שתף קטע נבחר

 

ניצולה מוורשה על תמונות הגטו: חיה את זה מחדש

התמונות של הצלם הגרמני הוגו ייגר, שפורסמו ב-ynet גרמו לז'וטה הרטמן מחולון לחוות מחדש את שעברה לפני 70 שנה בגטו ורשה. "ידענו על מחנות ההשמדה, האמנו לכל מה שסיפרו לנו", אומרת הניצולה שחוגגת היום 90

ניצולת השואה ז'וטה הרטמן מחולון חוגגת היום יום הולדת 90. בעוד מדינה שלמה נחשפה אתמול (יום ה') לתמונות של הצלם הגרמני הוגו ייגר, עבור הניצולה מגטו ורשה מדובר במציאות יום יומית. "אני 70 שנה לא שם, אבל לא באמת עזבתי את הגטו. כשאני מסתכלת על התמונות האלה עכשיו אני כל הזמן חיה את זה מחדש, אם בחיים או בחלום", היא אומרת.

 

עוד בחדשות ynet:

 

ייגר קיבל גישה לצמרת ההנהגה של גרמניה הנאצית, ותיעד את גטאות ורשה וקוטנו בשנים 1939-1940 בטכנולוגיות מתקדמות של צילום וצבע ותלת ממד. בתמונות ניתן לראות נשים מאופרות ומחייכות, גברים יהודים משוחחים עם גרמנים ואנשים שעומדים בתור לפירות וירקות. כל התמונות צולמו על ידי ייגר, מי שכונה "הצלם של היטלר", ונקנו על ידי כתב מגזין "לייף".

 

מחייכות ושמחות בתוך הגטו (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מחייכות ושמחות בתוך הגטו(צילום: Gettyimages)

מייצרים שגרת חיים נורמלית (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מייצרים שגרת חיים נורמלית(צילום: Gettyimages)

 

ילדיה ונכדיה של הרטמן ראו יחד עמה את התמונות שפורסמו אתמול ב-ynet, ולדבריהם היא אינה מבחינה בכך שהן בצבע משום ש"היא מסתכלת על התמונות בצורה פשוטה יותר, מפני שקשה לה לתפוש שהיה אפשר בכלל לצלם לפני יותר מ-70 שנה תמונות בצורה שכזו".

 

הרטמן ציינה כי למרות ששהתה בגטו היא לא מזהה את האנשים המצולמים בתמונות. "אני כן יכולה לזהות את הרחובות ולהגיד מי בתמונה הוא יהודי ומי הגרמני", היא אומרת. "לחיות בגטו ורשה זה היה מצד אחד דוגמה לרצח ומצד שני דוגמה לחיים רגילים. כשהלכתי ברחובות הגטו אמרתי לעצמי 'כל הכבוד' על כך שהצלחנו לסדר לעצמנו חיים בכבוד ולעשות הכול כדי שהם יהיו דומים לחיים כמעט נורמלים".

 

לפני שנתיים: ז'וטה הרטמן מקבלת אזרחות כבוד מפולין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משוחחים עם הקצינים הגרמנים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
משוחחים עם הקצינים הגרמנים(צילום: Gettyimages)

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

עם השנים הצטרפה הרטמן לארגון הצבאי היהודי, לימים בית"ר. לדבריה, בתוך הגטו היו היהודים ערוכים למרד. "היינו מחולקים למפלגות ומדברים בינינו על המצב שלנו. ידענו על טרבלינקה וסוביבור, ידענו על מחנות ההשמדה", היא נזכרת. "מיד לאחר המשלוח הראשון של יהודי הגטו למחנה ההשמדה טרבלינקה שמענו מהפולנים משפטים כמו 'יש במשרפות ריח של היהודים, שנשרפים לקציצות'. האמנו לכל מה שסיפרו לנו. לעולם לא אשכח את הרמן גרינג, יושב ראש הרייכסטאג הגרמני, שאמר 'עד היהודי האחרון'.

 

לאחר תקופת החגים האחרונה שאלו נכדיה וניניה של הרטמן על אודות חייה בגטו. "היינו מכינים

שולחן ומברכים על כל דבר שהיה, גם על תפוח אדמה ומשתדלים לרקוד, לשיר ולשמוח ולקיים את מצוות החג והשבת עד כמה שהיה אפשר", סיפרה להם. "נהניתי להאזין בערב לסיפורים ולשירים מפי אמנים שונים בגטו".

 

היום, כאמור, היא חוגגת את יום הולדתה ה-90 עם משפחתה, שמונה שני ילדים, שישה נכדים וחמישה נינים. "בגטו אף פעם לא חשבתי על העתיד שלי. ראיתי את הרע בכל שנייה אבל היה בי את הכוח ואמרתי לעצמי שעד שלא יתפסו אותי - אני לוחמת", אמרה. "כשהנין שלי כתב לי 'איך עברת את השואה' זה היה בשבילי הכול. הילדים, הנכדים והנינים שלי כאילו הולכים איתי בגטו כשאני מספרת להם על עצמי בתקופה ההיא, וזה מרגש אותי תמיד מחדש".  

פורסם לראשונה 18/10/2012 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרטמן כיום. חמישה נינים
צילום: לירון-הילה הרטמן
בתקופת הגטו. השתדלו לשמוח
מומלצים