שתף קטע נבחר

 

כיצד קבעו מתי תיקרא כל פרשה?

שאלה:

 

כיצד נקבע איזו פרשה נקראת מתי, ומה ההקשר ההיסטורי והעכשווי? (עודד, מרכז)

 

תשובה:

 

קריאת התורה לפי פרשות נהוגה בעם ישראל מתקופה קדומה, כאשר חלוקת הפרשות המקובלת החלה ביהדות בבל - בניגוד למנהג יהודי ארץ ישראל, שהיו עוברים על התורה במשך שלוש שנים וחצי‏.

 

החלוקה לפרשות השבוע לא נקבעה מתוך התאמה קונקרטית בין נושאי הפרשה לבין אירועים היסטוריים. הרעיון המנחה היה להתחיל בקריאת התורה מיד לאחר החגים של תחילת השנה, ולסיים את הקריאה בפרק זמן של שנה אחת. ככלל, פרשות השבוע אינן מתאימות בהכרח למחזור החגים, אולם בנוסף על הפרשות קוראים קריאות מיוחדות לרגל החגים, בנושאים הקשורים לעניינו של החג.

 

עם זאת, ישנן פרשות מסוימות שיש התאמה רבה בין תכניהן לבין ימים מיוחדים בשנה הצמודים אליהן. להלן שלוש דוגמאות בולטות: פרשת "פקודי" העוסקת בסיום הקמת המשכן נקראת פעמים רבות לקראת ראש חודש ניסן, שבו המשכן הוקם. פרשת "דברים" נקראת תמיד בשבת שלפני תשעה באב, ובה קוראים את הפסוק "איכה אשא לבדי טורחכם משאכם וריבכם", הרומז לחורבן ולמגילת איכה. ופרשת "נצבים" המכילה את נושא התשובה נקראת בימי התשובה, לפני ראש השנה.

 

באשר להתאמה בין הפרשה לבין אירועים עכשוויים – זוהי מלאכתם של רבנים ודרשנים העושים התאמה זו. כיוון שהתורה היא תורת חיים, והואיל ופרשותיה, על פירושיהן הרבים, הן אוקיינוס עצום של דברי תורה, חכמה ומוסר, ניתן לדלות על נקלה זיקות והתאמות בין הפרשות ובין אירועים שונים.

 

בכל מקרה, על כל לומד ודורש לעשות זאת בזהירות ומתוך ניסיון אמיתי להישאר נאמן למקורות. לא לכפות הבנות מסולפות על התורה ופירושיה בהתאם להתרחשויות, ולא להפיק ממנה מסרים להווה בצורה מאולצת, מלאכותית ומגמתית.

 

(משיב: הרב רונן לוביץ')

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים