונה 7.5 מיליון תושבים. במשחק ה"קלאסיקו" בין קבוצות הכדורגל של ריאל מדריד וברצלונה בחודש שעבר, בו כיכבו כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי, ערכו אוהדי ברצלונה מפגן ענקי בעד עצמאות, בעודם מנופפים בדגלי קטלוניה.
חבל הבאסקים בספרד וצרפת / עם אוכלוסייה של 2.1 מיליון איש, הרשויות באזור מעלות בעצמן את מס ההכנסה והתאגידים, בשונה מהמצב ברוב 17 האזורים האוטונומיים של ספרד המקבלים העברות מהממשלה המרכזית. כמו הקטלנים, לבאסקים יש שפה ותרבות משלהם. ארגון המחתרת הבאסקית אט"א הנהיג מדיניות של טרור ואלימות במשך עשרות שנים, אולם באוקטובר בשנה שעברה הכריז על זניחה מוחלטת של המאבק המזוין.
חבל פלנדריה בבלגיה / עם אוכלוסייה של 6.2 מיליון בני אדם, פלנדריה מהווה את החצי הצפוני של בלגיה, ובירתה היא בריסל. האזור הפלמי בעל הממשל העצמי נוצר במהלך הפדרליזציה של בלגיה, בעיקר בהתאם לחלוקה לשונית, בשנות ה-80 וה-90. לממשלה הנבחרת שלו יש סמכויות בנוגע לתחומים נרחבים כמו חקלאות, תחבורה וסחר חוץ. הוא נהנה מתעשייה משגשגת, הכוללת ייצור מכוניות, כימיקלים ותרופות, ושיעור האבטלה בו עומד על כמחצית מזה של אזור ולוניה
שבדרום. בשנה שעברה, על רקע הקשיים הפוליטיים בבלגיה, הועלתה ברצינות האפשרות ששני האזורים ייפרדו זה מזה ויהפכו למדינות עצמאיות.
חבל פדניה באיטליה / "הליגה הצפונית של איטליה" נוסדה בניסיון להפריד את האזור הצפוני המתועש יותר של המדינה מהדרום המפותח פחות, וליצור אזור חדש הנקרא "פדניה". הליגה היא מתנגדת חריפה של צעדי הצנע שמנהיג ראש ממשלת איטליה, מריו מונטי, ומתחה בעבר ביקורת עקבית על מוסדות האיחוד האירופי.