יחודש הפינוי בדיור הציבורי: 'חיים בפחד ואי ודאות'
אחרי שהוחלט להקפיא את פינוי הדיירים בעקבות המקרה של משה סילמן, החליט שר השיכון לחדש את הפעילות נגד פולשים. דייר בסכנת פינוי: "הצו הוא נשק, אין לנו סיכוי. רוצים לזרוק אותנו לרחוב". הפורום למען הדיור הציבורי: מדיניות פושעת
משרד השיכון מתכוון לחדש את פינוי הדיירים בדיור הציבורי לאחר שפגה "תקופת ההקפאה" בחגים. כך החליט שר השיכון אריאל אטיאס. במשרד השיכון אומרים כי פינוים של פולשים שאינם זכאים לדירות הדיור הציבורי יימשך ואולם פינויים של זכאים שצברו חובות יצומצם מאוד. בפורום למען הדיור הציבורי תקפו את החלטתו של שר השיכון וטענו כי "ההחלטה היא המשך המדיניות הפושעת של משרד השיכון והעומד בראשו כלפי השכבות המוחלשות אותם מתיימר השר לייצג". ההחלטה על הקפאת הפינויים התקבלה בעקבות מותו של משה סילמן, שהצית את עצמו והאשים בין היתר את משרד השיכון באחריות למצבו.
עוד בחדשות ynet:
- בוטל נוהל "אורות אדומים" שהחל בגלל סילמן
- איפה סטודנטים מרוצים? אוניברסיטאות בתחתית
- אובמה מול רומני, טייק 2: גם ישראל תעלה לבמה
דו"חות של מבקר המדינה והכנסת מהשנים האחרונות קבעו כי מערך הדיור הציבורי למעשה קרס. כיום ממתינים 2,400 זכאים לדירות. מדובר במשפחות חד-הוריות, משפחות שבהן שני בני זוג עם שלושה ילדים ומעלה, ובעלי נכויות קשות שעומדים בקריטריונים המחמירים של משרד השיכון. בנוסף, לפי משרד הקליטה, יותר מ-27 אלף עולים ממתינים לדירות בדיור הציבורי. ההערכה היא כי לפחות מאות שמבקשים מדי שנה זכאות לקבלת דירה נדחים בשל הקריטריונים הקשוחים ועוד אלפי בקשות לסיוע בשכר דירה נדחות.
במשרד השיכון הסבירו כי הפינויים יתמקדו בדיירים המוגדרים "פולשים", שמספרם נאמד בכ-150 בכל שנה, אך לפי גרסת משרד השיכון אלו "דיירים שאינם זכאים לדירות הדיור הציבורי שבבעלות המדינה משתלטים על דירות ובכך 'תופסים' את מקומם של זכאים הנמצאים במצוקה וממתינים שנים רבות לדירה". במשרד הדגישו כי "בפסקי דין נגד פולשים מחייבים בתי המשפט את הפינוי, משרד השיכון אינו מעל החוק", והוסיפו כי למשרד אין שיקול דעת "במקרים בהם מי שאינו זכאי לוקח בכוח הזרוע דירות המיועדות לזכאים ".
מנגד טוענים בפורום לדיור הציבורי כי גם הליכי הפינוי של זכאים "בעלי חובות", שמספרם נאמד בכ-15-20 בשנה, נמשכים לעת עתה. בעניין חידוש הפינוי של פולשים אומרים בפורום כי "אין אבסורד גדול מכך שמשרד השיכון משקיע כסף בהשלכת אנשים לרחוב בטענה שהדירות המפונות ישמשו לאכלס זכאים. מה המשמעות של דאגה לנזקק דיור אחד אם המחיר הוא השלכת אחר לרחוב?", תוהים בפורום ומוסיפים: "איפה ההיגיון כשעדיין אין מספיק דירות, כשלאלפי אנשים אין איפה לגור וכשעדיין אין מדיניות דיור חברתית בישראל?".
משפחה בסכנת פינוי: "אין לנו לאן ללכת"
משפחת מנשה היא אחת המשפחות המוגדרות "פולשות". על פי צו הפינוי שתלוי נגדם יצטרכו איציק, לילי ובנם בן השלוש לפנות את ביתם בשבוע הבא, אחרת יפונו בכוח על פי החלטת בית המשפט שהתקבלה בשתי ערכאות, לאחר שפינוים נדחה בעבר. "אנחנו חיים בפחד וחוסר אונים קבוע", אמר בשיחה עם ynet איציק מנשה (35), "חודשים ארוכים חיינו בחוסר ודאות לגבי העתיד שלנו, כל הניסיונות לברר מה ההחלטה לגבינו לא צלחו, עכשיו יש לנו ידיעה אחת ברורה: משרד השיכון רוצה לזרוק אותנו לרחוב ולנו אין לאן ללכת".
משכורתם המשותפת של בני הזוג היא כ-8,000 שקלים בחודש, ומצבם הכלכלי התדרדר לאחר שעברו טיפולי הפריה קשים. בהמלצת הרופאים עזבו את דירת אמו של מנשה השייכת לחברת עמידר כדי שיוכלו להרות. "זו דירה שבה התגוררתי כל חיי ושילמתי עליה שכירות במשך 11 שנה, אך מאז שאמי נפטרה וכבר בזמן השבעה קיבלתי צו לפינו שסותר את זכותי כבן ממשיך", סיפר מנשה,
"הצו הוא נשק שמשרד השיכון מפעיל נגדנו, כל זאת כשבבית המשפט אנחנו חסרי סיכוי להגנה מול סוללה של עורכי דין שמציבה החברה המשכנת".
גורמים במשרד השיכון אמרו ל-ynet כי "מצער להיווכח שהפעילים משתמשים בשר כשכפ"צ במאבק מול משרד האוצר". לדבריהם, "שר השיכון אריאל אטיאס שם בראש מעייניו את המלחמה למען הדיור הציבורי. אטיאס נאבק מול משרד האוצר והגיע גם להישגים משמעותיים ובראשם הגדלת שכר הדירה לממתינים לדיור הציבורי, תוספת של מאות מיליוני שקלים ורכישת דירות חדשות לראשונה מזה עשרים שנה". הגורמים הוסיפו כי "בנוסף, אטיאס נאבק מול האוצר על קידום חוק למען הקצאת 5% מיחידות הדיור בכל בנייה חדשה לטובת הדיור הציבורי".