בת לוקחת בן
לראשונה בהיסטוריה שולבה קבוצת בנות - נבחרת הנערות של ישראל - בליגה לבנים. לאחר ששיחקו מול ילדים שנמוכים מהן בראש, הן הוקפצו לליגה של גדולים יותר
חיים זוהר, מאמן קבוצת ילדים ב' של מכבי יהוד (מחוז דן), יצא בשבוע שעבר למשימת ריגול מיוחדת לקראת משחק הליגה של קבוצתו ביום שבת. היריבה קיימה משחק אימון נגד מכבי נתניה, וזוהר רצה להגיע מוכן. אחרי הכל, לא בכל יום שחקניו בני ה-12 פוגשים קבוצת בנות. או ליתר דיוק: את נבחרת הנערות של ישראל.
עוד ב-ynet ספורט:
- צפו בניצחון הגדול של הפועל ת"א במלחה
- צפו גם בשערים הגדולים של בית"ר ירושלים
- גם הטעות האיומה של ז'וליו סזאר פה
ביום שבת, המשימה הוגדרה בהצלחה. יהוד ניצחה 3:4, ובסיום ביקשו הבנים הנלהבים רשות מהמאמן להחליף חולצות עם הבנות. זוהר הסביר להם שזה לא יילך, אבל דאג לצילומים משותפים עם השחקניות.
בין הנערות הייתה החלוצה שי בן סעדון בת ה-16, תלמידת כיתה י"א בבית הספר "אורט" בלוד. כבר שנים היא חולמת להיות כדורגלנית מקצוענית. עד גיל 13
"כששיחקתי עם בנים בלוד, הרגשתי כמו מלכה", היא מספרת. "נזהרו לא לכסח אותי, ונתנו לי יחס מיוחד. אבל ברוב המגרשים מתייחסים לכדורגלניות בסוג של זלזול, כאילו מה אנחנו כבר מבינות בכדורגל. אני רוצה לשנות את הסטיגמה".
ים של תקצירים ב-ynet ספורט
- החמצתם את הניצחון הדרמטי של מכבי ת"א על סיינה ביורוליג? יש לכם הזדמנות לראותו בעמוד התקצירים
- תקצירי הליגה האנגלית: הבישול של בניון, הצמדים של ויין רוני ואדין דזקו
- אל תחמיצו את השערים הגדולים של בית"ר
מדובר בתקדים. עד היום לא השתלבה קבוצת בנות בליגת כדורגל לבנים. על פי רישומי ההתאחדות, כ-20 בנות עד גיל 13 בכל הארץ משחקות בקבוצות בנים (בגילאים הקטנים אין ליגה לבנות), אבל עד עכשיו היה מדובר רק ביחידות, לא בקבוצה על טהרת השחקניות.
הסיבה למחזה הנדיר הזה נעוצה בכלל באירוע שיתרחש רק בעוד שלוש שנים. בקיץ 2015 תארח ישראל את אליפות אירופה לנערות עד גיל 19. שבע נבחרות מהבולטות ביבשת יגיעו לארץ, וכדי שהחגיגה תהיה מושלמת רוצה יו"ר ההתאחדות אבי לוזון להעמיד נבחרת ראויה.
וזה לא עניין פשוט. בשנים האחרונות, נבחרות הנשים לא בלטו בהישגיהן, בלשון המעטה. במוקדמות יורו 2013 ספגה נבחרת הנערות שלוש תבוסות: 5:0 מול איטליה ואנגליה, 4:1 מול צפון אירלנד. בנות הנבחרת הזאת הן אלו שייצגו את ישראל בעוד שלוש שנים ביורו שייערך כאן, וכדי שיוכלו להתקדם ולשחק באופן קבוע מול יריבות ראויות הוחלט בהתאחדות לשלב את נבחרת הנערות (בנות 14 עד 16) - כקבוצה - בליגת הילדים לבנים.
בנוסף, הוחלט לבנות מסגרת מקצועית של ממש לנבחרת. בניית "סגל הזהב" נעשה באופן מרשים. ארגון "אתנה", המתקצב את הפרויקט יחד עם ההתאחדות, העמיד תנאים שגם קבוצה מליגת העל לא הייתה מתביישת בהם. זה כולל צוות מקצועי על טהרת הנשים: שתי מאמנות - נתי חג'ג' והעוזרת מורן לביא (קפטנית נבחרת ישראל), מאמנת
"אתנה" שמה לה למטרה לפתח את ספורט הנשים בישראל ולהבטיח את השתתפותן המלאה של ילדות ונערות בכל תחומי הספורט. היא מממנת את שכר המאמנות, הסעות ושיווק הנבחרת, בעוד ההתאחדות מעמידה מגרשים ותנאים נוספים. "הפרויקט יוצר אופק לטווח ארוך. השחקניות האלה הן דור העתיד", אמרו בארגון. "יש כאן ניסיון לעשות מסע בדרך להישגים בזירה הבינלאומית, אבל לחולל גם שינוי תרבותי".
