שתף קטע נבחר
 

אחיות טיפת חלב יזהו אמהות עם דיכאון אחרי לידה

‭80%‬ מהיולדות סובלות מבכי ומדכדוך, ובמקרים קיצוניים אף נקלעות לפסיכוזה, שמסכנת אותן ואת התינוק. שאלון חדש, שיוצג לאמהות על ידי אחיות טיפת חלב, יאתר נשים בסיכון ובמקרה הצורך יפנה אותן לטיפול ולהשגחה

מרגישה מדוכאת ובודדה אחרי שילדת? בקרוב יתחילו אחיות טיפות החלב לאתר באופן יזום נשים שסובלות מדיכאון אחרי לידה. לצד החיסונים ובדיקות הגובה והמשקל השגרתיות לתינוק תישאל האם הטרייה אם היא עצובה או מבוהלת וכמה פעמים בכתה בשבוע האחרון.

 

כבר ביקרת בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על דיכאון אחרי לידה:

דיכאון אחרי לידה: איך מאבחנים ומטפלים בזמן?

מחקר: אימהות שנשארות בבית - יותר בדיכאון

מחקר ישראלי: 26% מהיולדות סובלות מפוסט-טראומה

 

14% חוות תסמיני דיכאון כבר בהריון

הריון ומשכב לידה הן תקופות המאופיינות בשינויים גופניים, רגשיים והתנהגותיים אצל היולדת. שינויים רגשיים אצל האם המלווים בעצב או בקושי משפיעים על האינטראקציה בינה לבין התינוק ומסכנים את התפתחותו.

 

בדיקה מעלה ש‭80%-‬ מהיולדות חוות שינויים במצב הרוח, בוכות וסובלות מדכדוך. התופעות האלה מופיעות כשלושה ימים לאחר הלידה וחולפות מאליהן בתוך כמה שבועות. ‭15%-10%‬ מהיולדות סובלות מדיכאון שעלול להיות בעל השלכות שליליות משמעותיות על היולדת, על התינוק ועל המשפחה. כ‭14%-‬ חוות תסמיני דיכאון כבר בעת ההריון. הוכח שאי-מתן טיפול בדיכאון המופיע בזמן ההריון גורם להחרפת התופעות לאחר הלידה.

 

‭0.2%‬ מהיולדות סובלות מפסיכוזה - תופעה קשה המתבטאת בשינויים חדים במצב הרוח ובירידה בתפקוד המנטלי עד כדי ניתוק מהמציאות. התופעה מסכנת את האם ואת התינוק, והטיפול בה מצריך אשפוז.

 

בפועל, אף שדיכאון אחרי לידה הוא שכיח למדי, הרי שרוב הסובלות מהתופעה אינן מאותרות, אינן מאובחנות ואינן מטופלות. נוכח המצב הזה יזם משרד הבריאות תוכנית לאיתור יזום שלהן.

 

המטרה: להגיש טיפול מהר ככל האפשר

מצבן הרגשי והנפשי של הנשים ייבחן מהשבוע ה‭26-‬ להריון ועד לתשעה שבועות לאחר הלידה. זיהוי נשים הנמצאות בסיכון ייעשה באמצעות שאלון הכולל 10 שאלות על מצב רוחן הכללי.‬ בין השאלות: האם חשת בשבוע האחרון חרדה או דאגה ללא סיבה? האם הרגשת בהלה ללא סיבה? כמה פעמים בכית בשבוע החולף?

 

הערכת מצבה של היולדת תתקיים בלי לפגוע בפרטיותה ותשוקלל יחד עם ממצאים נוספים על מצבה, כמו דיכאון אחרי לידה קודמת.

 

במקרה שאישה תצהיר שיש לה מחשבות לפגוע בעצמה, היא תהיה במעקב צמוד ותזומן לשיחות תמיכה בטיפת חלב או בביתה. בכל מקרה של חשד לדיכאון חריף תופנה המטופלת לאבחון ולטיפול אצל גורם מתחום בריאות הנפש. במקרה של חשש לשלום התינוק ידווח המקרה מיידית לעובדת סוציאלית ולפקידת סעד.

 

"העיסוק בסוגיית הדיכאון אחרי לידה התחיל לפני 10 שנים בתור פיילוט בכמה יישובים כדי לבדוק את ההיתכנות ואת היעילות של תוכנית הטיפול‭,"‬ אומרת מירה חונוביץ, אחות מפקחת ארצית בבריאות הציבור במשרד הבריאות. "נוצר מצב שבחלק מהארץ איתרו נשים כאלה ובחלק לא, כי זה לא היה נוהל מחייב. בפועל רבים מהמקרים פוספסו‭."‬

 

עוד אמרה חונוביץ: "מדובר בתופעה ידועה שאינה מטופלת מספיק טוב, בין אם משום שהקהל אינו מכיר אותה ובין אם משום שהאנשים לא יודעים מה לעשות נוכח אישה שסובלת מדיכאון כזה.

המטרה שלנו היא קודם כל להפיץ את הבשורה בקרב אנשי מקצוע. כל מי שבא במגע עם נשים בהריון ואחרי לידה צריך להיות עם אצבע על הדופק כדי לזהות את התופעה הזאת ולאתר נשים שנמצאות בסיכון לדיכאון אחרי לידה וכדי להגיש להן את הטיפול מהר ככל הניתן. ניתן לטפל בתופעה באמצעות שיחות, אך בחלק מהמקרים נדרש גם שימוש בתרופות. נשים צריכות לדעת שכדאי ואפשר לטפל במצב כזה‭." ‬

 

כך תדעי: האם את בסיכון לדיכאון אחרי לידה

-בשבוע האחרון הייתי מסוגלת לצחוק

א. כפי שיכולתי תמיד

ב. פחות מתמיד

ג. הרבה פחות מתמיד

ד. בכלל לא

 

-בשבוע האחרון הרגשתי שקשה לי מדי

א. כן, לרוב לא יכולתי להתמודד בכלל

ב. כן, לפעמים לא יכולתי להתמודד

ג. לא, בדרך כלל הסתדרתי די טוב

ד. לא, אני מתמודדת כמו תמיד

 

-בשבוע האחרון התקשיתי לישון ובכיתי

א. כן, בדרך כלל

ב. כן, לפעמים

ג. לעיתים רחוקות

ד. בכלל לא

 

-בשבוע האחרון חשבתי לפגוע בעצמי

א. כן, לעיתים קרובות

ב. לפעמים

ג. כמעט לא

ד. בכלל לא

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיכאון אחר לידה. 0.2% סובלות מפסיכוזה
צילום: Index open
מומלצים