מחר: השבתה והפגנות במכללות הטכנולוגיות
המכללות הטכנולוגיות סובלות מהזנחה ומציוד מיושן. הן דרשו מראש הממשלה סיוע חירום של 40 מיליון שקלים, אך לא קיבלו מענה. התוצאה: מחר השבתה והפגנות: "אומרים לנו שאנחנו לא סוג א' ואפילו לא סוג ב'. אומרים לנו 'אנחנו לא רוצים אתכם'"
שנת הלימודים האקדמית תיפתח מחר (יום א') באקורדים צורמים בעקבות השבתת המכללות הטכנולוגיות להנדסאים שבהן לומדים אלפי סטודנטים ב-60 קמפוסים שונים. בשעה 11:00 מתוכננות הפגנות במכללת תל-חי, המכללה הטכנולוגית באר שבע ובמכללת שנקר להנדסאים.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
- גוש שלום: שלושה ישראלים על סיפון "אסטל"
במכללות הטכנולוגיות לומדים 22 אלף סטודנטים, המהווים 11 אחוזים מכלל הסטודנטים בישראל ומתוקצבים ב-1.78 אחוז מתקציב ההשכלה הגבוהה בישראל.
בפורום המכללות הטכנולוגיות מסבירים שסיבת ההשבתה היא קיצוצים תקציביים בסך מיליוני שקלים שאינם מאפשרים שגרת לימודים תקינה.
"ההחלטה על ההשבתה התקבלה בעקבות התעלמות הממשלה ממצבם הכלכלי החמור של המכללות. הזנחה פושעת שאינה מאפשרת רכישת ציוד למעבדות ולכיתות, גיוס צוות הוראה מקצועי ואיכותי כפי שכבר קיים במכללות האקדמיות".
זה שנה שפורום המכללות הטכנולוגיות מתריע על התשתיות הלקויות וההזנחה הקשה בקמפוסים הפרוסים ברחבי הארץ. למרות המחאות החוזרות ונשנות, הממשלה לא עשתה דבר והמכללות נאלצו בחודש שעבר להודיע לסטודנטים על גביית "אגרת חירום" בסך 2,000 שקלים לסטודנט, שבוטלה לבסוף בלחץ הסטודנטים. בשבוע שעבר שלחו ראשי הפורום מכתב נואש לראש הממשלה, בנימין נתניהו, וביקשו שיתערב מיד.
"אל תנטוש את ההשכלה הטכנולוגית במדינה", ביקשו מנתניהו, "אנו זקוקים לתקציב מיידי של 40 מיליון שקלים לפתיחת שנת הלימודים ומבקשים ממך למנוע את הקטסטרופה ולהכריז על עידוד לימודי ההנדסאים כפרויקט לאומי החיוני לעתיד המשק הישראלי, צה"ל והתעשיות הביטחוניות".
30 שנה עם אותו הציוד
מנכ"ל המכללה הטכנולוגית בבאר שבע, דב תמיר, הסביר שלא ייתכן שהנדסאים המחזיקים את המשק יופלו לרעה. "אין לנו כסף לרכישת ציוד מתקדם. אנחנו עובדים כבר 30 שנה עם אותו ציוד. אין לנו כסף לקיים קבוצות תרגול, להביא מרצים איכותיים, התקציבים שלנו לא מספיקים, אנחנו הולכים ודועכים, ותוך שנתיים כל המכללות הטכנולוגיות הארץ ייסגרו. ראש הממשלה לא יכול להתעלם מזה. הפקירו אותנו במשך שנים וכעת החליטו להרע את המצב. אנחנו לא רוצים בהשבתה הזו, אני נמצא במערכת קרוב לארבעים שנה ומעולם לא שבתנו, אבל מעולם גם לא הגענו לחוסר יחס שכזה".
ד"ר יוכבד פנחסי-אדיב, יו"ר ועדת ההיגוי של הפורום ומנהלת המרכז לעיצוב וטכנולוגיה באריאל, הסבירה: "המכללות נאבקות לאורך השנים להמשיך ולהעניק לסטודנטים את התנאים המיטביים, שעות הלימוד, איכות ההדרכה והציוד הטובים ביותר, אבל נראה שהממשלה, במדיניות אנטי-חברתית, פוגעת בסטודנטים". לדבריה, המאבק לשינוי שיטת התקצוב של המכללות הטכנולוגיות "חיוני למדינת ישראל, לתעשייה, לצבא ולמשק. לא רק שהממשלה אינה מכירה בהנדסאים כמנוע צמיחה של המשק, היא פוגעת באופן חמור בשכבות החלשות - בפריפריה החברתית והגיאוגרפית".
אדם רוברטו סרוגו, סטודנט לבניין ונציג הסטודנטים ב"שנקר להנדסאים": "במכללה לומדים מקצועות שקשורים לענף הבנייה, בו רואים היום את הצורך בסטודנטים ואנשי מקצוע. העתיד שלנו נמצא בענף הזה, הצמיחה שלו חשובה לא רק לנו, אלא לכל המדינה, ולמרות זאת מתעקשים להקשות עלינו".
הוא מחה על ההזנחה: "אומרים לנו שאנחנו לא סוג א' ואפילו לא סוג ב'. אומרים לנו 'אנחנו לא רוצים אתכם'. מי שחושב שהמדינה לא צריכה הנדסאים טועה טעות חמורה. אני לא מבין למה המל"ג לא נכנס לתמונה, לא מטפל בשורש הבעיה". לדבריו ההשבתה תימשך עד שיימצא פיתרון ראוי. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיכנס לבור הזה", הבהיר, "זה גזר דין כבד מאוד למדינה כולה ולא רק לנו כסטודנטים".
תמר מייבום, סטודנטית לעבודה סוציאלית ויו"ר אגודת הסטודנטים במכללת תל חי הוסיפה: "נוצר מצב בלתי נסבל שהנדסאי לא מקבל מהמדינה את אותו יחס כמו סטודנט באקדמיה. זו פשוט אפליה. האופציה של לקחת כסף מהסטודנטים לא באה בחשבון וכל שנותר זה שהממשלה תעביר תקציב ראוי. חייב להיות פה שינוי מהותי. הסטודנטים לא יכולים להיפגע עוד".