"זו תהיה פאדיחה"
בהפסד שלשום ליהוד כבשה גיל חבצלת את כל שלושת השערים של הנערות. חבצלת, בת 15, תלמידת כיתה י' בתיכון בן גוריון בנס ציונה, חלמה להיות כדורגלנית מקצוענית, אבל נאלצה לשחק כדורסל מאחר שבעיר לא היה כדורגל בנות. לפני שנה וחצי הגיעה למבחני מיון של "אתנה", הרשימה גם את נציגי הפועל פ"ת - והצטרפה לקבוצה.
"בשבילי כדורגל זו אהבה", היא אומרת, ומסבירה את סוד הכישרון להבקעת שערים: "זה בא לי טבעי". היא מחפשת מודל לחיקוי, אבל לא מתרשמת מהחלוצים בארץ: "אני אוהבת מאוד את כריסטיאנו רונאלדו, אבל רוצה להיות מסי".
בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" בשבוע שעבר על הפרויקט, הפכו חבצלת וחברותיה לשיחת היום בליגות הילדים. עם זאת, המסקנה המרכזית
במשחקן הראשון פגשו הנערות את קדימה צורן. הבנים, רובם נמוכים בראש וחצי מהשחקניות, חששו מתבוסה. "זו תהיה פאדיחה אם נפסיד לבנות. איך נסביר את זה בכיתה?", אמר תומר חן. ואילו חברו לקבוצה ניר טסלר דווקא היה מרוצה: "יהיה נחמד להיכנס איתן לתאקל". זה נגמר 2:6 לנערות.
בקדימה צורן ניסו להתמודד עם הסיטואציה הלא מוכרת - הפסד לקבוצת בנות. "בהתחלה זה היה מוזר", סיפר המאמן עובד נונה. "הבנים לא הבינו איך ייכנסו עם הבנות לגליץ' או לתאקל. הם הרגישו מחסום. הבעיה השנייה הייתה שהבנות היו גדולות, והם הרגישו מבוישים. בשליש הראשון דווקא היינו טובים יותר, אבל בהמשך נפלנו מהן רק בקטע הפיזי. התגובות של ההורים קצת הכניסו את הבנים ללחץ. אחרי המשחק קיבלתי תגובות ממאמנים בליגה, שלא הבינו איך הפסדנו לבנות. הייתה מבוכה מסוימת. הבנים לקחו קשה את ההפסד, אבל עודדתי אותם".
בעקבות שני המשחקים הראשונים, בהתאחדות הגיעו למסקנה כי ההבדלים בפיזיות - בנות 16 מול בני 13-12 - אכן נותנים לנערות יתרון גדול מדי ולא מאתגרים אותן מספיק לקראת היורו ב-2015. כתוצאה מכך, כבר בשבת הקרובה הן יוקפצו לליגת ילדים א', שבה משחקים בני 13-14.
שיעור בניפוץ סטיגמות
לדברי מנהלת אגף כדורגל נשים בהתאחדות, שרון זאבי, שיתוף הנערות בליגה לבנים לא נועד רק לקידומם מבחינה מקצועית ולהכנה פיזית ראויה ליורו, אלא גם לשינוי תודעה. "כשבנות משחקות נגד בנים, מפלס האלימות פוחת", היא מסבירה. "הורים מתנהגים יותר בכבוד. ילדים לומדים להכיר בכך שגם בת יכולה להיות כדורגלנית".
אם לשפוט לפי מה שיש לקפטנית להגיד, הסטיגמות בישראל לא הלכו לשום מקום. "בסביבה הטבעית שלי מקבלים את זה יפה", אומרת נועם אכטל מקיבוץ יגור, המשחקת כבלמת, "אבל ביציע עדיין צועקים לי 'לכי למטבח', וכשאני מסתובבת ברחוב במדים של כדורגל, אנשים מחמיצים פנים".
על ההשתלבות בליגה לבנים היא אומרת: "בינתיים לא קשה לנו. אנחנו נכנסות בהם חופשי לתאקל. הבעיה היא שבגלל שאנחנו משחקות עם בנים קטנים מאיתנו משמעותית, לא נעים לי מהם, ואני נזהרת לא לרדת לגליץ' חזק מדי".
בינתיים, השחקניות חולמות על הופעה מכובדת ביורו בעוד שלוש שנים. "האליפות מדרבנת אותנו", אומרת בן סעדון. "החשיפה שאליפות אירופה תיתן לנו מדרבנת אותנו להשקיע".
מה הציפיות שלכן באליפות?
"אנחנו צנועות. מקום ראשון גדול עלינו, אבל אנחנו מכוונות לאמצע, למקומות 5-4. זה יהיה הישג".
הקפטנית נועם אכטל: "אנחנו נכנסות בבנים חופשי לתאקל. הבעיה היא שבגלל שאנחנו משחקות עם בנים קטנים מאיתנו משמעותית, לא נעים לי מהם, ואני נזהרת לא לרדת לגליץ' חזק מדי"
מאמן קבוצת קדימה צורן: "הבנות היו גדולות, והבנים הרגישו מבוישים. התגובות של ההורים קצת הכניסו אותם ללחץ. הייתה מבוכה מסוימת. הבנים לקחו קשה את ההפסד, אבל עודדתי אותם"