שתף קטע נבחר

אובמה עלה על הסוס, אבל מי 'המפקד העליון'?

אובמה ניצח בעימות השלישי, והתקשורת האמריקנית חגגה על העקיצה: "יש לנו מעט ספינות? גם סוסים וכידונים חסרים לנו". הליברלים הצליפו: "רומני האבוד נשמע כמלכת יופי הרוצה שלום עולמי". השמרנים: "אובמה דיבר כאילו הוא לואי ה-14"

ברק אובמה אמנם הוכתר למנצח בעימות השלישי והאחרון בבחירות לנשיאות ארה"ב, אבל שבועיים בדיוק לפני פתיחת הקלפיות - לאמריקנים ברור שהמערכה רחוקה מאוד מהכרעה. בכלי התקשורת המרכזיים בארה"ב מסכימים היום (ג') כי אובמה הפגין שליטה ברורה יותר בענייני חוץ - פריבילגיה שממנה נהנים בדרך כלל נשיאים מכהנים בבואם לעימות מול מועמדים מנוסים פחות - אבל יודעים היטב שלא סוגיית הגרעין האיראני או היחסים עם ישראל יכריעו את הבחירות.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

בעימות הלילה, שהתמקד בנושאי חוץ, נשאלו רומני ואובמה על המלחמה באפגניסטן, תקיפת הקונסוליה האמריקנית בלוב והתעצמותה של סין - אבל הזכירו יותר מכול את ישראל. רומני הטיח באובמה כי לא ביקר בישראל לאחר בחירתו אלא יצא ל"מסע התנצלויות" במזרח התיכון, והנשיא השיב אש: "כשביקרתי בישראל כמועמד לנשיאות לא נפגשתי עם תורמים כדי לגייס כסף (כמו רומני), אלא הלכתי ליד ושם ולשדרות שהופגזה ברקטות של חמאס. לכן, בין היתר, מימנו את 'כיפת ברזל'".

 

כשעלה הנושא האיראני האשים רומני את אובמה כי השתהה בהטלת הסנקציות על טהרן וכי הרפובליקה האיסלאמית נמצאת כעת ארבע שנים קרובה יותר לנשק גרעיני. עם זאת, השניים הסכימו כי איראן גרעינית היא איום על ארה"ב כשם שהיא איום על ישראל. אובמה אמר כי ישראל היא "ידידת אמת", ושניהם הבטיחו לעמוד לצדה של ישראל אם תתוקף.

 

לפי סקר CNN שנערך לאחר העימות 48% חושבים שאובמה ניצח בו ו-40% חושבים שרומני ניצח. לפי סקר CBS, ניצחונו של אובמה היה גורף יותר: 53% לעומת 23%. עם זאת, רומני זכה לציון גבוה על יכולתו להיות "המפקד העליון": בסקר CNN, על השאלה אם אובמה מתאים לתפקיד השיבו 63% בחיוב ו-36% בשלילה, ועל השאלה האם רומני יכול למלא את התפקיד השיבו 60% בחיוב ו-38% בשלילה.

 

במאמר המערכת של ה"ניו-יורק טיימס" הליברלי תקפו קשות את המועמד הרפובליקני בתום העימות: "למיט רומני אין שום דבר קוהרנטי או מהותי להגיד על מדיניות הפנים, אבל הוא לפחות יכול להישמע אנרגטי ובטוח כשהוא מדבר על הנושא הזה. בכל הקשור למדיניות חוץ, היו לו מעט דברים קוהרנטיים לומר ורוב הזמן הוא נשמע אבוד לגמרי. במהלך העימות, נושא אחרי נושא, רומני נשמע כאילו קרא את הכותרות המודגשות בתקציר של ספר ולא יותר מכך".

 

רומני מלכת היופי

ב"ניו-יורק טיימס" הזכירו את העובדה שרומני הכריז כי יש לו אסטרטגיה למזרח התיכון, במיוחד בנוגע לאיראן ולסוריה, והצליפו בו על כך: "הוא לא נתן שום רמז לשאלה איך המדיניות הזו תיראה, בדיוק כמו טענתו שיש לו תוכנית ליצירת 12 מיליון מקומות עבודה ואיזון בתקציב תוך קיצוץ במסים". הכותבים אף טענו כי רומני נשמע כמו מלכת יופי כשאמר: "אנחנו רוצים שלום בעולם, אנחנו רוצים שאנשים יוכלו ליהנות מחייהם". לדבריהם, "הבעיה של רומני היא שאין לו למעשה שום רעיונות ממשיים הנוגעים למדיניות החוץ מעבר למה שהנשיא אובמה כבר עשה או מתכנן לעשות".

