שתף קטע נבחר

 

אחת ולתמיד: מולטי-ויטמינים מועילים או מזיקים?

רבים מאיתנו צורכים מולטי-ויטמין במחשבה שהתוסף ישפר את בריאותנו, אבל שני מחקרים נרחבים שפורסמו בשבוע האחרון מגלים תמונה שונה: מחקר אחד מצא שהתוסף הפופולרי לא מגן ממחלות לב, מחקר אחר הוכיח הגנה מועטה של התוסף מפני מחלות סרטן ומחקר מוקדם יותר הופסק באמצע כשהתברר שהתוסף גורם לנזק. אז מה מכל זה נכון, והאם אפשר לוותר על התוסף ולאכול נכון?

יעיל, מזיק או לא משפיע בכלל? "נטילת מולטי ויטמינים מפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן בקרב גברים מבוגרים". אלה  הכותרות שהתנוססו בשבוע שעבר בעיתוני הבריאות המובילים בעולם. זאת בעקבות פרסומו של מחקר ענק שנערך במשך יותר מעשור על כ-15 אלף גברים בני 50 ומעלה, על ידי חוקרים מבית החולים בריגהם לנשים והמחלקה לרפואה באוניברסיטת הארווארד בבוסטון.

 

במהלך המחקר החוקרים בדקו את השפעת המולטי ויטמין על שתי קבוצות מחלות: מחלות סרטן ומחלות לב. בעוד שהנתונים על הסרטן היו חדשות פורצות דרך, התוצאות על השפעת המולטי ויטמין על מחלות לב היו מאכזבות. תוצאות אלה יחד עם מחקרים אחרים שפורסמו בשנים האחרונות ומעידים על כך שמולטי-ויטמין אולי לא מזיק לאף אחד, אבל אין לו שום תועלת, משאירים את הציבור מבולבל.

   

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם-נט

  

אילו ויטמינים כדאי לכם בכל זאת לקחת?

 

ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב וראש המחלקה למדעי התזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל, טוענת כי התוצאות לגבי ההשפעה של המולטי ויטמין על הסרטן דווקא מעודדות מאוד.

 

"הבעיה היא שבמשך השנים נתנו ויטמינים לאנשים לא בריאים ואז נוצר מצב של אי צדק. כי הרי לא מדובר בתרופה", היא מסבירה ואומרת: "לכן גם המחקר הזה הוא כל כך משמעותי, כי האנשים שנטלו את המולטי-ויטמין היו בריאים יחסית, הנחקרים היו רופאים שמודעים לתזונה שלהם".

 

"יכול לעזור במקרים של חוסרים"

"אין ספק שהאידאל הוא לקבל את כל מה שאנחנו צריכים מהמזון שלנו. אבל אנחנו לא באמת יודעים מה יש בו. אנחנו לא יודעים איפה כל דבר גדל, מה היה בקרקע, מה היו חומרי הדישון. כך שגם אנחנו אוכלים סביר, שגם זו סוגיה כשלעצמה, אנחנו לא תמיד מקבלים את כל מה שאנחנו צריכים", היא אומרת ומוסיפה, שיש מקרים שמולטי ויטמין יכול לעזור במקרים כאלה.

 

היא מסבירה כי אחד החוקרים הגדולים בתזונה, וולטר וילט, שעיצב את פירמידת המזון החדשה, אמר כי כל אחד צריך לקחת מולטי ויטמין אחד ביום. "אבל צריך להבין שלא מדובר בתרופה אלא במשהו מניעתי", היא אומרת.

 

גם שירלי קטרון, רוקחת סופר פארם, טוענת כי הבעיה הגדולה ביותר היא כי רבים לא מצליחים לעמוד ביעד של תזונה מאוזנת. "זו בדיוק המטרה של המולטי ויטמין, במצבים של חוסרים ספציפיים כמו למשל מחסור בברזל או בחומצה פולית שיכולים לגרום לאנמיה, הוא יכול להחזיר את הגוף למסלול יחסית די מהר. הבעיה היותר קשה היא כשמדובר בעודף שנצבר בגוף ואז יכול להיגרם נזק", היא אומרת.

  

 

 

פירמידת המזון החדשה  ממליצה על מולטי ויטמין אחד ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פירמידת המזון החדשה ממליצה על מולטי ויטמין אחד ביום(צילום: shutterstock)

 

שיפור קל במניעה של מחלת הסרטן

תוצאות המחקר הן חלק ממחקר כפול-סמיות רחב היקף הנקרא Physicians Health Study II אשר בדק השפעות של ויטמינים ומינרלים שונים למניעת מחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב. אוכלוסיית המדגם במחקר כללה 14,641 רופאים אמריקנים זכרים בגילאי 50 ומעלה. המעקב במחקר החל בשנת 1997 ונמשך עד שנת 2011. ממוצע המעקב למטופל עמד על 11.2 שנים.

