פיתוח ישראלי חדש: סמארטפון מיוחד לעיוורים
לראשונה יוכלו עיוורים להשתמש בסמארטפון החדש Ray גם מבלי לראות את המסך. החידוש: למכשיר יש לוח מקשים בהתאם לנקודת המגע של העיוור, מה שמאפשר להם לגלוש, והוא משמיע ספרים, כתבי עת ואפילו אס.אם.אסים ומיילים
מהפכה תקשורתית לאנשים עיוורים וקצרי ראייה: סמארטפון חדש מאפשר גם להם להשתמש בסמארטפון, לגלוש, לחייג, לשמוע ספרים וכתבי עת וגם להאזין לאסמסים ולמיילים שהתקבלו.
עוד פיתוחים רפואיים בטכנומדיק
- צפו: נעל GPS תאתר חולי אלצהיימר וילדים שאבדו
- צפו: חזייה חדשה מאבחנת גידולים סרטניים בשד
צפו: שטיח עם חיישנים למניעת נפילות של קשישים
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ישנם 314 מיליון עיוורים ולקויי ראייה ברחבי העולם ולמעלה מ-26 אלף מתוכם בישראל. כולם נאלצים להסתמך על טכנולוגיות יקרות ומיושנות על מנת לבצע משימות יומיומיות כמו תקשורת או ניווט. מגוון המכשירים הניידים העומדים לרשותם הם מדור שני (2G) ומאפשרים ניהול שיחות קוליות בלבד.
בתוך כך הם נסמכים על מערך שלם של מכשירים ייעודיים יקרים מאוד, כגון קוראי ספרי שמע, קוראי צבעים, כלי ניווט, תוויות ברייל מובלטות, סורקי ברקודים מיוחדים, נגני MP3 עם לחצנים גדולים ויכולות קוליות ועוד.
מאפשר לעוורים עצמאות גדולה יותר
המכשיר החדש המכונה RAY, מבוסס על סמארטפון רגיל בעל מערכת הפעלה אנדרואיד, המופעל באמצעות מעבד Snapdragon של חברת קוואלקום, משלב את היכולות של טכנולוגיית טלפונים חכמים עם היכולות של המכשירים הייעודיים האחרים המשמשים עיוורים, לכדי מכשיר ידני אחד.
המכשיר מספק קישוריות בפס רחב נייד בכל שעות היממה, ומאפשר לעיוורים עצמאות גדולה יותר והעשרת חייהם החברתיים ונגישותם לשירותים חיוניים.
וכך זה עובד: המשתמש נוגע בכל נקודה שהיא על המסך, והסמרטפון מזהה את אותה נקודה כספרה חמש של טלפון החיוג. הספרה הזו בעלת משמעות רבה לעיוורים: זו הספרה על כל מכשירי הטלפון הרגילים, המכילה בליטה ומאפשרת לעיוור נקודת התמצאות על לוח החיוג, כפי שתוכלו לראות גם בטלפונים הרגילים שבביתכם.
כאמור, העיוור נוגע במסך בנקודה שבחר, הסמרטפון מזהה את אותה נקודה כמקש הספרה חמש, ומכאן יכול העיוור לנווט ימינה, שמאלה, באלכסון מטה ומעלה אל עבר הפונקציות השונות במכשיר, לנווט הלאה לגלישה, לספרייה לעיוורים, למיילים, ולכל אפליקציה שבמכשיר.
ממשק המשתמש תומך במערך רחב של שירותים שכוללים לא רק שיחות קוליות, אלא גם כאמור הקראת הודעות טקסט ומיילים, זיהוי עצמים, סיוע מרחוק וגישה למאגר ספרי השמע ושרותי הבידור והפנאי האחרים שמציעה הספריה המרכזית לעוורים וכבדי ראיה. המערכת פותחה כך שהיא יכולה לזהות משתמשים ספציפיים וכך מובטחת גם הגנה על יצירות המוגנות בזכויות יוצרים בספריה לעיוורים.
"זוהי שפה חדשה לאינטראקציה בין אדם ומכונה" אומר בועז זילברמן, מנכ"ל פרוייקט Ray, "התפעול כעת נוח, קל, לא תלוי בראייה, ומשפר דרמטית את איכות חייהם של העיוורים שכבר קיבלו לידיהם את המכשיר".
את המכשיר ניתן לרכוש בארבע החנויות לעיוורים וכבדי ראייה הפזורות בישראל. עלותו היא כאלפיים שקלים, כאשר מחציתם מסובסדים לעיוורים, כך שעלות המכשיר עבורם עומדת על כאלף שקלים בלבד.