בעבודה ובליכוד: עופר עיני יחרוץ לא מעט גורלות
בשקט, מאחורי הקלעים וללא כותרות גדולות נהנה יו"ר ההסתדרות מכוח פוליטי עצום בדמות חברי ארגון העובדים שהתפקדו לשתי המפלגות. ממליך המלכים של הפוליטיקה הישראלית מרכיב רשימות "מומלצים" ו"מחוסלים". פרשנות
בהסתדרות עובדים בימים אלה שעות נוספות. אנשיו של היו"ר הכול יכול, עופר עיני, עסוקים בבניית מפת הכוחות בתוך הליכוד והעבודה – הכול לקראת הפריימריז להרכבת הרשימות לכנסת הבאה.
בחירות 2013 - לכל הכתבות ב-ynet
לצד קבלני הקולות וראשי הקבוצות, ולצד ראשי המפלגות, בנימין נתניהו ושלי יחימוביץ', צפוי עיני להיות אחד האנשים החזקים והמשפיעים בבחירות הקרובות. יש מי שכבר מכנים אותו ממליך המלכים, אך יו"ר ההסתדרות שומר בינתיים על הקלפים קרוב לחזה ולא ממהר להצהיר הצהרות.
כפי שזה נראה כעת, עשרות אלפי מתפקדים בליכוד ובעבודה נתונים להשפעתו, הישירה או העקיפה, של יו"ר ההסתדרות. עיני שולט באנשים דרך הסיעות בהסתדרות. בליכוד, אומרים בכירים בארגון העובדים, יש כ-40 אלף (מספר לא סופי) חברי הסתדרות. מתוכם, צפויים להגיע לקלפיות בין 12 ל-15 אלף. חלק גדול מהם ניתנים להשפעה, חלקם להשפעה מוחלטת.
בחירות בכותרות - כתבות נוספות
- מסתמן: בנו של בר-לב יתמודד במפלגת עבודה
- אשתו של ישי בבית הרב: "תתכונני לתסריט רע"
- פרס: שהבחירות יהיו סיעור מוחות, לא התנצחות
בעבודה יש לעיני כ-15 אלף איש, כמעט רבע ממספר המתפקדים. זהו כוח עצום, כמעט חסר תקדים. ההשפעה של עיני עליהם מכרעת, ולמרות שבבחירות האחרונות לראשות ההסתדרות היו כמה קבוצות שמרדו ביו"ר, לעיני אין מה לדאוג.
יו"ר ההסתדרות אמנם שומר לפי שעה על מרחק מהתקשורת, אך מאחורי הקלעים הוא ואנשיו עובדים על הרשימות. מי לחיים (לכנסת), ומי למוות פוליטי. מי לרשימה, ומי לשכחה. בעבודה הדברים די ברורים: עיני ויחימוביץ' עובדים יחד, צמוד-צמוד. עמיר פרץ ואיתן כבל, למשל, לא בדיוק יופיעו ברשימות המומלצים של עיני ויחימוביץ'. אבל הם מספיק חזקים והסיכוי שלא יבחרו נמוך.
אחרים, חדשים למשל, תלויים בשניים האלה, זקוקים להם כמו אוויר לנשימה. הם צריכים אותם כדי להיבחר, כדי להיות גבוה ברשימה. תוך זמן לא רב, רשימות המומלצים יהיו מוכנות, ויחל סחר המכר. עיני יהפוך למוקד עליה לרגל. כולם יבטיחו לו הבטחות, יבקשו את עזרתו. "עיני הוא השריף במפלגת העבודה", אומרים במפלגה. "עיני ויחימוביץ' מתואמים בגדול לגבי השמות, והם יקבעו יחד איך זה יעבוד".
בליכוד המצב מעט יותר מורכב. זו אינה מפלגת הבית של עיני, אך הקשר ההדוק שלו עם חיים כץ ואנשי הוועדים מקנים לו כוח פוליטי משמעותי. על פי הכללים הנהוגים בליכוד, המצביעים ידרשו לסמן 12 שמות. עיני מתכוון לדרוש מאנשיו להצביע בצורה מסודרת רק עבור שמונה.
"ארבעה", אומרים גורמים המקורבים ליו"ר ההסתדרות. "הם לשיקול דעתם של המצביעים". בימים הקרובים יגובשו רשימות ה"מומלצים" או ה"חיסולים", ולאחר שיתברר מי המועמדים ייקבעו השמות שיזכו לתמיכה. "מי שעיני לא יתמוך בו, ספק אם ייכנס לרשימה", אומרים מקורבים ליו"ר ההסתדרות. "הכוח שלו גדול מאוד, והקבוצה מאורגנת היטב".
השפעה גם במפלגת השלטון
גם המועמדים בליכוד מודעים לכוחו של עיני והם סופרים אותו לצד אנשי יש"ע, אנשי פייגלין, הוותיקים וראשי הקבוצות והפקודים הגדולים. "עיני ישפיע מאוד בבחירות האלה", מעריך אחד הח"כים הבולטים בליכוד. "יש לו הרבה מאוד השפעה, והרבה מאוד אנשים. עיני פיזר לאורך השנים את הכוח שלו בכמה מפלגות, ויש לו אנשים גם בעבודה, גם בליכוד וגם בקדימה. הוא רצה להשפיע על כולם, לשחק בכל המגרשים, ובפריימריס האלה, שבהן צפוי קרב קשה ביותר בין המועמדים – הוא יהיה שחקן בולט ביותר".בימים האחרונים גברו בליכוד הלחצים על ראש הממשלה ועל אנשיו לא לקיים הצבעה ממוחשבת ולחזור לשיטת הפתקים. נתניהו, המעוניין להגדיל את אחוזי ההצבעה כדי להקטין את כוחו של פייגלין ושל אנשי האגף הימני, הורה להגדיל משמעותית את מספר מסכי ההצבעה – מ-300 בפעם הקודמת, לכאלף בבחירות האלה.
"מי שלא פופולרי בקרב המתפקדים החופשיים", אמר שר בכיר בליכוד, "רוצה לחזור לפתקים. הפתקים זה דילים, רשימות סגורות שאנשים מביאים מהבית. כמה שרים וחברי כנסת רוצים לסגור דילים עם אנשי השטח הבכירים ולדאוג לכך שיהיו רשימות סדורות. הקרב כל כך קשה בליכוד, שהיום נלחמים אפילו על הפתקים".
עופר עיני, המושך בחוטים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים