שתף קטע נבחר

החורף קרב: יהיו לכם מספיק מים חמים?

בלילות כבר קריר וכל הסימנים מעידים שהחורף מעבר לפינה. כדי שתוכלו ליהנות ממים חמים בחודשים הקרים, כדאי להתכונן כבר עכשיו. כל מה שאתם צריכים לדעת על דודי חשמל ושמש

אחת ההחלטות החשובות בתולדות המדינה התקבלה בשנת 1976, כאשר נקבע בחוק שבכל דירה ובית מגורים בעלי תשתית מתאימה יותקן דוד שמש. ההחלטה הפכה את ישראל למובילה עולמית בתחום האנרגיה הסולארית. נכון להיום, בכמעט 90% מבתי האב בארץ מותקנים דודי שמש. אלו מייצרים כ-3%-4% מתפוקת החשמל של המדינה, חוסכים למשק ולסביבה כ-2 מיליון חביות נפט בשנה. אגב, המדינה השנייה שבה חוקק חוק דומה היא ספרד, בשנת 2006 – 30 שנה אחרי ישראל.

 

החלטה נוספת חשובה שהתקבלה בתחום יצאה השבוע לפועל, כמשרד האנרגיה והמים פירסם מכרז לבחירת ספקים שיחליפו את דודי החשמל הישנים במערכות חסכונית ויעילות יותר לחימום המים. הספקים שייבחרו יחליפו כ-14,500 דודי חשמל ישנים.

 

עוד על דודי שמש וחשמל:

אחרי המקרר והמזגן
מבצע להחלפת דודי חשמל / רן רימון
משרד האנרגיה והמים פירסם מכרז לבחירת ספקים שיחליפו את דוד החשמל הישן במערכת שמש חסכונית ויעילה לחימום המים. הספקים שייבחרו יחליפו כ-14,500 דודי חשמל ישנים
לכתבה המלאה

 

הבעיות עם המים החמים בארץ מתחילות בחודשי הסתיו ובעיקר החורף, כאשר השמש הופכת לפחות חזקה וזמינה. יעילותו של דוד השמש פוחתת, ובמקומו גובר השימוש בדוד החשמלי היקר לשימוש (שידוע גם בשמו העממי – ה"בוילר"). התקלות לא מאחרות להגיע.

 

ענני סערה ומקלחת חמה

"עד כמה שזה מעצבן, דווקא בחודשים הקרים מתרחשות רוב התקלות במערכות חימום המים הביתיות", אומר שחר עזורי, טכנאי דודי חשמל ושמש, העוסק בתחום 39 שנים, מאז שהיה נער.

 

"כשחושבים על כך, זה לא מפתיע", מוסיף עזורי, "אלו החודשים שבהם אנו משתמשים המון בדוד החשמלי, מה שיוצר בו בלאי ושחיקה. במקביל, התנאים הסביבתיים נוחים להיווצרות בעיות – רוח, לחות, גשם וברקים, המעודדים מגוון תקלות - קצרים, שריפה של גופי החימום, שחיקת תרמוסטט, היווצרות אבנית, דוודים שעפים ברוח ועוד...".

 


תיקון דודי חשמל ושמש: מחירון מומלץ

תיקון דודי חשמל ושמש: מחירון מומלץ באתר המקצוענים
סוג עבודה מחיר מומלץ
החלפת/תיקון גוף חימום 350-200
החלפת/תיקון פלאנג' (מאיץ חום) 600-300
החלפת/תיקון טיימר 400-200
החלפת/תיקון מסנן אבנית 400-200
החלפת/תיקון ווסת חום (תרמוסטט) 400-200
שטיפת קולטים 300-150
ניקוי אבנית לדוד 200-150
תיקון צנרת 400-200
טיפול תקופתי (שטיפת קולטים, הסרת אבנית, החלפת פלאנג') 800-500

*המחירים עשויים להשתנות בהתאם לתנאי השטח, טיב הבעיה וסוג הרכיבים

 

בעיה נוספת שעמה מתמודד עזורי שוב ושוב היא תיקון הנזקים שגרמו בעלי מקצוע חובבנים. "זו בעיה אמיתית", הוא אומר. "יש בתחום הרבה חאפרים שעושים יותר נזק מתועלת, ועל הדרך מוציאים שם רע לכל הטכנאים. הם לא פותרים את הבעיות שלשמן נשכרו, והתוצאה היא שהצרכן משלם פעמיים – פעם לחאפר ופעם לטכנאי מקצועי שיפתור את הבעיה באמת".

 

"הבעיות האמיתיות מתחילות כאשר החאפרים נשכרים כדי לבצע התקנת דוד. לא רק שדוד שלא הותקן כראוי לא יחמם, הוא גם עלול לגרום לנזקי רטיבות וליצור קצר חשמלי שמסכן חיים, לפיכך קריטי לשכור טכנאי דוודים ממקור שאפשר לסמוך עליו", מסביר עזורי.

 

דוודים בחורף: להיערך, לחסוך, ליהנות

עלות הפעלת הדוד החשמלי מתקרבת לשקל לשעה - סכום שמצטבר למאות, ואפילו אלפי שקלים בשנה. במקביל, כל הפעלה של הדוד החשמלי יוצרת בו בלאי, שמקרב את הצורך בתיקון או טיפול.

 

שימוש מושכל בדוד יאפשר לכם לחסוך כסף רב - בדקו כמה זמן צריך להפעיל את הדוד כדי שיהיו מים חמים לכל המשפחה, וסגרו אותו בתום פרק זמן זה. בנוסף, מומלץ להתקין מד זמן (טיימר) שמכבה את הדוד באופן אוטומטי בתום הזמן שהגדרתם.

 

 (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

 

אסור לשכוח שגם בשיא החורף הישראלי יש לא מעט ימי שמש. בימים החמים יותר, דוד השמש יכול לחמם מים שיספיקו למספר מקלחות. לפיכך, בימים החמימים בדקו את טמפרטורת המים לפני שתדליקו את הבוילר. במקביל, ניתן לעזור לדוד השמש להיות אפקטיבי יותר באמצעות מספר פעולות פשוטות:

 

  • שטיפת קולטים: הקולטים הסולאריים מתכסים אבק ולכלוך שגורעים מיעילותם. לפני החורף יש לעלות לגג (אם אין בכך סיכון) ולשטוף בעדינות את הקולטים בעזרת מטלית או ספוג.

 

  • ניקוי אבנית: עם חלוף הזמן הקולטים ופנים הדוד מתכסים באבנית. מומלץ לקרוא לטכנאי שיסיר את האבנית, ועל הדרך יתקין גם מסנן אבנית שמפחית את היווצרותה.

 

  • החלפת מאיץ החום (פלאנג'): מכלול הרכיבים שאחראי על פעולת חימום המים, ומתבלה מהר יחסית. אחת ל-3-2 שנים מומלץ להחליף את מאיץ החום. עלות ההחלפה 600-300 שקל, אך היא צפויה לחסוך הרבה מעבר לכך.

 

מומלץ להזמין טכנאי לטיפול תקופתי לפני החורף, שכולל את כל הפעולות הללו (800-500 שקל). חשוב גם לבקש ממנו שיחזק את הדוד והקולטים למקומם, כדי למנוע מהם לעוף ברוח.

 

הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים

פורסם לראשונה 18/10/2012 17:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
דוד חשמלי ולמרגלותיו קולטן סולארי
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים