בשל הפיגוע: תקיפת מכוניות בביירות, ירי בטריפולי
בלבנון מפנים אצבע מאשימה למשטר הסורי, אחרי פיצוץ מכונית התופת שבו נרצח בכיר המודיעין וויסאם אל-חסן, שסיכל פעולות טרור סוריות בלבנון וחזר רק שעות קודם לכן מפריז. סעד חרירי: "ברור כשמש מי רצח אותו, זה אסד". הפגנות מהבוקאע עד צידון
מחאות אלימות של אזרחים סונים פרצו אמש (יום ו') בכמה מערי לבנון בעקבות פיצוץ מכונית התופת שבו נהרג וויסאם אל-חסן, ראש יחידת עילית של המודיעין הלבנוני שנודע כמתנגד של המשטר הסורי. מפגינים שיצאו למחות על הפיגוע חסמו כבישים באזור הבוקאע שבמזרח לבנון, באזור אקר שבצפון ובשכונות בבירה ביירות ובצידון שבדרום.
עוד חדשות ב-ynet:
בעיר החוף טריפולי, שבה נרשמו מוקדם יותר השנה כמה סבבי עימותים קטלניים בין תומכיו של נשיא סוריה בשאר אסד למתנגדיו, נשמעו יריות מאז באב אל-תבאנה, אזור סוני. מוקדם יותר השנה נרשמו שם עימותים בין חמושים בשכונת ג'בל מוחסן, אזור שרבים מתושביו הם עלווים, כלומר בני העדה של אסד. עדי ראייה בביירות סיפרו כי מפגינים שם תקפו מכוניות חולפות.
לפחות שמונה בני אדם נהרגו ו-78 נפצעו בפיצוץ המכונית אתמול בצהריים בשכונת אל-אשרפייה שבמזרח ביירות, אזור המזוהה עם העדה הנוצרית. המטען שהוטמן במכונית היה במשקל של 30 קילוגרמים, והפיצוץ העז התרחש כ-200 מטרים בלבד ממטה מפלגת הפלנגות הלבנונית, המשתייכת ל"מחנה 14 במרס". מחנה זה מתנגד לארגון חיזבאללה ולמשטר הסורי של אסד, והוביל את המאבק לסילוק ההשפעה הסורית מלבנון אחרי רציחתו ב-2005 של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי.
אל-חסן שנהרג בפיצוץ היה האחראי על יחידת עילית מודיעינית, ונחשב לאחראי על סיכול מזימת טרור שנחשפה לאחרונה, מהלך שהוביל למעצרו של פוליטיקאי לבנוני פרו-סורי בשם מישל סמאחה. לפי גורם במשטרת לבנון, סמאחה הודה כי העביר באופן אישי חומרי נפץ מסוריה במכוניתו ללבנון, כדי להרוג אישים לבנונים בהתאם לפקודתה של דמשק.
אל-חסן היה גם מקורב לראש ממשלת לבנון לשעבר, סעד אל-חרירי, ממובילי התנועה נגד המשטר הסורי בלבנון ובנו של רפיק אל-חרירי. החקירות שערכה היחידה בראשות אל-חסן סיבכו בין השאר את סוריה וחיזבאללה בפרשת רפיק אל-חרירי, וחשפו ראיות למעורבות של דמשק והארגון השיעי ברציחתו.
כשעתיים אחרי ההודעה על מותו של אל-חסן, האשים סעד אל-חרירי ישירות את אסד כי הוא עומד מאחורי הפיגוע. כשנשאל על-ידי ערוץ הטלוויזיה "אל-מוסתקבל" מי אחראי לרצח, השיב אל-חרירי: "בשאר חאפז אל-אסד", שמו המלא של נשיא סוריה. "התשובה לשאלה מי רצח את וויסאם אל-חסן ברורה כשמש. תהיו בטוחים שהעם הלבנוני לא ישתוק על הפשע הנתעב הזה, ואני, סעד חריר, מבטיח לא לשתוק על כך".
גם סמיר ג'עג'ע, המנהיג הנוצרי העומד בראש הכוחות הלבנוניים, אמר: "המשטר הסורי יחד עם חבריו בתוך לבנון ומחוצה לה אחראים לפיגוע הזה". הוא תהה: "מי זה עוד יכול להיות?". סגן נשיא סוריה לשעבר עבד אל-חלים חדאם, שבשנים האחרונות מהווה אופוזיציה למשטר אסד, טען כי ההחלטה להתנקש באל-חסן התקבלה לפני זמן מה. בדומה לג'עג'ע גם הוא סבור כי משטרו של אסד עומד מאחורי החיסול.