 

שער ה"ניו-יורק טיימס". רומני לא היה קוהרנטי ()
שער ה"ניו-יורק טיימס". רומני לא היה קוהרנטי

 

על דבריו של רומני בעימות, לפיהם אובמה השתהה יותר מדי זמן בקידום סנקציות על איראן וכעת טהרן התקרבה בארבע שנים להשגת נשק גרעיני, נכתב: "רומני ניסה לבדל עצמו מאובמה לגבי איראן, אבל בסופו של דבר נשמע לא-קוהרנטי. בשלב מסוים הוא אמר שהיה מעמיד לדין את אחמדינג'אד באישומים הקשורים לרצח עם, אבל לא הסביר כלל כיצד היה עושה זאת".

 

במאמר דעה נוסף בעיתון נכתב כי היה זה ללא ספק העימות החלש ביותר של רומני, וכי במקום להוכיח שהוא יכול להחליף

את אובמה כמפקד העליון ולהסביר כי יפגין יותר כוח אמריקני ופחות פשרות בניהול מדיניות החוץ, אמר שלא יתערב צבאית בסוריה, לא ישאיר את הכוחות באפגניסטן ולא ימהר לעימות מול איראן - כלומר הסכמה בפועל עם מדיניותו של אובמה. בנושא האיראני לא חסכו ב"ניו-יורק טיימס" ביקורת גם מהנשיא המכהן, שלדבריהם טען אמנם שאיראן חלשה מאי פעם בגלל הסנקציות, אך לא הבהיר מה עליה לעשות כדי לשכנע אותו שזנחה את תוכניתה להשיג נשק גרעיני.

 

גם במאמר דעה של דיוויד איגנשיוס ב"וושינגטון פוסט" נכתב כי אובמה הציג בעימות את עמדותיו היטב - ורומני רק חזר עליהן. "מדיניות החוץ של אובמה זכתה לחיזוק כפול ומפתיע הלילה: לא רק שאובמה הביע את עמדותיו באופן חזק, אלא נראה שגם רומני חזר על דברי הנשיא בנוגע לעמדות המרכזיות". ב"פוסט" ציינו כי אובמה מיהר להשמיע הצהרות רבות שהכול העריכו כי יהיו ההצהרות הטובות ביותר של רומני, בין השאר זו שבה הביע תמיכה נלהבת בישראל וכינה אותה "ידידת האמת שלנו". "רומני התנהג כמו מישהו שהסוקרים אמרו לו שהוא מוביל ולא צריך לסכן זאת על-ידי אמירה של שום דבר שעלול להרגיז מישהו", מתחו ביקורת על הרפובליקני.

 

רומני שיחק הגנה, זה לא עובד

במאמר ב"וושינגטון פוסט" תחת הכותרת "המנצחים והמפסידים של העימות" הוכתר אובמה כמנצח הראשי משום ש"שלט בעימות ותקף את רומני ישר מההתחלה על החזון הלא ברור שלו בכל הקשור למדיניות חוץ". לצדו הוזכרו כ"מנצחים

הגדולים" המנחה בוב פישר, מדינת מאלי שהוזכרה פעמיים בתוך עשר דקות והמילה "מהומה" שבה השתמש רומני חמש פעמים כדי לתאר את המצב בעולם. רומני הוכתר בכתבה זו כמפסיד הגדול, ונכתב כי הוא "החליט לשחק על בטוח, אבל כמו שלומדות קבוצות NFL (ליגת הפוטבול) כל שנה מחדש, לשחק על הגנה הוא דבר שכמעט לעולם אינו מצליח".

 

במאמר נוסף ב"וושינגטון פוסט", המלווה את הכותרת הראשית, כתב סקוט ווילסון: "במקום להציג עמדה שונה בנוגע לתפקידה של ארה"ב בעולם, רומני ניסה בעיקר לבדל עצמו מהנשיא על-ידי הפיכת העימות על נושאי חוץ לעימות על נושאי פנים".

 

כשם שמהעימות השני תיזכר בעיקר העקיצה הכלכלית של אובמה לרומני ("הפנסיה שלי לא גדולה כמו שלך"), מהעימות הלילה - כך לפחות לפי הסיקור בעיתוני ארה"ב - תיזכר העקיצה הצבאית: כשרומני התלונן שלחיל הים האמריקני יש כיום פחות ספינות מכפי שהיו לו ב-1917 וכי יש להגדיל את הצי, השיב אובמה בציניות "אדוני המושל, יש לנו גם פחות סוסים וכידונים מכפי שהיו לנו אז". בכך צייר את רומני כחסר הבנה צבאית, ובכלי התקשורת בארה"ב זכתה ההתבטאות הזו להבלטה משמעותית.

 

הנשיא והמועמד הרפובליקני. לא נשמעו שונים כל-כך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא והמועמד הרפובליקני. לא נשמעו שונים כל-כך(צילום: רויטרס)

 

ברשת "פוקס" השמרנית זכה המועמד הרפובליקני כצפוי לסיקור אוהד יותר. "רומני תקף את אובמה על חולשתו", זועקת הכותרת הראשית של אתר "פוקס ניוז", ותחתיה הכיתוב: "בעימות הנשיאותי האחרון, רומני אמר כי אובמה לא עשה די כדי להחליש את אל-קאעידה ולעצור את התקדמות איראן לעבר הגרעין, בעוד אובמה האשים את רומני כי אין לו עמדות ברורות בנושאי חוץ". עוד נכתב כי "אובמה בא חמוש בארסנל של משפטי מחץ וניסה להציג את רומני כלא-ממוקד בענייני חוץ, אולם פגש יריב רפובליקני שהשיב אש במתינות, ומדי פעם תקף את הנשיא על 'חולשתו' בזירה הבינלאומית אבל מצא גם מכנים משותפים עם האיש שנגדו הוא רץ זה כמעט שנתיים".

 

במאמר דעה ב"פוקס ניוז", כתב הפרשן הפוליטי קארל רוב, יועצו לשעבר של הנשיא ג'ורג' בוש הבן: "הלילה הסתמן שגם אם רומני 'הפסיד' בעימות, הוא נראה כמו המפקד העליון והציג את עצמו באופן נשיאותי אל מול הטון של הנשיא, שהיה אגרסיבי מדי". רוב כתב כי הטון שהמושמע בעימותים חשוב מאוד: "האמירה של אובמה על הסוסים והכידונים - זה היה קצת יותר מדי. אפשר היה לראות שאובמה פשוט לא אוהב את רומני ושהוא לא יכול להסתיר את הבוז שהוא רוחש לו. מצד שני, אם רומני אינו אוהב את אובמה, הוא יודע כנראה לספק פני פוקר די טוב יחסית למישהו שלא משחק פוקר".

 

אובמה: אני ואני ואני

רוב טען בטורו ב"פוקס ניוז" כי רומני סיים את העימות היטב: "הלילה ראינו את האסטרטגיה של רומני ל-15 הימים הקרובים (שנותרו עד לבחירות) - זו המסתמכת על כלכלה". הוא כתב כי רומני היה רגוע, וכי לאובמה היו "רגעי לואי ה-14" כשסיפק התבטאויות המרמזות לכאורה על חשיבות עצמית יתרה כמו "האומה הזו ואני" או "אני אירה": "זה היה לא שגרתי ויצא די שחצני. כאילו לואי ה-14 מתחפש לנשיא ארה"ב".

 

שלב החיוכים. גם המנחה בוב פישר הוכתר כמנצח (צילום: MCT) (צילום: MCT)
שלב החיוכים. גם המנחה בוב פישר הוכתר כמנצח(צילום: MCT)

 

רוב התכוון לדבריו של אובמה בעימות על המהפכה בתוניסיה ("דבר אחד שהאמריקנים צריכים להיות גאים בו הוא שכשהתוניסאים החלו למחות, האומה הזו - אני, הממשל שלי - התייצבנו לצדם לפני כל מדינה אחרת") ועל חיסול אוסמה

בן-לאדן ("כשהייתי מועמד לנשיאות ב-2008, ואמרתי שאם אוסמה בן-לאדן יהיה בהישג יד אני אירה, אמרת שלא צריך להזיז עולמות כדי להשיג איש אחד").

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב כי רומני ביקר בעימות הלילה את מדיניות החוץ של אובמה, אבל נראה כמי שמנסה להימנע מעימות ממשי עם טיעוניו של הנשיא. "בנוגע לקשת רחבה של נושאים, כולל המלחמה באפגניסטן והתערבות אפשרית של ארה"ב באיראן, שני המועמדים הפגינו באופן כללי הסכמה... ההבדלים היו בעיקר בטון". בעיתון נטען כי שני המועמדים ניסו להסיט את הדיון לנושאי פנים, הנוגעים יותר לבוחר האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רומני ואובמה הלילה
צילום: AFP
מומלצים