בכיר ביטחוני המקורב לחרירי נהרג בפיצוץ בביירות
שעות אחרי פיצוץ מכונית התופת בלבנון, מתברר היעד: וויסאם אל-חסן, האחראי על יחידת מודיעין שסיבכה את חיזבאללה וסוריה ברצח רפיק אל-חרירי. סונים הפגינו ושרפו צמיגים, חרירי הבן: "אסד אחראי". האלימות גולשת מסוריה ללבנון?
זה היה היעד של הפיגוע בלב ביירות: רשת הטלוויזיה הלבנונית "אל-ג'דיד" דיווחה הערב (יום ו') כי בכיר ביטחוני לבנוני, וויסאם אל-חסן, נהרג בפיצוץ מכונית התופת שאירע בצהריים בבירת לבנון. אל-חסן היה האחראי על יחידת עילית מודיעינית, ונחשב לאחראי על סיכול מזימת טרור שנחשפה לאחרונה. החשיפה הובילה למעצרו של פוליטיקאי לבנוני פרו-סורי. אל-חסן היה גם מקורב לראש ממשלת לבנון לשעבר, סעד אל-חרירי, ממובילי התנועה נגד המשטר הסורי בלבנון.
לפחות שמונה בני אדם נהרגו ו-78 נפצעו בפיצוץ המכונית בצהריים. המטען שהוטמן במכונית היה במשקל של 30 קילוגרמים. הפיצוץ העז אירע בשכונת אל-אשרפייה, אזור המזוהה עם העדה הנוצרית, והוא התרחש בסמוך למטה של ארגון המתנגד לנשיא סוריה, בשאר אסד.
המכונית התפוצצה כ-200 מטר ממטה מפלגת הפלנגות הלבנונית, המשתייכת ל"מחנה 14 במרס". מחנה זה מתנגד לארגון חיזבאללה ולמשטר הסורי של אסד, והוביל את המאבק לסילוק ההשפעה הסורית מלבנון אחרי רציחתו ב-2005 של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, שבשעתו נחשד כי בוצעה על-ידי המשטר הסורי.
החקירות שערכה היחידה בראשות אל-חסן שנרצח בפיגוע היום סיבכו בין השאר את סוריה וחיזבאללה בפרשת רפיק אל-חרירי. אל-חסן היה עוזרו של רפיק אל-חרירי, אביו של סעד אל-חרירי, וחשף ראיות למעורבות סוריה וחיזבאללה ברציחתו.
כשעתיים אחרי ההודעה על מותו של אל-חסן, האשים סעד אל-חרירי ישירות את אסד כי הוא עומד מאחורי הפיגוע שבו נרצח הבכיר הביטחוני. כשנשאל על-ידי ערוץ הטלוויזיה "אל-מוסתקבל" מי אחראי לרצח, השיב אל-חרירי: "בשאר חאפז אל-אסד", שמו המלא של נשיא סוריה. בכיר לבנוני שעבד לצדו של אל-חסן אמר: "הרצח שלו הוא פגיעה בראש. אנשי ממשל המתנגדים לאסד חשופים כולם לסכנת התנקשות. יהיה קל להתנקש בהם עכשיו או שהם יצטרכו לעזוב את המדינה. אל-חסן היה השומר שלהם".
ראש ממשלת לבנון המכהן, נג'יב מיקאתי, אמר כי ממשלתו מנסה לברר מי אחראי לפיגוע ואמר כי המבצעים יוענשו. בדמשק, שר ההסברה הסורי עומראן א-זועבי, אמר: "אנחנו מגנים את פיגוע הטרור הזה וכל פיגוע בכל מקום שבו הוא מתרחש. שום דבר לא מצדיק זאת". שעות אחרי הפיגוע דווח כי מפגינים סונים יצאו להפגין והבעירו צמיגים ברחבי לבנון במחאה על המעשה.
החשש: מלחמת האזרחים גולשת ללבנון
גם ארגון חיזבאללה פרסם הודעת גינוי לפיגוע. ארגונו של חסן נסראללה הביע "הלם רב" בעקבות מה שכינה "הפשע הטרוריסטי המצער". חיזבאללה קרע למנגנוני הביטחון של לבנון להשקיע כל מאמץ אפשרי כדי לחשוף את מבצעי הפיגוע ו"לגדוע את ידם" של אלה הרוצים לפגוע בביטחונה של לבנון. חיזבאללה קרא ללבנונים מכל הזרמים והפלגים להתלכד.
באזור שבו אירע הפיגוע נמצאים מטות נוספים של מפלגות מאותו ארגון גג אנטי-סורי. מכוניות רבות עלו באש בעקבות הפיצוץ, ונזק רב נגרם לרב הקומות הסמוך. לפי דיווחי כלי התקשורת המקומיים, תושבים נראו רצים בפניקה בחיפוש אחר קרוביהם, ואחרים סייעו לפנות את הפצועים לרכבי ההצלה. כוחות הביטחון סגרו את זירת הפיגוע.
הפיגוע בצהריים היה הפיגוע הגדול הראשון בביירות זה ארבע שנים. ב-2008 נהרגו שלושה בני אדם בפיצוץ שגרם נזק למכונית של הסגל הדיפלומטי האמריקני. הפיגוע הזה מגביר את החשש שמלחמת האזרחים בסוריה תגלוש ללבנון: בשנה האחרונה אירעו כמה סבבים של עימותים אלימים בטריפולי ובביירות בין תומכיו של אסד למתנגדיו, וקרבות ירי פרצו בין סונים לשיעים. בעימותים האלה נהרגו כמה בני אדם
ועשרות נפצעו.
המתיחות בין הסונים לשיעים בלבנון מבעבעת מאז תום מלחמת האזרחים שפקדה את המדינה בשנים 1975-1990, והיא הגיעה כמה פעמים לכדי אלימות של ממש מאז תחילת האלימות בסוריה. ארגון חיזבאללה, שהואשם בסופו של דבר על-ידי בית הדין של האו"ם ברצח רפיק אל-חרירי ולפי החשד מסייע גם למשטר אסד במלחמת האזרחים בסוריה, הזהיר בחודשים האחרונים כי התערבות בינלאומית בסכסוך בסוריה עלולה להצית מחדש מלחמה בין העדות בלבנון.
Read this article in English