 

החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טיפול במולטי-ויטמין במינונים התואמים לקצובה היומית המומלצת והקבוצה השנייה קיבלה טיפול בכמוסות פלצבו - כמוסות דמה שאינן מכילות חומרים פעילים אלא בעיקר סוכר. 

התוצאות בשלב הראשון של המחקר הראו כי בקבוצה שנטלה מולטי-ויטמינים נרשמו 17 מקרים של סרטן על כל 1000 איש, בהשוואה ל-18 מקרי סרטן על כל 1000 איש בקבוצה שנטלה כדורי פלצבו.

 

מדובר בירידה שאינה מובהקת סטטיסטית אלא ירידה קלה בלבד. סוגי הסרטן הנפוצים בקרב גברים בקבוצת גיל זו היו סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס. החוקרים העלו את ההשערה, כי ייתכן ודווקא השילוב בין מינון נמוך של מספר ויטמינים ומינרלים, המאפיין את תכשירי המולטי-ויטמין הוא הגורם לתוצאות החיוביות לירידה במספר מקרי הסרטן. זאת בשונה ממחקרים קודמים שהדגישו שימוש בוויטמין ספציפי ולא הצליחו להציג ירידה במחלות כרוניות, כאשר נבדקו שימוש בוויטמין או מינרל כמרכיב בודד במינון גבוה במיוחד.

 

אין כל השפעה על הסיכון ללקות במחלות לב

בחלק השני של המחקר, נבדקו 7,641 רופאים שהשתתפו גם בשלב הראשון של המחקר, ו-7,000 נבדקים נוספים, רופאים גם הם. השלב השני של המחקר בדק את ההשפעות של תוספי ויטמין E, ויטמין C ומולטי ויטמין על מחלות קרדיו וסקולריות. 

 

התוצאות הראו כי לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצה שנטלו את המולטי ויטמין לבין קבוצת הביקורת, שקיבלה כדורי פלצבו. לא רק זאת. המומחים טענו עוד כי מי שלוקח מולטי ויטמין כאמצעי טיפולי עלול להזיק לעצמו, בגלל שהוא נמנע מלטפל בעצמו באמצעות תרופות שהוכחו כעוזרות למניעת התקפי לב ושבץ למשל.

 

לדברי החוקרים התוצאות לא מפתיעות. "במשך השנים המליצו רופאים למטופליהם ליטול מולטי ויטמין, אבל לא תרופות כמו סטטינים למשל", מסבירים החוקרים ומוסיפים, "אנשים הסובלים מבעיה רפואית זקוקים לטיפול בבעיה באמצעות תרופות שיעילותן הוכחה, ורק אחר כך צריכים להתפנות בשיפור איכות החיים, למשל באמצעות מולטי ויטמין", הם אומרים. 

 

לדבריהם, תוצאות המחקר עבור חולים הסובלים מסיכון לחלות בבעיות לב, מעידות כי הסיבה העיקרית לנטילת מולטי ויטמין היא אך ורק כדי למנוע חוסרים של ויטמינים ומינרלים בגוף, ואין לה כל סיבה בריאותית נוספת.

 

פרופ' גד קרן, מנהל המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי איכילוב תל אביב מסכים עם הקביעה הזו וטוען כי הוא בהחלט מאמין בתזונה בריאה ונכונה כדרך חיים, אבל סקפטי מאוד לגבי התועלת של תוספי תזונה כאמצעי לריפוי. "היות שהמחקרים הם לא חד משמעיים, צריך להתייחס אליהם בזהירות. בתקופה האחרונה מתפרסמים המון מחקרים שטוענים כי ויטמינים שפעם חשבנו כי הם מועילים, לא בדיוק עושים את העבודה", הוא אומר.

 

פרופ' קרן מוסיף כי הטיפול במחלות לב צריך להיות תרופתי ועל פי קווי הטיפול המקובלים. "מעבר לכך כל אחד יכול לקחת איזה תוספי תזונה שהוא רוצה, אם זה גורם לו להרגיש טוב יותר", הוא מסביר.

 

  

למולטי ויטמין אין השפעה על הסיכון ללקות בהתקף לב (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
למולטי ויטמין אין השפעה על הסיכון ללקות בהתקף לב(צילום: shutterstock )

 

מניעה, טיפול או נזק ישיר?

מולטי-ויטמין הוא תוסף התזונה הנפוץ ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת בארה"ב. לפחות כשליש מהאמריקנים נוטלים מולטי-ויטמינים בגלל תפיסה כי נטילה יומיומית עשויה לסייע במניעת מחלות. אבל עדויות מחקריות רבות שמתפרסמות בשנים האחרונות מצביעות על כך, כי לא מדובר בהוכחות מוצקות ליעילות המולטי ויטמין לבריאות. 

