מספרי העוני: 'תלמידים מודים בבוקר שהם רעבים'
מנהלי בתי ספר ועמותות לחלוקת מזון מתארים מצב חמור, שבו מתערבבים יחד נתונים כלכליים קשים עם ביורוקרטיה ממשלתית מכעיסה. "היום מבקשים פירות וירקות, כי אנשים לא מסוגלים לשלם אפילו עבור המצרכים הכי בסיסיים"
"לא מדובר ברעב כמו באפריקה, אבל יותר ויותר אנשים עובדים וזוגות צעירים מספרים שכדי לממן את כל התשלומים האחרים הם חייבים לחסוך במזון", כך העיד אמש (יום ד') שי דברוף מעמותת "לקט ישראל". על רקע פרסום נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם 31% מהישראלים נמצאו בסיכון לעוני בשנת 2010, מתאר דברוף מציאות עגומה, לחץ מאמיר וקריסה הלכה למעשה של מעמד הביניים.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
"אנחנו רואים בשטח שהמצב הולך ומחמיר", אמר ל-ynet דברוף, שעמותתו מספקת מזון לכ-180 ארגונים ומצילה כ-600 טון מזון בחודש. "יש לחץ מהעמותות לקבל יותר ויותר מזון. אם הדרישה פעם הייתה למוצרים יבשים, היום מבקשים פירות וירקות, כי אנשים לא מסוגלים לשלם אפילו עבור המצרכים הכי בסיסיים".
על פי נתוני הלשכה, שפורסמו לרגל היום הבינלאומי למלחמה בעוני, שיעור הסיכון לעוני בקרב ילדים בישראל היה גבוה
לעומת מדינות האיחוד האירופי - 40% כאן לעומת 20% באיחוד. 31% מהישראלים נמצאו בסיכון לעוני - הנתון הגבוה מבין המדינות המתועשות החברות בארגון OECD - לעומת 27% בשנת 2000 ולעומת 16% בממוצע באיחוד האירופי.
ש', מנהל בית ספר באחת מערי הפריפריה בדרום, לא היה זקוק למספרים, והוא לא רואה רק את הסיכון לעוני. "את המציאות הזאת אני מכיר בכל יום מקרוב", אמר. "לא מעט תלמידים אומרים לנו כשהם מגיעים בבוקר 'אנחנו רעבים', ככה, בצורה הכי פשוטה". לדבריו, "אלו ילדים מגילאי 14 שמספרים ללא בושה שאין מה לאכול בבית. האבא והאמא עובדים בשכר מינימום שעות ארוכות, המקרר ריק ואין מי שיכול או דואג למלא אותו".
דו"ח הביטוח הלאומי מ-2011 מצא כי כ-10 אחוז מאזרחי ישראל סובלים מ"אי-ביטחון תזונתי ניכר", כלומר מחוסר היכולת לאכול את מה שאתה רוצה כשאתה רוצה (בניכוי מי שעושה
דיאטה – ע.א). רוב המומחים שעוסקים בנושא מסכימים כי לא מדובר ברעב, אלא בבנים למשפחות שחוסכות על אוכל ורוכשות רק את המאכלים הזולים ביותר.
על אף הנתון הגבוה, נותר התחום פרוץ ובלתי מוסדר. עתירות הוגשו לבג"ץ, המלצות ועדות מקצועיות נותרו על הנייר ומכרזים יעודיים בוטלו. עימות מתוקשר של שר הרווחה הפורש, משה כחלון, עם עמותות הסיוע יצר הבטחה לתוספת תקציב אך הכסף נותר תקוע ובארגונים מדווחים על דאגה הולכת וגוברת.
"כרגע זה עומד במצב של אין מצב", תיאר גידי כרוך, מנכ"ל עמותת לקט ישראל, תוך שהוא קורא לציבור להשתתף בשבוע הבא בקטיף ירקות בנהלל. "מאז ההכרזה בקיץ שום דבר לא התקדם. ביקשנו להיפגש עם מנכ"ל משרד הרווחה והתשובה הייתה שאין טעם בפגישה מאחר שאין תקציב ל-2013".
עו"ד ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, סבור כי "ערב תקופה של מערכת בחירות, האתגר המרכזי של המפלגות השונות יהיה להתחייב על סדר יום חברתי, שבמרכזו תוכנית חירום לאומית לצמצום העוני והפערים החברתיים". לעומתו, סבור רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד" כי "הגיע הזמן שעמותות המזון יעשו מה שהבטיחו לעשות לפני מספר חודשים - להיאבק לקבלת התקציב גם במחיר השבתת חלוקת המזון".