מדד המסכות קובע: אובמה יזכה בבחירות
בשבוע הבא תחגוג ארה"ב את ליל כל הקדושים, ואיש לא מזלזל שם בנתון הפיקנטי שניבא את המנצח בארבע מערכות בחירות האחרונות: מאז 96' ניצח המועמד שיותר מסכות שלו נמכרו לקראת חג התחפושות האלווין. הפער: 40-60 לאובמה
עוד לפני שאזרחי ארה"ב ילכו לקלפיות, באמצע השבוע הבא הם יחגגו את האלווין - ליל כל הקדושים - והילדים יתחפשו ויחבשו מסכות מפחידות. בעוד הקרב על הבית הלבן ממשיך להיות צמוד ואף מומחה לא מוכן להמר עדיין על זהות הנשיא הבא, לפחות בקרב מכירת המסכות נרשם בינתיים ניצחון ברור של ברק אובמה על מיט רומני: מבין מיליוני המסכות של שני המועמדים שנמכרו עד כה, 60 אחוז היו של אובמה לעומת 40 אחוז של רומני. וההיסטוריה של 16 השנים האחרונות מוכיחה שאסור לזלזל בנתון הזה.
- בחירות 2013 - לכל הכתבות ב-ynet
- בחירות בארה"ב 2012
- לכל הכתבות של CNN ו-ynet
את המדד מפרסמת רשת התחפושות "ספיריט האלווין", הגדולה ביותר בארצות הברית (1,000 סניפים), ורבים לוקחים אותו ברצינות. ראשית, מאחר שהוא נותן מדד שסקרי הבחירות לא יכולים להעניק: מדד מכירות. בנוסף, מדד "ספיריט האלווין" שיקף נכונה את זהות המנצח בארבע מערכות הבחירות האחרונות שבהן פורסם: מאז הביס ביל קלינטון את המועמד הרפובליקני בוב דול ב-1996.
לפני בחירות 2000 נמכרו יותר מסכות של ג'ורג' בוש מאלה של אל גור; ב-2004 נמכרו יותר מסכות של בוש הבן בהשוואה לג'ון קרי, וב-2008 נמכרו יותר מסכות של אובמה בהשוואה לג'ון מקיין. לדברי ראשי הרשת, זוהי דרך של אנשים להביע הזדהות עם המועמד שהם תומכים בו.
מחיר של מסיכת אובמה או רומני הוא 22-20 דולר, אבל יש מסכות פופולריות נוספות שנולדו כתוצאה מהעימותים בין המועמדים שהתקיימו עד כה. כך למשל, המסכה של "ביג בירד", הציפור הגדולה מרחוב סומסום, עושה חיל מאז הודיע רומני בעימות הראשון על כוונתו להפסיק להעניק מימון ציבורי לרשת הטלוויזיה הציבורית PBS ולסדרה שהיא מפיקה. בעקבות ההצהרה קפצו הקניות של ביג בירד בלא פחות מ-600 אחוז.
שיעור המכירות של מסכות המועמדים הוא לא הפיקנטריה היחידה שבאמצעותה נהנים האמריקנים להשתעשע בחיזוי המנצח בבחירות. "חוק הרדסקינס" קשור לקבוצת הפוטבול וושינגטון רדסקינס מליגת ה-NFL. מאז 1940 יש התאמה בין תוצאת משחק הבית האחרון של הקבוצה לפני הבחירות לבין המנצח במרוץ לנשיאות: אם הקבוצה מנצחת, מנצח גם המועמד של המפלגה המכהנת - ולהפך.
עם זאת, תיאוריית הרדסקינס של עכברי הסטטיסטיקה והפוליטיקה האמריקנית ספגה מכה בבחירות 2004, כשג'ורג' בוש המשיך לכהונה נוספת חרף הפסד בית של הקבוצה - תוצאה שאיימה לבטל את "חוק הרדסקינס". אולם כזכור, בקמפיין שלפני כן זכה אל גור ביותר קולות בבחירות, והפסיד רק בגלל שיטת האלקטורים. בשל כך עודכן מעט החוק, וכעת אמורה תוצאת המשחק להתאים רק למועמד שזכה בבחירות לפני למרב הקולות מבין כלל הבוחרים.
מי מסתרר מאחורי המסכה?
צילום: MCT
מומלצים