שתף קטע נבחר
 

כמה עולה לזכות באליפות אירופה בשחמט?

השחמטאים המובחרים בעולם התכנסו באילת לקרב על התואר שהלך כמו בכל ספורט, למי שיש יותר כסף להשקיע ברכש. כאן היו אלה האזרים שממומנים על ידי כספי נפט וגלקטיקוס הנשים ממונטה קרלו. וגם: למה השרה לבנת לא הגיעה לאירוע?

"אנחנו מאחלים לכם חופשה נעימה באילת, תודה שטסתם איתנו ובהצלחה לכל ספורטאי אל-על שהגיעו להשתתף בספורטיאדה, תביאו לנו הרבה כבוד", כך חתם דייל חברת התעופה את טיסת הבוקר לאילת. את 8,000 הספורטאים החובבים שהגיעו להשתתף באליפות ה-32 של מרכז הפועל היה ניתן להרגיש ולשמוע בכל רחבי העיר: "יש לי את זה בכדורסל, לפני 15 שנה הייתי מצוינת", הבטיחה אשה לחברותיה באחד מבתי הקפה, תוך כדי אכילת קוראסון.

 

את מאות המקצוענים שהגיעו השבוע לעיר כדי לקחת חלק באליפות אירופה למועדונים בשחמט, היה קשה יותר לשמוע. רובם נשארו ספונים בחדרים או התיישבו בלובי של בתי המלון כאשר הם בוהים במשך שעות בטאבלטים ובמחשבים הניידים. המטרה: להתכונן כמה שיותר טוב לקראת המשחקים שחיכו להם מדי יום. דקות אחדות לפני השעה 15:00, 26 קבוצות של גברים ו-8 קבוצות של נשים כבר יושבות באולם גדול באחד מבתי המלון בעיר. לפני כל סיבוב שופט התחרות מוסר מספר הודעות טכניות בשתי שפות – אנגלית ורוסית כמובן.

 


 

שיטת המשחקים פשוטה יחסית: כל קבוצה מציבה שישה שחקנים המתמודדים על שישה לוחות. השחקן הטוב ביותר ממוקם בלוח הראשון וכך הלאה. הקבוצה ששחקניה זכו ביותר ניצחונות מקבלת שתי נקודות, במקרה של שוויון מלא מקבלת כל אחת מהקבוצות נקודה אחת. בדומה לכדורגל, גם בשחמט, ניצחון 0:6 לא שווה הרבה יותר מאשר ניצחון 3.5-2.5. בניגוד לשחמט חובבני, במשחק המקצועני מרבית המשחקים בכלל מסתיימים בתיקו, לכן על-מנת להוסיף עניין לתחרות קבעו המארגנים כי על שחקנים מותר להגיע לתיקו בהסכמה רק לאחר שביצעו 40 מהלכים על הלוח.

 

"זו ליגת האלופות של השחמט", חזרו והדגישו מארגני האירוע פעם אחרי פעם ואכן חלק גדול מהשחמטאים הטובים בעולם וביניהם בוריס גלפנד, הישראלי (נחזור אליו בהמשך), הגיעו לאילת. למרות זאת, בתחרות הזו היה משהו מוזר, הרי כפי שיודע כל חובב שחמט הוא משחק של יחידים – שני שחקנים מתמודדים על לוח אחד ועל כך גם מבוססת שיטת הדירוג העולמי. השחקנים מתחרים בשורה ארוכה של טורנירים לאורך השנה ומקבלים עליהם ניקוד (השיטה כאן דומה באופן יחסי למה שחובבי הספורט מכירים מהטניס). מרבית הצמרת העולמית כלל לא מתחרה במשחקי הליגה המקומית שנערכים במדינות השונות אחת לשבוע.

 

אלפי דולרים לשבעה משחקים

אבל באליפות אירופה החוקים משתנים לכל קבוצה מותר לגייס איזה שחקנים שעולים על רוחה, ללא קשר אם הם זרים או מקומיים – התוצאה: מסע רכש לשבוע ימים בלבד. המועדונים הגדולים בעולם, מרביתם מרוסיה, אזרבייג'אן וגם מישראל מוכנים לשלם אלפי דולרים לשבוע אחד של משחקים, על-מנת לשכנע את כוכבי השחמט להתמודד בשורותיהם.