 

כך למשל, מחקר אמריקני שפורסם כבר ב-2007 מצא כי נטילת תוספי ויטמין בי 12 לא הייתה יעילה במניעת שבץ, התקפי לב או מוות בקרב אנשים עם הסטוריה של מחלות לב. המחקר היה בעצם סיכום של 12 מחקרים שנערכו בקרב כ-17 אלף משתתפים. בכל המחקרים לא נמצא הבדל במניעת התחלואה והתמותה ממחלות לב בין האנשים שנטלו את התוסף לבין אלה בקבוצת הביקורת שלא לקחו אותו.

 

שנה אחר כך, בשנת 2008 פורסמו תוצאות ביניים מהמחקר שפורסם החודש. התוצאות הראו כי לנטילת ויטמיני E  ו-C כלל לא הייתה השפעה על רמות התחלואה בסוגים שונים של סרטן, בכלל זה סרטן הערמונית. באותה שנה נבדקה גם היעילות של נטילת הוויטמינים הללו במניעת מחלות לב. גם כאן לא נמצא קשר בין נטילת המולטי ויטמינים ומחלות הלב.

 

מחקר אמריקני נוסף שנערך על 35 אלף משתתפים ופורסם אף הוא ב-2008, הראה כי לנטילת ויטמין E וסלניום לא הייתה כל השפעה על רמות התחלואה בסרטן. לא רק זאת, החוקרים אפילו הפסיקו את המחקר לפני הזמן, לאחר שבע שנות מחקר, כי גילו שיש עלייה קלה במקרי הסרטן והסוכרת בקרב המשתתפים.

  

נתונים מחקריים נוספים שהצביעו על חוסר היעילות בנטילת ויטמינים למניעת מחלות כמו סרטן ומחלות לב, פורסמו בשנת2011. מדובר בנתונים של מחקר ששנערך על נשים מבוגרות וההשפעה של נטילת ויטמינים ומינרלים על בריאותן.

 

הממצאים הצביעו על כך כי נטילת מולטי ויטמינים, חומצה פולית, ברזל, נחושת, מגזנזיום, אבץ ותוספים של ויטמין B6 לא רק שלא הועילו לבריאות הנשים אלא אף העלו את הסיכון שלהן למוות מכל סיבה שהיא. התוסף הכי מסוכן על פי המחקר, היה הברזל. רק נטילת סידן, על פי הממצאים, גרמה לירידה קלה בסיכון של הנשים למות.

 

אוכל בריא או תוספים?

לאור כל הממצאים הסותרים חוקרים טוענים כי הדרך הטובה ביותר היא להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת. "רוב האנשים הבריאים לא צריכים לקחת תוספים בכלל", הם אומרים. אולם גם על קביעה זו הדעות חלוקות.

 

לדברי הדיאטן הקליני, צחי כנען, חבר עמותת עתי"ד, בהחלט כדאי לעודד את האנשים לאכול בצורה מאוזנת ככל האפשר. "המחקר מצביע על אפקט מגן כלשהו של המולטי ויטמין, אבל מדובר בהשפעה מינורית לגמרי. כדאי גם להבין כי תהליכים סרטניים יכולים לקחת שנים רבות, כך שלא בטוח שיש השפעה למולטי ויטמין", הוא אומר. 

 

מנגד, ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית ומאסטר NLP לבריאות ולהרזיה, טוענת כי חשוב לזכור שהאנשים שונים זה מזה, והם מגיבים בצורה שונה לתרופות, כמו גם למולטי ויטמינים או תוספי תזונה. "מצד אחד, אם אנשים בריאים, ואוכלים בצורה מאוזנת אז זה מספיק להם, אבל הבעיה היא במצב של חוסרים בגוף, במיוחד כשקיימים כבר סימנים קליניים ותת קליניים. יכול להיות למשל שהאדם מרגיש עייף או חסר אנרגיה, אבל בבדיקות אין כל אינדיקציה שחסר לו משהו במאזן המינרלים בגוף", היא אומרת.

 

חוברה מוסיפה ואומרת כי ההסתכלות על צריכת ויטמינים צריכה להיות הוליסטית יותר. "אי אפשר להכניס את האנשים לטבלאות ולעבוד לפי זה. יש אנשים ששייכים לקבוצות סיכון, ואם לא יקבלו תוספת של ויטמינים ומינרלים הם יהיו בבעיה אמיתית. כך למשל, מעשנים, אנשים שנמצאים בדיאטות הרזיה קיצוניות, ספורטאים, נשים בהריון ואפילו אנשים שנמצאים בסטרס לאורך זמן", היא מסבירה ואומרת, "במצב כזה נטילת מולטי ויטמין לזמן קצר יכולה לפתור את החוסרים".

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם גברים שנוטלים ויטמינים מוגנים ממחלות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים