האם עובד יכול להזדהות פוליטית בעבודה?
תקופת הבחירות מפיחה ברבים את החיידק הפוליטי ושיחות בנושאים אלו מתנהלות בתדירות גבוהה, לעתים גם במסגרת מקום העבודה. היכן עובר קו הגבול בין זכותו של העובד לפעול למען קידום מצע מפלגתו לבין זכותו של המעביד לנהל את עסקיו בהתאם לאני מאמין שלו?
בעוד כשלושה חודשים יתקיימו בחירות בישראל. עובדים רבים מדברים על הנושא ביניהם, בין השאר בשעות העבודה. חלקם אף פעילים פוליטית - דבר שיכול לפגוע בתרומתם לחברה בה הם עובדים.
- עובדי אל על דורשים: תנו להצביע בבחירות
איך מתמודדים בתקופה רגישה זו עם השקפות פוליטיות? כיצד על המעסיק לנהוג ואיך העובד צריך לפעול? עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', עונה על שאלות בסוגייה.
האם המעביד יכול לאסור על עובד ליטול ימי חופשה לצורך פעילות פוליטית?
המעסיק הוא זה שקובע את מועדי החופשה השנתית של עובדיו והחובה למתן החופשה חלה על המעביד. בתי דין הארצי לעבודה פסק כי לא ייתכן שכל עובד יקבע לו את מועדי חופשותיו לפי רצונו ובכך ייפגעו סדרי העבודה במקום העבודה.
מעסיק המעוניין להוציא את העובד לחופשה של שבוע ומעלה צריך להודיע לעובד על מועד החופשה לפחות 14 ימים מראש. ברור שעל המעסיק להפעיל את הסמכות לקבוע את מועד החופשה בתום לב ואף ראוי שמועד החופשה יקבע, ככל האפשר, בתיאום עם העובד.
ברוב המקרים העובד הוא זה שמבקש לצאת לחופשה והמעביד מאשר או שלא מאשר את היציאה אליה. מעת שהמעסיק אישר את יציאתו של העובד לחופשה, הוא לא יכול ולא רשאי להתערב או לקבוע מה יעשה העובד במהלך החופשה והעובד
בהיעדר מגבלה חוקית אחרת המגבילה את זכותו של עובד לעסוק בפעילות פוליטית לאחר שעות העבודה הרי שלא ניתן להביא זאת בין השיקולים שרשאי מעסיק לשקול בבואו לאשר לעובד יציאה לחופשה.
עובד רשאי לבוא לעבודה עם חולצה שיש עליה של מפלגה?
במגזר הציבורי אסור לעובד לבצע, בשעות העבודה, פעילות פוליטית. בין היתר נקבע בתקשי"ר כי לעובד מדינה אסור לעסוק, בשעות העבודה, בפעילות פוליטית מטעם מפלגה או למען מפלגה ובכלל זה: שכנוע אדם להצטרף כחבר למפלגה, או עריכת מפקד של חברי מפלגה, או הפצת הזמנות לפעילות מפלגתית, או תליית מודעות מטעם מפלגה במשרד וכדומה כאשר ישנם בעלי תפקידים מסוימים במגזר הציבורי שאסור להם לעסוק בפעילות פוליטית גם לאחר שעות העבודה.
כאשר עובד במגזר הציבורי בא לעבודה עם חולצה שיש עליה סממנים פוליטיים ניתן לראות בו כמי שמבצע פעילות פוליטית אסורה בשעות העבודה.
למעסיק יש כוח
במגזר הפרטי לא קיימת הוראת חוק מפורשת האוסרת לבוש זה או אחר, אולם – למעסיק הסמכות לקבוע קוד לבוש בזמן שעות העבודה, כל עוד הקביעה הינה סבירה ומידתית. לכן נראה, כי מעסיק רשאי לאסור על עובד לבוא עם חולצה שעליה שיוך מפלגתי כזה או אחר אם הוא סובר שיהיה בכך כדי להפריע/לפגוע בפעילות מקום העבודה.
האם עובד רשאי לשים סטיקר של מפלגה על רכב חברה?
הרכב שניתן לעובד הינו קניינו של המעסיק ועל כן נתונה למעסיק הסמכות הבלעדית לקבוע את המותר והאסור בשימוש ברכב בהתאם לשיקוליו ובכלל זה אילו סוגי "פרסומות" והוא רשאי לאסור על הדבקת סטיקרים "פוליטיים" על הרכב.
מאותו הטעם, רשאי המעסיק לקבוע את המותר והאסור בשימוש ברכב הוא יכול ואסור לעל העובד להשתמש ברכב לצורך ביצוע פעילות פוליטית, למשל: הסעת בוחרים לקלפי ביום הבחירות.
האם העובד רשאי להשתמש במייל של העבודה על מנת להעביר מסר פוליטי?
המייל של העבודה הוא רכושו של המעביד והוא נועד לצורכי עבודה. המעסיק בהחלט רשאי לאסור על עובדיו להשתמש בו, על מנת להעביר מסרים שאינם רלוונטיים לעבודה ובכלל זה מסרים פוליטיים.
לצד זאת, נראה כי מעסיק לא יכול לאסור על עובד שמחזיק בעמדה פוליטית מסוימת להשתמש במייל לשם העברת מסרים פוליטיים בעוד שלעובד אחר המחזיק בעמדה פוליטית אחרת הוא מתיר לעשות כן.
האם מעסיק רשאי לשאול מועמד לעבודה לגבי השקפתו הפוליטית?
חוק שוויון ההזדמנויות קובע, בין היתר, כי אסור למעסיק להפלות עובד מחמת השקפתו ו/או השתייכותו למפלגה מסוימת ובהיעדר קשר ממשי ורלוונטי בין ההשקפה / ההשתייכות הפוליטית ליכולת של העובד למלא תפקיד אין מקום שמעסיק ישאל עובד מה השקפתו הפוליטית ולאיזה מפלגה הוא משתייך ובוודאי שאינו רשאי לקבל החלטה לגבי קבלה לעבודה, קידום או סיום עבודת העובד על בסיס השקפה פוליטית ו/או השתייכות מפלגתית.
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה מקנה, בין היתר, פיצוי כספי נכבד לעובד שהופלה על רקע השקפה פוליטית ו/או חברות במפלגה מסוימת.