 

על-פי חלק מההערכות קבוצה שמעוניינת לזכות בתואר האירופי תצטרך להשקיע למעלה מ-80 אלף יורו שיתחלק ברובו בין השחקנים, כאשר זכייה באליפות מזכה כמובן את הכוכבים בבונוס נאה. חלק גדול מהכוכבים "הזרים" מעולם לא ביקרו במועדון אותו הם מייצגים למספר ימים.

 

קבוצת "המיליונרים" של האליפות הזו הייתה "קלאב סוקר" מאזרבייג'אן שהחתימה כמה מהשחקנים הטובים בעולם, ביניהם אמיל סוטובסקי הישראלי. המימון: באדיבות חברת הנפט הלאומית של אזרבייג'אן. המאמן שלה ולדימיר טומקוב, התבונן לאורך כל התחרות בדאגה על הלוחות של שחקניו, במשך שנים הוא מגייס את טובי השחמטאים לקבוצה שלו, אבל בכל פעם הגביע חומק לו. השנה כמעט "הישראלים" מאשדוד כמעט גנבו לו את התואר כאשר ניצחו את האזרים במחזור הראשון.

 

"שחמט זה לא כדורגל ולא כדורסל, אבל זה מעניין רבים באזרבייג'אן ובעיקר אנשים עשירים", מסביר טומקוב את מסע הרכש. הוא מסרב לגלות כמה מרוויחים הכוכבים שלו, אבל לא חושש להודות כי מדובר בסכומים נאים ביחס לתחום השחמט. למרות זאת, הוא מדגיש כי המועדון שלו שומר על נוסחה ברורה 50 אחוז מהשחקנים מקומיים והיתר זרים.

 

קבוצת המיליונרים מאזרבייג'אן הצליחה לנצח בשישה מתוך שבעה מפגשים, בדיוק כמו המועדון מסנט פטרסבורג. רגע אחרי שהשחקן האחרון הניח את הכלים התחילה הדרמה הגדולה השופטים והשחקנים רצו אל המחשב, שקבע באמצעות שיטה להתרת שוויון נקודות (מעין הפרש שערים בגרסה מורכבת), כי התואר שייך לאזרים.

 

טומקוב והמיליונרים (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט) (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)
טומקוב והמיליונרים(צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)

 

הפאדיחה של גלפנד

אבל השנה גם בישראל פתחו את הכיס ומועדון אשדוד הצליח לגייס לשורותיו ארבעה שחקנים זרים מהשורה הראשונה מה שהספיק לה כדי לסיים במקום ה-6 כאשר רק הפסד לסגנית אלופה הרוסית מנע מהאשדודים לזכות במדליה. לאורך מרבית המשחקים התמודדו בשורותיה שני ישראלים בלבד וגם הם בלוחות הנמוכים יותר. "כמו שמכבי תל אביב לוקחת זרים, כך גם השחמט פועל, זה מוכיח את החוסן של המועדון" מסביר מנהל המועדון האשדודי ויושב ראש איגוד השחמט משה שלו.

 

במסגרת מסעות הרכש של קבוצות הצמרת מצא את עצמו גם בוריס גלפנד הישראלי, משחק עבור אחד המועדונים הרוסים ומספק את ההפתעה הגדולה של הטורניר. באחד הסיבובים הראשונים הפסיד סגן אלוף העולם לסיימון וויליאמס, שנחשב עד אותו הרגע לאלמוני למדי. "זה כמו שרפאל נדאל יפסיד פתאום למדורג 400 בעולם", הסביר אחד הישראלים בתחרות. גלפנד הוא אולי סלב במונחים מקומיים, אבל באולם התחרויות, מלבד כמה ישראלים שבאו לראות את "הפלא" שכיכב במהדורות החדשות, לא הורגשה תכונה מיוחדת סביבו.