בכיר לבנוני שעבד לצדו של אל-חסן אמר: "הרצח שלו הוא פגיעה בראש. אנשי ממשל המתנגדים לאסד חשופים כולם לסכנת התנקשות. יהיה קל להתנקש בהם עכשיו או שהם יצטרכו לעזוב את המדינה. אל-חסן היה השומר שלהם". גם המנהיג הדרוזי ווליד ג'ונבלט אמר כי מותו של חסן הפך את לבנון לבטוחה פחות: "הוא היה השומר שלנו. זו מכה קשה, אבל לא יפחידו אותנו ואסור לנו להאשים אף אחד בתוך לבנון כדי שלא ניתן לבשאר תירוץ לתפוס את המדינה". בראיון לטלוויזיה הלבנונית הוסיף ג'ונבלט: "יש סוכנות מודיעין שיש לה שורשים עמוקים בלבנון - המודיעין הסורי. יש יותר ממישל סמאחה אחד במדינה".
גופתו של אל-חסן הייתה כה מרוטשת, עד ששומרי ראשו הצליחו לזהות אותו רק משום שהכירו את נעליו. גורם ביטחוני לבנוני סיפר כי אל-חסן חזר רק אתמול בבוקר ללבנון מביקור בפריז, שם ביקר את משפחתו. הוא היה בדרכו אל עבודתו או ממנה, במכונית לא משוריינת. בין ההרוגים גם נהגו ושומר ראשו. מפקד צבא לבנון, הגנרל ז'אן קהווג'י, סיפר לערוץ אל-מוסתקבל כי שיתוף הפעולה עם אל-חסן והיחידה שעליה פיקד הרחיק מלבנון מזימות רבות. לדבריו, "נשקיע את מירב המאמצים כדי להגיע לפושעים".
גם ארגון חיזבאללה עצמו פרסם הודעת גינוי לפיגוע. ארגונו של חסן נסראללה הביע "הלם רב" בעקבות מה שכינה "הפשע הטרוריסטי המצער". חיזבאללה קרא למנגנוני הביטחון של לבנון להשקיע כל מאמץ אפשרי כדי לחשוף את מבצעי הפיגוע ו"לגדוע את ידם" של אלה הרוצים לפגוע בביטחונה של לבנון. חיזבאללה קרא ללבנונים מכל הזרמים והפלגים להתלכד.
הפיגוע בלבנון והשלכותיו האפשריות גררו תגובות מיידיות מרחבי העולם. נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, קרא לפוליטיקאים בארץ הארזים להישאר מאוחדים ולשמור על המדינה מפני ניסיונות לערער את יציבותה. הוא עצמו לא נקב בשמו של גורם כלשהו העלול לערער את היציבות, אולם פריז הזהירה שוב ושוב בעברה מפני הסכנה שהסכסוך בסוריה יזלוג ללבנון.
הפיגוע אתמול בצהריים היה הפיגוע הגדול הראשון בביירות זה ארבע שנים. ב-2008 נהרגו שלושה בני אדם בפיצוץ שגרם נזק למכונית של הסגל הדיפלומטי האמריקני. הפיגוע הזה מגביר את החשש שמלחמת האזרחים בסוריה תגלוש ללבנון: בשנה האחרונה אירעו כמה סבבים של עימותים אלימים בטריפולי ובביירות בין תומכיו של אסד למתנגדיו, וקרבות ירי פרצו בין סונים לשיעים. בעימותים האלה נהרגו כמה בני אדם
ועשרות נפצעו.
המתיחות בין הסונים לשיעים בלבנון מבעבעת מאז תום מלחמת האזרחים שפקדה את המדינה בשנים 1975-1990, והיא הגיעה כמה פעמים לכדי אלימות של ממש מאז תחילת האלימות בסוריה. ארגון חיזבאללה, שהואשם בסופו של דבר על-ידי בית הדין של האו"ם ברצח רפיק אל-חרירי ולפי החשד מסייע גם למשטר אסד במלחמת האזרחים בסוריה, הזהיר בחודשים האחרונים כי התערבות בינלאומית בסכסוך בסוריה עלולה להצית מחדש מלחמה בין העדות בלבנון.