מערכת התרעה לרעידת אדמה - רק ב-2016
במסגרת בחינת מצב העורף שודרו בכלי התקשורת אזהרות שהתריעו על "רעידת אדמה" שפוקדת את ישראל, אלא שהתברר כי המערכת לזמן אמת עדיין נמצאת בשלב התכנון. "אם הכול ידפוק כמו שצריך, ב-2016 נכריז על המערכת כמבצעית"
שקופיות פיקוד העורף שהזהירו אתכם מ"רעידת אדמה" בתרגיל העורף הגדול לא ישודרו במקרה של רעידת אדמה אמיתית, לפחות לא בשנים הקרובות. הסיבה: מערכת ההתרעה מרעידת אדמה שיזמה המדינה לפני יותר משנה נמצאת עדיין בתכנון – מה שימנע מפיקוד העורף למסור לציבור התרעה למציאת מחסה.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
מדובר במערכת שזכתה לשם "תרועה", והיא אושרה בממשלה ואף תוקצבה בחודש מאי השנה, בכ-15 מיליון שקלים. במסגרת אותו תקציב אמורה להירכש גם מערכת מקבילה בשם "מים אדירים", שתזהה ותתריע מפני סכנת צונאמי. מערכות דומות, בהיקפים לאומיים, כבר קיימות בעולם, במדינות כמו יפן, רומניה, טורקיה, קנדה וארה"ב.
אלא שמערכת זו, שכוללת פריסה והטמנה של חיישנים מתחת לאדמה, מאילת ועד לאצבע הגליל לאורך השבר הסורי-אפריקני, טרם נרכשה, ולאחר שתירכש תהפוך למבצעית בשנת 2016. מדובר במערכת שאמורה לתת לאוכלוסייה התרעה קצרה אמנם של 10-30 שניות, אך תספיק כדי שהאזרחים ימצאו מחסה. בימים האחרונים הדגיש השר להגנת העורף אבי דיכטר, מספר פעמים, כי כיום לאזרחי המדינה אין התרעה מפני רעידת אדמה, והמטרה בתרגול היא למנוע מאסון טבע להפוך לקטסטרופה.
בפיקוד העורף הוחלט להפעיל בכל זאת את מפ"ל (מערכת פריצה לשידור) כחלק מהתרגיל ולא להבהיל את הציבור באזעקות, כדי לאפשר תרגול האוכלוסייה ולהעלות
את רמת המודעות להנחיה לצאת החוצה בזמן רעידת אדמה.
מערכות התרעה "מקומיות"
"כרגע אנחנו בתכנון ראשוני, לאחר שהמערכת הראשונה שבחנו יכלה לגרום להתרעות שווא רבות", הסביר ל-ynet גורם בכיר במכון הגיאופיזי, שמוביל את הפרויקט במסגרת הוועדה הבין-משרדית לענייני רעידות אדמה. "אנחנו מתכוונים לצאת לעבודה ב-2013, להקימה בסוף 2014, ואם הכול ידפוק כמו שצריך, אז ב-2016 נכריז על המערכת כמבצעית, לאחר שנת הרצה. ההחלטה על מערכת אחרת נבעה גם מדיונים שקיימנו עם מומחים בינלאומיים, כי רצינו לשלבה עם המערכות שלנו".הגורם במכון הגיאופיזי אמר עוד כי "זמן ההתרעה הוא פונקציה של עוצמת הרעידה והמרחק של היישוב ממוקד הרעש. הבעיה עם ישראל, בניגוד למדינות אחרות, היא שאנחנו מדינה צרה וארוכה, כך שאם מוקד הרעש הוא ביריחו אז תוך זמן קצר הגל יגיע לירושלים ולתל-אביב. במדינות רחבות עם מאות קילומטרים ניתן לתת התרעה עשרות דקות לפני הגעת הגל".
גורם בכיר במשרד להגנת העורף הסביר עוד כי הוועדה הבין-משרדית שעוסקת בנושא מקבלת תקציבים יעודיים, ועומדת בכל הכללים ולוחות הזמנים שנקבעו לה. יצוין כי כיום יש מערכות התרעה "מקומיות" שכבר נפרסו בחלק מבתי הספר ברחבי הארץ, ונמצאות בשימוש מגן דוד אדום. באמצעות המערכות מפיץ ארגון ההצלה הודעת אזהרה אוטומטית בביפר מפני רעידה לחובשים, פרמדיקים ורופאים. עלות מערכת אישית כזו נעה בין 7,000 ל-10,000 שקלים.