 

המטאור הסיני

אם התחרות בין הגברים הייתה צמודה, אז אצל הנשים המשחק לא היה ממש הגון. מועדון השחמט של מונטה קרלו החליט פשוט להחתים בשורתיו שלוש מתוך ארבע השחקניות הטובות בעולם כאשר בראשן הוי פאן הסינית. פאן בת ה-18, זכתה לסיקור נרחב כבר בגיל 14, כאשר קיבלה תואר של רב אמן לגברים (התואר השחמטאי הגבוה ביותר). היא וחברותיה לקבוצה היו יכולות בקלות להשתלב כמעט בכל קבוצה בצמרת התחרות הפתוחה, או במילים אחרות התחרות לגברים, אך גם כאן הכסף ובעלי ההון מדברים.

 

הקבוצה ממונטה קרלו ממומנת על-ידי בעל הון הולנדי, שחלק מעסקיו פועלים מתוך מונקו. על-מנת לאפשר לו לפעול בנסיכות הוא התבקש להשקיע במיזם מקומי ובחר בשחמט, או ליתר דיוק בשחמט הנשי. במשך חמש השנים האחרונות הוא משגר לאליפות אירופה למועדונים את מיטב השחקניות ובדרך כלל זוכה בתואר. "הספונסר שלנו רוצה לנצח ובנשים זה זול יותר מאשר אצל הגברים", הסביר וילי אקליקי, אחד מאנשי המועדון, שבשנים האחרונות מתגורר בירושלים. אקליקי הוסיף כי גיוס של קבוצה לאליפות הנשים עולם 25 אלף יורו בלבד, סכום פעוט ביחס למשאבים שנדרשים לטורניר הגברים. אקליקי מסביר כי השחקניות שלו יכלו אולי להתברג במרכז טבלת הגברים, אבל במועדון העדיפו לזכות בתואר הנשי ולא להעמיד את השחמטאיות במבחן.

 

האזרים חוגגים (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט) (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)
האזרים חוגגים(צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)

 

אבל השחמטאיות ממונטה קרלו בלטו בשטח מסיבה נוספת, זו הייתה כמעט הקבוצה היחידה בטורניר בה השחקנים לא דיברו האחד עם השני ברוסית: סינית, הודית, סלובנית, שוודית וצרפתית, הרכיבו את הנבחרת שזכתה בקלות בתואר. "רצינו והצלחנו לעזור לשחמט הנשי ובנוסף זו הקבוצה המערבית היחידה בתחרות הזו", ציין אקליקי.

 

גם ברגעי השיא של התחרות הזו מילאו את האולם עשרות צופים בלבד, כאשר מרביתם הכירו את חלק מהשחקנים באופן אישי. ברחבי העולם לעומת זאת כל חובב שחמט יכול היה לראות את גיבוריו נאבקים על הלוח. ערוץ הטלוויזיה האינטרנטי chess tv, מילא את אולם התחרויות במצלמות והעביר בשידור ישיר את הקרבות הבולטים של האליפות הזו. בעידן בו תוכנית טלוויזיה העולם על שעה היא תופעה נדירה מעניין לראות כיצד חובבים מושבעים צופים במשחק שחמט במחשב הבייתי שלהם במשך חמש שעות.

 

שחמטאי אשדוד  (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט) (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)
שחמטאי אשדוד (צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט)

 

שחמט הוא אולי לא תחום שמצטלם היטב כמו כדורגל, כדורסל או אפילו סנוקר, אבל צריך להודות על האמת זהו כי זהו כנראה הענף היחיד בו ישראל תוכל לארח את אליפות אירופה למועדונים לבוגרים מצד אחד ולהצמיח סגן אלוף עולם מצד שני וכל זה באותה השנה. למרות זאת, כנראה שאת מקבלי ההחלטות בישראל זה לא מרשים במיוחד: "אנחנו עדיין יורקים דם כדי לממן את האירוע הזה, אנחנו זקוקים לסיוע ואין כאן בקשת נדבות", אמר יושב ראש האיגוד הישראלי לקראת סיום האירוע. אגב בהזמנות לטקס הסיום התחרות הזו הובטח כי גם שרת הספורט לימור לבנת תגיע לברך, אך זו החליטה לבטל את הופעתה. "הסבירו לנו שהיא צריכה להיעדר בגלל הפריימריז", אמרו אנשי האיגוד. כמו שכבר ציינו, שחמט כנראה לא מצטלם הכי טוב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט
גלפנד במצוקה
צילום: נ. קרלוביץ׳/איגוד השחמט
מומלצים